Aaron Ramsey, Neil Taylor in Gareth Bale so zatresli rusko mrežo. Foto: Reuters
Aaron Ramsey, Neil Taylor in Gareth Bale so zatresli rusko mrežo. Foto: Reuters
Aaron Ramsey
Aaron Ramsey je bil izjemno razigran, v 11. minuti pa je načel rusko mrežo. Foto: Reuters
Neil Taylor je s prvim reprezentančnim golom povišal prednost Walesa na 2:0. Foto: Reuters

Valižanski navijači so od prve minute prepevali: "Don't take me home!" Njihovi ljubljenci so hitro nakazali, da bo želja oziroma prošnja uslišana. Valižani še naprej navdušujejo na svojem prvem evropskem prvenstvu. Nesrečen poraz proti Angliji so hitro pozabili in zablesteli proti Rusiji. Učinkovit je bil valižanski napad, sredina čvrsta in kreativna, obramba pa drugače od izgubljene ruske zanesljiva.

Oglejte si celotno tekmo.

Odlično je igro na sredini vodil Joe Allen, sijajno predstavo pa sta pokazala prva zvezdnika Walesa Gareth Bale, ki je zabil že tretji gol na prvenstvu in je zdaj sam na vrhu najboljših strelcev, in Aaron Ramsey, ki je zatresel mrežo, podal pri Balovem zadetku, odlično kreiral napade in bil praktično ob vsakem stiku z žogo v bližini ruskega kazenskega prostora nevaren.


Natančna podaja Allena in gol Ramseyja
Zmaji so v prvem polčasu ves čas napadali, si priigrali kar nekaj nevarnih priložnosti in dvakrat tudi zatresli rusko mrežo. Že v prvi minuti je Igorja Akinfejeva z roba kazenskega prostora preizkusil Bale, ko je z desne prodrl proti sredini. V 11. minuti so Valižani povedli. Aleksandr Kokokorin je slabo podal naprej. James Chester je žogo izbil proti Allenu, ki je s kirurško natančno podajo presekal rusko obrambo in našel Ramseyja. Vezist Arsenala je prelisičil zadnjo linijo zbornaje, zaspala sta oba osrednja branilca, prepočasen je bil tudi Igor Smolnikov in Ramsey je žogo dvignil čez Akinfejeva v mrežo.

Taylor prvič v polno v reprezentančnem dresu
V 20. minuti je Wales povišal prednost. Žogo je ukradel Ben Davies in jo spravil k Ramseyju, ki je krenil naprej. Nato je podal Balu. Pritekel je Roman Širokov in žoga se je odbila do Neila Taylorja na levo, na katerega je ruska obramba povsem pozabila. Levi bočni branilec se je sam znašel pred Akinfejevim. Ruski vratar je dobil prvi dvoboj iz oči v oči, a odbito žogo je Taylor pospravil v mrežo. To je bil njegov prvi gol za katero koli reprezentančno selekcijo.

Rusija ni imela veliko priložnosti, največja se je ponudila v 27. minuti, ko je žogo daleč naprej brcnil Akinfejev. Ashley Williams je slabo posredoval in jo le podaljšal naprej, Chester je pustil, da je Artem Dzjuba prišel za njegov hrbet, a se je izkazal Wayne Hennessey, ki je uspešno posredoval. Valižani so poskusili še z nekaj nevarnimi streli. Po lepem preigravanju Bala je sam ostal Sam Vokes, a je Akinfejev branil. S pravo bombo z velike razdalje je v 33. minuti poskusil še Ramsey, Akinfejev pa se je le nastavil žogi, da ni končala v mreži.

Izvrstna akcija Ramseyja in Bala za 3:0
V drugem polčasu so Valižani imeli vse niti igre v svojih nogah in so le še dokončali delo. Izvrstno sta še naprej kombinirala Ramsey in Bale. V 55. minuti je po njuni akciji Bale že pobegnil ruski obrambi, a je streljal z dokaj težkega položaja nekoliko z leve, z nogo pa je posredoval Akinfejev. V 67. minuti sta znova matirala zadnjo linijo zbornaje. Mojstrsko je z zunanjim delom stopala v prostor podal razpoloženi Ramsey. Vokes, ki je bil v prepovedanem položaju, je žogo prepustil vtekajočemu Balu, ki je prav tako z zunanjim delom stopala porinil žogo mimo Akinfejeva.

Najlepšo rusko priložnost je tudi v drugem delu zamudil Dzjuba. Pet minut pred koncem rednega dela je Pavel Mamajev z leve poslal predložek prek vrata, na šestih metrih je pred Hennesseyja zadrsal Dzjuba, žogo pa je odneslo prek vrat.

Skupina B, 3. krog:
Rusija - WALES 0:3 (0:2)
28.840; Ramsey 11., Taylor 20., Bale 67.

SLOVAŠKA - ANGLIJA 0:0
39.051 gledalcev

Lestvica:                           
WALES *            3  2 0 1  6:3   6
ANGLIJA *          3  1 2 0  3:2   5
SLOVAŠKA           3  1 1 1  3:3   4
RUSIJA             3  0 1 2  2:6   1
* - v osmini finala



Wales v prvem polčasu dvakrat v polno

Izvrstna kombinacija Ramsey - Bale za končnih 3:0