Trenutek iz 5. minute, ko je Fabian Schär zadel za 0:1. Foto: Reuters
Trenutek iz 5. minute, ko je Fabian Schär zadel za 0:1. Foto: Reuters
Albanski navijači
Albanski navijači na tribunah stadiona v Lensu. Foto: Reuters
Shkëlzen Gashi
Shkëlzen Gashi, ki igra v ZDA za Colorado, je takole pospremil zapravljeno priložnost v 87. minuti. Foto: Reuters
Med albanskimi navijači v Lensu tudi Kliton Bozgo

Švica je edini zadetek dosegla že v 5. minuti, po strelu iz kota je z glavo mrežo zatresel branilec Fabian Schär. Slabo je iz vrat stekel vratar Etrit Berisha. V kvalifikacijah za EP so Švicarji po kotu dosegli skoraj tretjino svojih zadetkov - sedem izmed 24.

Celotno tekmo Albanija - Švica si oglejte na tej povezavi, analizo obračuna pa tukaj.

V prvem polčasu je bil najbližje izenačenju v 31. minuti Armando Sadiku, ki je imel lepo priložnost, potem ko se je po podaji Elseida Hysaja sam znašel pred Yannom Sommerjem, vendar je švicarski vratar njegov strel ubranil z nogo.
Od 37. minute so imeli Albanci le deseterico na zelenici, saj je bil po igranju z roko in drugem rumenem kartonu izključen kapetan Lorik Cana. Takoj zatem je Blerim Džemaili s prostega strela stresel vratnico. Isti nogometaš je v 41. minuti meril za malo mimo vrat.
Gashi bo še dolgo sanjal 87. minuto
V drugem polčasu je v 53. in 66. minuti dvakrat nevarno zapretil Haris Seferović, a se je obakrat izkazal Berisha.
V zadnje četrt ure so si dve priložnosti pripravili tudi Albanci, v osrednjih vlogah sta bila dva rezervista. Najprej je Sokol Cikalleshi v 76. minuti z desne strani zadel zunanji del mreže, v 87. minuti pa je imel sijajno možnost za 1:1 Shkëlzen Gashi, ki se je po globinski podaji na robu kazenskega prostora znašel sam pred Sommerjem, vendar je ta z refleksno obrambo žogo odbil čez prečko in preprečil remi. Vezist Colorada Rapidsov je imel dovolj časa in prostora za razmislek o strelu, a ni bil uspešen.
Cana: Upal sem, da bo sodnik dosodil prekršek
"Zelo pozitivno je, da smo si pripravili veliko priložnosti. Morali pa bi doseči še en gol in prej odločiti zmagovalca. Po dobrih 20 minutah smo zmanjšali ritem in omogočili Albaniji, da se je dvignila," je povedal švicarski selektor Vladimir Petković.

"Upal sem, da bi sodnik lahko kaznoval majhen potisk nekoga od Švicarjev, zaradi katerega sem padel in igral z roko," je o izključitvi dejal Cana, ki ne bo mogel pomagati soigralcem na tekmi v sredo proti Franciji. Odigrana bo v Marseillu, kjer je Cana preživel štiri leta svoje kariere (2005-2009).

Prvi bratski dvoboj na EP-jih
V albanski reprezentanci sicer igra kar nekaj v Švici vzgojenih nogometašev. Prvič na EP-jih sta bila na nasprotnih straneh brata - Granit in Taulant Xhaka, oba sta bila rojena v Baslu. Devet članov albanske reprezentance bi lahko igralo za Švico, šest članov švicarske izbrane vrste, tudi prvi zvezdnik Xherdan Shaqiri, pa za Albanijo.


Sedem igralcev v albanski reprezentanci (Arlind Ajeti, Frederic Veseli, Naser Aliji, Migjen Basha, Armir Abrashi, Shkelzen Gashi in Taulant Xhaka) je v mladih letih nastopalo za švicarske mlajše selekcije.

Skupina A, 1. krog:
ALBANIJA - ŠVICA 0:1 (0:1)
Schär 5.
RK: Cana 37./Albanija

Odigrano v petek:
FRANCIJA
- ROMUNIJA 2:1 (0:0)
80.000; Giroud 57., Payet 89.; Stancu 65./11-m

Lestvica:                           
FRANCIJA           1  1 0 0  2:1   3
ŠVICA              1  1 0 0  1:0   3
ROMUNIJA           1  0 0 1  1:2   0
ALBANIJA           1  0 0 1  0:1   0

Zadetek Schära z glavo za vodstvo Švice


Izjemna priložnost Gashija za 1:1 ostala neizkoriščena


Med albanskimi navijači v Lensu tudi Kliton Bozgo