Joao Cancelo (desno) in soigralci po koncu tekme na olimpijskem stadionu v Barceloni. Foto: Reuters
Joao Cancelo (desno) in soigralci po koncu tekme na olimpijskem stadionu v Barceloni. Foto: Reuters

Na olimpijskem stadionu v Barceloni so Katalonci hitro povedli z 2:0. V 15. minuti je najprej zadel Fermin Lopez, ki je po akciji Joaa Cancela in Raphinhe po levi strani ter prepuščeni žogi Roberta Lewandowskega ostal sam sredi kazenskega prostora in mrežo zatresel z 12 metrov. Lopez je imel lepo priložnost že dve minuti prej, a ni bil dovolj natančen.

Že dve minuti po prvem golu so Xavijevi varovanci povišali vodstvo, potem ko je po hitrem protinapadu in podaji Lamina Yamala Raphinha z zavitim strelom stresel oddaljenejšo vratnico, odbito žogo pa je z leve strani v prazno mrežo pospravil Joao Cancelo.

Veselje Barcelone po zadetku Fermina Lopeza. Foto: Reuters
Veselje Barcelone po zadetku Fermina Lopeza. Foto: Reuters

Di Lorenzo in Lindstrøm blizu izenačenja na 2:2

Toda Neapeljčani se niso predali. V 30. minuti je na 2:1 z natančnim strelom "iz prve" v spodnji kot znižal Amir Rrahmani, ki mu je z desne strani podal Matteo Politano.

Štiri minute zatem ni veliko manjkalo, da bi italijanski prvaki izenačili. Kapetan Giovanni Di Lorenzo je iz bližine streljal z glavo, z imenitno obrambo pa se je izkazal vratar Marc-Andre ter Stegen in žogo odbil čez prečko.

Še za ščepec lepšo priložnost za 2:2 je imel v 80. minuti Jesper Lindstrøm, ki je v drugem polčasu na zelenico prišel s klopi. Iz ugodnega položaja je streljal z glavo, toda žoga je zletela za las mimo vrat.

Zadetek Roberta Lewandowskega v 83. minuti. Foto: Reuters
Zadetek Roberta Lewandowskega v 83. minuti. Foto: Reuters

Lewandowski odločil deset minut pred koncem

Domače navijače je nato v 83. minuti po lepi kombinaciji več igralcev in podaji rezervista Sergija Roberta iz bližine odrešil Robert Lewandowski ter postavil končni izid 3:1. Poljak bi se lahko tako kot Ilkay Gündogan že prej vpisal med strelce, a jima je z lepima obrambama veselje preprečil vratar Alex Meret.

V 89. minuti bi za razburljivejšo končnico kmalu poskrbel Mathias Olivera, vendar je njegov strel ustavila prečka.

Napoli tudi na šesti medsebojni tekmi ni premagal Barcelone, razplet je bil povsem enak kot v osmini finala pred štirimi leti. Lani so Neapeljčani prvič igrali v četrtfinalu in izpadli proti Milanu.

Arsenal je tudi leta 2010, ko je bil nazadnje uspešen v osmini finala, izločil Porto. Foto: Reuters
Arsenal je tudi leta 2010, ko je bil nazadnje uspešen v osmini finala, izločil Porto. Foto: Reuters

Raya ubranil 11-metrovki Wendellu in Galenu

Arsenal je po osmih zaporednih zmagah prevzel vodstvo v Premier ligi, proti Portu pa je doma lovil minimalen zaostanek s prve tekme z 0:1.

Skupni izid je izenačil v 41. minuti, ko je po podaji Martina Odegaarda skozi obrambo v spodnji kot uspešno meril Belgijec Leandro Trossard.

Do konca rednega dela srečanja in v podaljšku nato ni bilo več zadetkov, zato so na stadionu Emirates gledalci spremljali 11-metrovke. Te si je Porto priboril z disciplinirano predstavo, s katero je omejil napadalni potencial Londončanov in imel tudi svoje priložnosti. Dvakrat je nevarno zapretil Evanilson.

Leandro Trossard je takole matiral Dioga Costo. Foto: Reuters
Leandro Trossard je takole matiral Dioga Costo. Foto: Reuters

Junak večera je postal vratar Arsenala David Raya, ki je ubranil dva strela z bele pike in poskrbel za veselico navijačev topničarjev. Pri gostiteljih so bili uspešni vsi štirje izvajalci (Martin Ødegaard, Kai Havertz, Bukayo Saka in Declan Rice), pri Portu pa Raye nista uspela premagati Brazilca Wendell v drugi seriji in Galeno v četrti.

Oba strela sta šla v levo stran Španca. Prvega je s precej sreče ustavil s pomočjo vratnice, pri obrambi zadnjega je imel nekoliko lažje delo. Galeno je z zadetkom v 94. minuti odločil prvo tekmo pred tremi tedni.

Arsenal je tako prekinil niz sedmih zaporednih izpadov iz Lige prvakov v osmini finala. 11-metrovke v najelitnejšem evropskem tekmovanju smo videli prvič po finalu leta 2016 med Realom in Atleticom v Milanu.


Obramba Davida Raye pri 11-metrovki Galena. Foto: Reuters
Obramba Davida Raye pri 11-metrovki Galena. Foto: Reuters

Liga prvakov, osmina finala

Povratni tekmi:
ARSENAL – Porto 5:2 (1:0, 1:0) - po 11-metrovkah 0:1
Trossard 41.

11-metrovke: Ødegaard, Havertz, Saka, Rice; Pepe Aquino, Wendell (brani Raya), Grujić, Galeno (brani Raya)

Arsenal: Raya, White, Saliba, Gabriel, Kiwior (106./Zinčenko), Jorginho (83./Gabriel Jesus), Ødegaard, Rice, Trossard (106./Nketiah), Saka, Havertz.

Porto: Costa, Joao Mario (85./Sanchez), Pepe, Otavio, Wendell, Varela (97./Grujić), Nico Gonzalez (101./Eustaquio), Pepe Aquino, Francisco Conceicao (101./Borges), Galeno, Evanilson (87./Taremi).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

BARCELONA – Napoli 3:1 (2:1) 1:1
F. Lopez 15., Joao Cancelo 17., Lewandowski 83.; Rrahmani 30.

Barcelona: ter Stegen, Kounde, Araujo, Cubarsi, Joao Cancelo, Christensen (60./Romeu), F. Lopez (60./Sergi Roberto), Gündogan, Yamal, Raphinha (81./Joao Felix), Lewandowski.

Napoli: Meret, Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Mario Rui (64./Olivera), Lobotka, Anguissa, Traore (78./Raspadori), Politano (64./Lindstrøm), Kvarachelija (92./Ngonge), Osimhen.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Sorodna novica Xavi: To je najpomembnejša tekma sezone, v četrtfinalu nismo bili že štiri leta