Milan Miklavič je v kvalifikacijah velikokrat pomagal Matjažu Keku s pravimi nasveti. Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Milan Miklavič je v kvalifikacijah velikokrat pomagal Matjažu Keku s pravimi nasveti. Foto: Drago Perko/www.futsal.si

V teh zadnjih kvalifikacijah zame ni bilo nekih težkih trenutkov, ker so bili vsi fantje zelo pozitivno angažirani na treningih, tako da ni bilo nobenih težav z njimi delat. Nisem videl nobenih težkih problemov. Mislim, da sem imel kot trener v svoji karieri veliko težje probleme kot pa v reprezentanci.

Danilo Popivoda, Slaviša Stojanovič, Nihad Pejkovič in Milan Miklavič
Miklavič (desno) v pogovoru z Danilom Popivodo, Slavišo Stojanovičem in trenerjem vratarjev v slovenski reprezentanci Nihadom Pejkovičem. Foto: MMC RTV SLO

Poglejte, jaz sem v ospredju tam, kjer moram biti. Stvari imamo urejene in se tega držimo. Zato smo tudi dosegli ta uspeh.

Milan Miklavič
Miklavič in legendarni ekonom izbrane vrste Igor Benčič - Čine. Foto: MMC RTV SLO

Oba z Matjažem spremljava igralce, ne samo jaz. Si pač razdeliva, enkrat eden, enkrat drugi. Odvisno je tudi od tega, kje se določeni igralci nahajajo. To si razdeliva in poskušava imeti vse pod kontrolo, kar je zelo pomembno. Igralci tako čutijo, da jih nekdo opazuje, da so pomembni, seveda pa se pri tem prepričamo o njihovi trenutni formi.

Matjaž Kek
Ko je bil Kek v dvomih, se je lahko vedno zanesel na Miklaviča. Foto: MMC RTV SLO

Gotovo, da imava včasih različna mnenja, vendar se pogovoriva in potem ni problema. Če pa bi imela oba isto mnenje, pa tudi ne bi bilo dobro. Ta različna mnenja te motivirajo, da potem hočeš tisto zadevo še bolje narediti. Če imaš ljudi, ki govorijo samo "ja, ja", pa ni dobro. Če se nama kakšna ideja drug drugega ne "dopade", se pogovoriva. Pomembno je, da potem pride ven nekaj pozitivnega.

Aleksander Radosavljevič in Milivoje Novakovič
Aleksander Radosavljevič in Milivoje Novakovič sta le del zmagovitega moštva. Foto: Drago Perko

Zelo pomembno bo to pozitivno klimo, ki je trenutno prisotna, prenesti naprej na svetovno prvenstvo. In da bi ta pozitivna klima ostala tudi, če včasih mogoče ne bi bilo takega pozitivnega rezultata, kot je bil do zdaj. Jaz pravim, da se bomo morali naučiti "akceptirati" tudi kakšno izgubljeno tekmo, ker se na izgubljenih tekmah največ naučiš. V kolikor bomo mi iskali samo zmage, takrat ne more priti do nekega pozitivnega konca. To je moje mišljenje.

Guus Hiddink in Andrej Aršavin
Pred slovenskim trenerskim dvojcem je pokleknil tudi veliki Guus Hiddink. Foto: EPA

Najbolj pomembna stvar je, da so fantje uigrani, da fantje vedo, kaj hočejo, in da fantje vedo, kaj morajo. Mislim, da bodo imeli dovolj igralne prakse v klubih, zato ne bi smelo biti velikih problemov, če bi imeli samo eno tekmo. Menim pa, da se bo še ena dodatna tekma odigrala. A to ni primarna stvar. Primarna stvar je, da se to vzdušje, ki je zdaj prisotno, vzame zraven v Afriko in se ga zadrži.

Wayne Rooney, Boštjan Cesar in Samir Handanovič
Angleži, s katerimi so se Slovenci letos že pomerili, bodo zadnji tekmec Slovenije v predtekmovalni skupini C. Foto: Reuters

Mi vse igralce, ki so bili zraven, ne glede na to, ali so bili zraven malo ali veliko, spremljamo. Če so bili zraven, pomeni, da so imeli določeno kvaliteto, ki jo je potrebovala reprezentanca. Vse te fante mi spremljamo naprej. Ti fantje niso vsi sami krivi, da tam ne igrajo oziroma da trenutno niso v prvem planu. Gotovo pa si zaslužijo, da jih mi spremljamo, ker so dali zelo pozitiven vtis in so zelo pozitivno odigrali, ko so dobili priložnost.

Pogovor z Milanom Miklavičem

Dokaz, da v slovenski nogometni reprezentanci vladajo tako rekoč idilični odnosi. "Si bil v Italiji, ne? Ko sem te klical, da bi ti čestital za zadnjo tekmo, se je oglasil italijanski odzivnik," je nato stekel prijateljski pogovor med pomočnikom Matjaža Keka in najboljšim slovenskim strelcem v kvalifikacijah za SP, potem pa je Miklavič pozdravil še Aleksandra Radosavljeviča in Reneja Krhina.

Nekaj minut pozneje je 60-letni Štajerec že veselo kramljal s kolegi ob pijači in jedači, brez težav pa je na Brdu pri Kranju ustregel tudi naši prošnji za intervju. Zgovorni mož, ki ima veliko trenerskih izkušenj iz Avstrije, deloval pa je tudi v Kopru, Novi Gorici (leta 1996 je bil s "hitovci" državni prvak) in Murski Soboti, je v zadnjih treh letih postal eden temeljnih členov izbrane vrste. S svojim znanjem je bil veliko več kot le "navaden" Kekov pomočnik.

Z reprezentanti ste se po prireditvi prisrčno pozdravili. Je v reprezentanci vedno takšno vzdušje?
Gotovo je vedno tako vzdušje. Na tem delamo že vsa tri leta. To vzdušje zame ni presenečenje, predvsem je potrditev dobrega dela, medsebojnih odnosov med igralci ter odnosov med igralci in strokovnim vodstvom. Zato pride do takega vzdušja, drugače ne more priti.

Se vam zdi, da ste tudi sami z vašo sproščenostjo pripomogli veliko k temu vzdušju?
Ne bi govoril, koliko sem jaz pripomogel. Mi vsi skupaj smo imeli določen cilj in prišli smo do njega. Vsi skupaj smo bili zadolženi za dobro vzdušje. Ne bi rad koga posebej izpostavil. Vsi skupaj, kot ena dobra enota smo pač prišli do nekega cilja, ki je bil za nas zelo pomemben in je tudi vreden spoštovanja.

Če se ozremo malce nazaj, ste kvalifikacije odlično začeli in nato malce slabše nadaljevali. Je bilo takrat spomladi najtežje?
Jaz bi rekel, da je bilo najtežje na začetku, toda ne v teh kvalifikacijah, ampak v prejšnjih. Takrat smo morali ekipo sestavljati in delati določeno selekcijo. V teh zadnjih kvalifikacijah zame ni bilo nekih težkih trenutkov, ker so bili vsi fantje zelo pozitivno angažirani na treningih, tako da ni bilo nobenih težav z njimi delati. Nisem videl nobenih težkih problemov. Mislim, da sem imel kot trener v svoji karieri veliko težje probleme kot pa v reprezentanci.

Niti takrat po tistem porazu na Severnem Irskem?
Ne. Vsi gledajo to Severno Irsko kot nekaj negativnega, jaz pa ne. Jaz pravim, da smo mi morali takrat v reprezentanci narediti določene spremembe zaradi kartonov in poškodb. Tudi tam je reprezentanca pokazala neko pozitivno sliko, kljub temu da je bil rezultat negativen. Ne moremo vedno gledati samo rezultata, pogledati moramo tudi druge stvari. Moje mišljenje je, da so fantje kvalifikacije kontinuirano zelo dobro odigrali. Osvojili smo 20 točk in prejeli samo štiri zadetke. V kolikor ne bi bil v redu ta odnos med njimi in nami, potem teh 20 točk ne bi mogli osvojiti.

V ponedeljek je postalo jasno, da je nogometna zveza s selektorjem Matjažem Kekom podpisala novo pogodbo do novembra 2011. Kako je z vašo pogodbo?
Podpis pogodbe z Matjažem Kekom je zelo pozitivna stvar. To si je tudi zaslužil s svojim delom in uspehom, ki ga je naredil skupaj z nami. V nadaljevanju mu želim še naprej srečo, kot je bilo do zdaj. In enake uspehe. Moja pogodba pa je najmanjši problem. Nekaj sva se že pogovarjala s predsednikom Simičem, tako da ni nobenih problemov.

Vam je pogodba po kvalifikacijah potekla?
Ne, ni mi potekla, še nekaj malega časa je veljavna (smeh).

Vseskozi nekako delujete v ozadju. Kakšno je sploh vaše delo v reprezentanci, kako bi ga opisali?
Poglejte, jaz sem v ospredju tam, kjer moram biti. Stvari imamo urejene in se tega držimo. Zato smo tudi dosegli ta uspeh.

Podrobno spremljate igre naših reprezentantov in preučujete tekmece. Koliko je bilo v prejšnjem letu prevoženih kilometrov in preživetih ur pred televizijskih sprejemnikom?
Oba skupaj z Matjažem sva opazovala igralce in delala ta projekt, ki je bil končan s pozitivnim rezultatom. Da pa jaz "privatno" še dodatno delam, da analiziram in podobno, pa to počnem čisto iz svojega "privatnega" interesa.

Veliko ste verjetno na terenu, po tujini?
Oba z Matjažem spremljava igralce, ne samo jaz. Si pač razdeliva, enkrat eden, enkrat drugi. Odvisno je tudi od tega, kje se določeni igralci nahajajo. To si razdeliva in poskušava imeti vse pod kontrolo, kar je zelo pomembno. Igralci tako čutijo, da jih nekdo opazuje, da so pomembni, seveda pa se pri tem prepričamo o njihovi trenutni formi.

Selektor Kek je v nekem intervjuju dejal, da bi morda marsikaj storil drugače, če ne bi bilo vas. Prihaja pri takem delu mogoče tudi do kakšnih trenj?
Ne, ne, ne. Nekorektno je, da bi se omenjalo kakšna trenja. Prvič, če ne bi bilo takšnega sodelovanja, mislim, da do tega uspeha ne bi moglo priti. Drugič, Kek je bil moj igralec dve leti v GAK-u v Gradcu, zato Matjaža zelo dobro poznam. In tudi on mene zelo dobro pozna. Mislim, da tu ni moglo priti do kakšnih trenj. Saj me sploh ne bi izbral v njegov štab, če ne bi v mene zaupal. Prav tako jaz ne bi šel z njim v štab in v sodelovanje, če mu ne bi zaupal. Če ne bi bilo tega zaupanja, ne bi imeli tega uspeha. Gotovo pa, da imava včasih različna mnenja, vendar se pogovoriva in potem ni problema. Če pa bi imela oba isto mnenje, pa tudi ne bi bilo dobro. Ta različna mnenja te motivirajo, da potem hočeš tisto zadevo še bolje narediti. Če imaš ljudi, ki govorijo samo "ja, ja", pa ni dobro. Če se nama kakšna ideja drug drugega ne "dopade", se pogovoriva. Pomembno je, da potem pride ven nekaj pozitivnega. Ne moremo pa reči, da jaz samo "ja, ja" govorim ali pa da on samo "ja, ja" govori. To ne bi bilo pravilno.

Ozrimo se še proti svetovnemu prvenstvu. Kaj bo ključno v pripravah v teh petih, šestih mesecih?
Zelo pomembno bo to pozitivno klimo, ki je trenutno prisotna, prenesti naprej na svetovno prvenstvo. In da bi ta pozitivna klima ostala tudi, če včasih mogoče ne bi bilo takega pozitivnega rezultata, kot je bil do zdaj. Jaz pravim, da se bomo morali naučiti "akceptirati" tudi kakšno izgubljeno tekmo, ker se na izgubljenih tekmah največ naučiš. V kolikor bomo mi iskali samo zmage, takrat ne more priti do nekega pozitivnega konca. To je moje mišljenje. Vsi moramo vedeti, da svetovno prvenstvo je svetovno prvenstvo, da to ni nekaj enostavnega. Skoraj vsi fantje bodo na svetovnem prvenstvu prvič prisotni. Vpašanje je, kako bodo vse skupaj "mentalno" vzeli. Tu je veliko vprašanj in stvari, ki jih ne moreš predvideti, zato je o tem zelo težko govoriti. Sem pa velik optimist zaradi tega vzdušja in teh rezultatov, ki smo jih naredili, ter te kontinuitete, ki smo jo držali v kvalifikacijah.

Veliko se govori o nadmorski višini. Prvi dve tekmi Slovenijo čakata precej visoko. Kako sami gledate na to, imate kakšne izkušnje?
Kar se tega tiče, nimam izkušenj, a mislim, da jih tudi druge ekipe nimajo, razen tiste, ki imajo take razmere. Mislim, da imamo vsi enake probleme in vsi se moramo s temi problemi enostavno soočiti. Mislim, da smo dovolj zreli in da imamo dovolj znanja, da se bomo lahko prilagodili na te situacije in da bomo ekipo pravilno pripravili za svetovno prvenstvo v Afriki.

Ste imeli mogoče tudi sami kaj besede pri izbiri pripravljalne baze?
Ne, tu so ljudje za to določeni, da te baze iščejo. Prepričan sem in tudi zaupam tem ljudem, ki to delajo, da bodo delali vse v najlepšem redu. Tako, kot so delali do zdaj. Tudi Matjaž jim zaupa.

Omenja se, da se bo strokovnemu štabu priključil tudi kondicijski trener Martin Magister. Je to zdaj potrjeno?
Glede teh stvari nisem oseba, ki bi lahko dala odgovor.

Pa mislite, da bi vam on lahko pomagal, glede na to, da ste z njim že sodelovali pri Muri?
Sem sodeloval in lahko o Martinu govorim le pozitivno. O tem, ali bo on prišel v naše strokovno vodstvo, pa ne odločam in o teh stvareh tudi ne bi rad govoril.

Do junija je predviden le en reprezentančni termin za prijateljsko tekmo. Menite, da bo to dovolj ali bi si želeli še kakšnega dodatnega termina?
Težko je reči, ali je dovolj en termin ali sta dovolj dva termina. Najbolj pomembna stvar je, da so fantje uigrani, da fantje vedo, kaj hočejo, in da fantje vedo, kaj morajo. Mislim, da bodo imeli dovolj igralne prakse v klubih, zato ne bi smelo biti velikih problemov, če bi imeli samo eno tekmo. Menim pa, da se bo še ena dodatna tekma odigrala. A to ni primarna stvar. Primarna stvar je, da se to vzdušje, ki je zdaj prisotno, vzame zraven v Afriko in se ga tam zadrži. To je najbolj pomembno. To je vzdušje na treningu, vzdušje na tekmi in vzdušje v privatnem življenju. Če tega vzdušja in spoštovanja med nami ne bi bilo, tega uspeha ne bi mogli narediti.

Koga bi si vi osebno želeli za tekmeca med pripravami?
Glejte, v nogometu ni želja. V bistvu imaš lahko željo, a ne moreš po željah nič dobiti. Kdor pride, pač pride in tega moraš vzeti. Tudi za te kvalifikacije smo si morda želeli kaj drugega. Pa smo dobili Ruse in se začeli z njimi enostavno ubadati, jih analizirati. In videlo se je, da je bilo dobro, da so bili Rusi. Moja želja je le ena. Še enkrat: da se ta pozitivna klima prenese v Afriko in naprej v kvalifikacije za evropsko prvenstvo. To je najbolj pomembno. V kolikor je pozitivna klima prisotna, potem ni pomemben nasprotnik. Nasprotniki smo si vedno sami sebi. Gotovo ti pomeni vsak nasprotnik določen problem, ampak najbolj pomembno je, da imaš vse urejeno v svoji reprezentanci. Imeli smo tudi nasprotnike, ki so boljši od nas, to je normalno. Izgubili smo in to moramo "akceptirati". Iz tega se moramo nekaj naučiti. Jaz tu ne vidim nobenih problemov glede nasprotnikov. Na vsakega nasprotnika se poskušaš pravilno pripraviti in ga poskušaš premagati. To je vse.

Tekmeci na svetovnem prvenstvu so znani - Alžirija, ZDA in Anglija. Kako jih boste spremljali do začetka mundiala?
Glede spremljanja drugih ekip se o tem še nismo veliko pogovarjali. Bodite pa prepričani, da bomo gotovo vse zelo dobro spremljali in jih tudi dobro analizirali. Za to smo tudi plačani, to je tudi naša naloga, da bomo to delali (smeh).

Odhajate morda januarja na afriško prvenstvo?
Glede tega se tudi še nismo pogovarjali. Pogovarjali smo se bolj o bazi in igralcih. Kdo si bo šel pogledat afriško prvenstvo, po resnici povedano ne vem.

Do junija bo treba nekako izbrati 23 igralcev. Verjetno je poleg nogometašev, ki so bili zdaj zraven, odprta še kakšna možnost, kajne? Kako spremljate igralce, ki niso bili v reprezentanci ob zadnji akciji, so pa bili v preteklosti?
Mi vse igralce, ki so bili zraven, ne glede na to, ali so bili zraven malo ali veliko, spremljamo. Če so bili zraven, pomeni, da so imeli določeno kvaliteto, ki jo je potrebovala reprezentanca. Vse te fante mi spremljamo naprej. Ti fantje niso vsi sami krivi, da tam ne igrajo oziroma da trenutno niso v prvem planu. Gotovo pa si zaslužijo, da jih mi spremljamo, ker so dali zelo pozitiven vtis in so zelo pozitivno odigrali, ko so dobili priložnost.

Tu se vedno pojavlja ime Mirnesa Šišiča. Morda veste, kaj se trenutno dogaja z njim?
Glede Mirnesa Šišiča vam odkrito povem, da ne vem veliko. Želim mu, da čim prej dobi klub in da čim prej pride v krog reprezentantov.

Dejali ste, da bo pomembno predvsem zadržati to vzdušje. Kje pa so še rezerve slovenske reprezentance?
Največje rezerve so v igri. Lahko rečem, da smo mi tu že veliko naredili, so pa tu še skrite rezerve, ki jih sam trenutno ne vidiš, a jih potem vidiš pri enem treningu ali eni tekmi. Potem poskušaš te rezerve enostavno izkoristiti.

V teh zadnjih kvalifikacijah zame ni bilo nekih težkih trenutkov, ker so bili vsi fantje zelo pozitivno angažirani na treningih, tako da ni bilo nobenih težav z njimi delat. Nisem videl nobenih težkih problemov. Mislim, da sem imel kot trener v svoji karieri veliko težje probleme kot pa v reprezentanci.

Poglejte, jaz sem v ospredju tam, kjer moram biti. Stvari imamo urejene in se tega držimo. Zato smo tudi dosegli ta uspeh.

Oba z Matjažem spremljava igralce, ne samo jaz. Si pač razdeliva, enkrat eden, enkrat drugi. Odvisno je tudi od tega, kje se določeni igralci nahajajo. To si razdeliva in poskušava imeti vse pod kontrolo, kar je zelo pomembno. Igralci tako čutijo, da jih nekdo opazuje, da so pomembni, seveda pa se pri tem prepričamo o njihovi trenutni formi.

Gotovo, da imava včasih različna mnenja, vendar se pogovoriva in potem ni problema. Če pa bi imela oba isto mnenje, pa tudi ne bi bilo dobro. Ta različna mnenja te motivirajo, da potem hočeš tisto zadevo še bolje narediti. Če imaš ljudi, ki govorijo samo "ja, ja", pa ni dobro. Če se nama kakšna ideja drug drugega ne "dopade", se pogovoriva. Pomembno je, da potem pride ven nekaj pozitivnega.

Zelo pomembno bo to pozitivno klimo, ki je trenutno prisotna, prenesti naprej na svetovno prvenstvo. In da bi ta pozitivna klima ostala tudi, če včasih mogoče ne bi bilo takega pozitivnega rezultata, kot je bil do zdaj. Jaz pravim, da se bomo morali naučiti "akceptirati" tudi kakšno izgubljeno tekmo, ker se na izgubljenih tekmah največ naučiš. V kolikor bomo mi iskali samo zmage, takrat ne more priti do nekega pozitivnega konca. To je moje mišljenje.

Najbolj pomembna stvar je, da so fantje uigrani, da fantje vedo, kaj hočejo, in da fantje vedo, kaj morajo. Mislim, da bodo imeli dovolj igralne prakse v klubih, zato ne bi smelo biti velikih problemov, če bi imeli samo eno tekmo. Menim pa, da se bo še ena dodatna tekma odigrala. A to ni primarna stvar. Primarna stvar je, da se to vzdušje, ki je zdaj prisotno, vzame zraven v Afriko in se ga zadrži.

Mi vse igralce, ki so bili zraven, ne glede na to, ali so bili zraven malo ali veliko, spremljamo. Če so bili zraven, pomeni, da so imeli določeno kvaliteto, ki jo je potrebovala reprezentanca. Vse te fante mi spremljamo naprej. Ti fantje niso vsi sami krivi, da tam ne igrajo oziroma da trenutno niso v prvem planu. Gotovo pa si zaslužijo, da jih mi spremljamo, ker so dali zelo pozitiven vtis in so zelo pozitivno odigrali, ko so dobili priložnost.

Pogovor z Milanom Miklavičem