Stanislav Tecl in soigralci se veselijo vodstva Plzna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stanislav Tecl in soigralci se veselijo vodstva Plzna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viktoria Plzen
Češki prvaki so bili v dveh tekmah občutno boljši nasprotnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares
Čehi so na Marcosa Tavaresa dobro pazili. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Maribora, Viole
Mariborski navijači so pripravili izjemno koreografijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Agim Ibraimi
Tudi Agim Ibraimi ob čvrstih Čehih ni prišel do izraza. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ante Čačić
Ante Čačić je lani z Dinamom igral v Ligi prvakov, letos pa ga čaka Evropska liga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Maribora, Viole
V Ljudskem vrtu se je zbralo več kot 12.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin-Prince Boateng
Kevin-Prince Boateng je PSV-ju zabil dva gola. Foto: EPA

Mariborske upe na senzacijo je že v 3. minuti zatrl Stanislav Tecl, ki je ob bledi domači obrambi ukanil Jasmina Handanovića. Čehi so v nadaljevanju pametno branili minimalno prednost, tako da bodo - povsem zasluženo - še drugič v svoji zgodovini igrali v Ligi prvakov.

Kljub porazu pa Mariborčani ne smejo biti razočarani, saj bodo že tretje leto zapored igrali v Evropski ligi. Nasprotnike v skupinskem delu bodo dobili na petkovem žrebu v Nyonu.

Aleš Mejač začel na klopi
Trener Ante Čačić v prvo postavo ni uvrstil Aleša Mejača, ki je bil edini mariborski strelec na Češkem. Ne glede na to, je bila mariborska začetna enajsterica z Nusmirjem Fajićem, Marcosom Tavaresom, Damjanom Boharjem in Agimom Ibraimijem kar napadalno usmerjena.

Tecl že v 3. minuti ohladil Ljudski vrt
A Komaj se je tekma dobro začela, že so gostje povedli z 1:0. Uvodni pritisk Plzna je v 3. minuti kronal Stanislav Tecl, ki je z okoli 11 metrov z diagonalnim strelom po tleh matiral Jasmina Handanovića. Akcijo je s podajo za hrbet domače obrambe začel Pavel Horvath, nato pa je Teclu z desne strani podal František Rajtoral.

Tavares in Cvijanović blokirana; Kozačik ustavil Mertlja
Mariborčani so se po šoku hitro pobrali. V 8. in 9. minuti sta si Marcos Tavares in Goran Cvijanović priigrala lepe priložnosti, a so njuna strela ustavili gostujoči branilci. Rahla pobuda vijoličastih se je nadaljevala, medtem ko so se zadovoljni gostje "potegnili" nekoliko nazaj in čakali na protinapade. V 19. minuti je bombo z okoli 30 metrov sprožil Aleš Mertelj, a je Kozačik s sijajno parado preprečil zadetek. Malo pozneje je Agim Ibraimi meril čez vrata.

Jalova terenska premoč Maribora
Viktoria je dobro "omrtvila" mariborske napadalne akcije, ki jim je največkrat manjkala zadnja podaja, s katero bi vijoličasti prišli do priložnosti za gol. Na drugi strani so Plzenčani ob redkih "izletih" na mariborsko polovico kar nekajkrat nevarno zapretili. Statistika prvega polčasa govori o (veliki), a jalovi terenski premoči Maribora - posest žoge (61:39), streli na vrata 5:1. Gostje so pač igrali toliko, kolikor je bilo potrebno za ubranitev minimalnega vodstva.

Menjave niso prinesle preobrata
Med odmorom je očitno še ne povsem zdravega Arghusa zamenjal Željko Filipović. Drugi polčas se je začel podobno kot prvi, s pritiskom gostov. Strel Tecla je ubranil Handanović, medtem ko je Horvath meril mimo vrat. V 53. minuti so prvič zapretili Mariborčani, vendar je bil Nusmir Fajić ob podaji Martina Milca prekratek. V 65. minuti je trener Ante Čačić z igrišča potegnil Tavaresa in na zelenico poslal Jeana Philippa Mendyja. Že v naslednjem napadu je Mendy po podaji Boharja za las ustrelil mimo desne vratnice Kozačika. Viktoria je sicer dokaj suvereno branila vodstvo, saj Mariboru ni uspelo najti luknje v češki obrambi. V 80. minuti je Mertelj spet namučil Kozačika, malo pozneje pa je Mendy zgrešil žogo po podaji Mejača, ki je predtem vstopil v igro, tako da je ostalo pri 1:0. Končna statistika: posest žoge - 57:43 in streli v okvir vrat - 9:4 (oboje v korist Maribora).

Čačić: Napredovala je boljša ekipa
Ante Čačić, trener Maribora:
"Na koncu tekme moram čestitati ekipi Viktorie in ji želim vse dobro v Ligi prvakov. Pokazala je, da je kakovostnejša od Maribora. Mi smo naredili vse, kar smo lahko. Igralcem čestitam, ker nas je premagala vendarle boljša ekipa, ki ima že tri leta konstanto v selekciji, ima zanjo dobre rezultate v Evropi. Govoriti o tem, da smo gole dobili po naših napakah, je iluzorno, ampak je resnica. Težko se je vračati po takih situacijah. Kakovostnejši tekmec vedno razgali slabosti šibkejšega in to se je pokazalo na obeh tekmah. Maribor je danes sicer imel celo več priložnosti za zadetek, a ne le da ga nismo zabili, celo izgubili smo. Napredovala je torej boljša ekipa."

Pavel Vrba, trener Viktorie: "Zelo sem zadovoljen z rezultatom. Vesel sem, da smo tekmo odigrali tako, kot smo si zadali. Zmagali smo in napredovali v skupinski del Lige prvakov."

V Ligi prvakov še Celtic, Milan, Real Sociedad in Zenit
V preostalih tekmah je Celtic z golom Jamesa Forresta v 90. minuti premagal Šahtar Karagandi s 3:0 in tako nadoknadil poraz z 0:2 v Kazahstanu. Milan je brez težav izločil PSV (3:0), za katerega je Tim Matavž igral vso tekmo. Pričakovano sta napredovala tudi Zenit in Real Sociedad.
LIGA PRVAKOV - 4. PREDKROG, povratne tekme

PRVAKI:
Maribor - VIKTORIA PLZEN 0:1 (0:1) 1:3
12.310; Tecl 3.

Maribor: Handanović, Milec , Rajčević, Arghus (46./Filipović ), Viler , Ibraimi, Mertelj, Cvijanović, Bohar (75./Mejač), Fajić, Tavares (65./Mendy).

Viktoria: Kozačik, Reznik (28./Petržela), Čišovsky, Prochazka, Limbersky, Horava, Horvath, Rajtoral, Darida, Kovarik (85./Kolar), Tecl (75./Duriš).

Sodnik: dr. Felix Brych


CELTIC - Šahtar Karagandi 3:0 (1:0) 0:2
Commons 45., Samaras 48., Forrest 90.

AUSTRIA DUNAJ - Dinamo Zagreb 2:3 (1:2) 2:0
Mader 5., Kienast 82.; Brozović 33., Fernandes 43., Beqiraj 70.
Dareta Vršiča
(Austria) ni bilo v ekipi.
BASEL
- Ludogorec 2:0 (1:0) 4:2
Frei 11., Degen 79.
Roman Bezjak
(Ludogorec) je igral vso tekmo.
Legia Varšava - STEAUA 2:2 (1:2) 1:1
Radović 27., Rzezniczak 94.; Stanciu 7., Piovaccari 9.
Marko Šuler
(Legia) je bil na klopi.

NEPRVAKI:

ARSENAL - Fenerbahče 2:0 (1:0) 3:0
Ramsey 25., 72.

Paok Solun - SCHALKE 2:3 (0:1) 1:1
Athanasiadis 53., Katsouranis 79.; Szalai 43., 90., Draxler 67.
RK: Jones 64./Schalke

ZENIT
- Pacos de Ferreira 4:2 (1:0) 4:1
Danny 29., 48., Buharov 66., Aršavin 78./11-m; Jose 67., Carlao 83.

REAL SOCIEDAD - Lyon 2:0 (0:0) 2:0
Vela 67., 90.
Tekmo je sodil slovenski sodnik Damir Skomina.
MILAN - PSV Eindhoven 3:0 (1:0) 1:1
Boateng 9., 77., Balotelli 55.
Tim Matavž (PSV) je igral vso tekmo.

V krepkem tisku so izidi s prvih tekem.