Aleš Mejač je v 66. minuti dosegel izjemen zadetek in znižal na 2:1, toda na koncu tekme se je bolj smejalo Čehom. Foto: EPA
Aleš Mejač je v 66. minuti dosegel izjemen zadetek in znižal na 2:1, toda na koncu tekme se je bolj smejalo Čehom. Foto: EPA
Michal Duriš
Viktoria je na prvi tekmi upravičila vlogo favorita. Izjemno kompaktna in uigrana ekipa je predlani igrala v Ligi prvakov, lani pa je prišla do osmine finala Evropske lige. Plzenčani, ki jih že nekaj let vodi Pavel Vrba, v letošnji sezoni še ne poznajo poraza, medtem ko so Mariborčani tokrat prvič zapuščali igrišče s sklonjenimi glavami. Foto: EPA
Viktoria Plzen
Viktoria je pred dvema letoma, ko se je uvrstila v Ligo prvakov, zaradi obnove stadiona domače tekme igrala v Pragi. Tokrat je razveselila svoje navijače na Doosan Areni, kjer se je zbralo 11.158 gledalcev. Foto: EPA
Ante Čačić
Ante Čačić je pred zahtevno nalogo, če se želi še drugo leto zapored veseliti uvrstitve v Ligo prvakov v Ljudskem vrtu. Lani mu je z Dinamom uspelo. Foto: Aleš Fevžer
Mejač, Čačić in Viler po tekmi v Plznu

Napadalec Michal Duriš je tisti, ki ga bodo vijoličasti najbolj imeli v mislih do povratne tekme prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu. Slovak je končni izid z nekaj metrov postavil po podaji še enega rezervista Františka Rajtorala z desne strani, ko je že vse kazalo, da bodo vijoličasti domov odnesli zelo aktiven rezultat. Takšnega kot lani iz Zagreba, ko so proti Dinamu klonili z 2:1.
Gol, ki so si ga tako želeli iz češke prestolnice piva, so Mariborčani dosegli v 66. minuti, ko je z izjemnim volejem v zgornji kot s približno 20 metrov zadel Aleš Mejač.

Zadela še Darida in Čišovsky
Slabih 10 minut prej so bili v precej slabšem položaju. Gol prvega zvezdnika Viktorie, 23-letnega vezista Vladimirja Daride (ocenjujejo ga na več kot 7 milijonov evrov), jih je pahnil v zaostanek z 2:0. Po levi strani je mimo Martina Milca stekel Jan Kovarik in natančno podal pred vrata, kjer Daridi iz bližine žoge ni bilo težko spraviti v mrežo.
Že v 8. minuti je prvi zadel Marian Čišovsky. To je bil poceni prejeti zadetek, ko obrambi Maribora po akciji iz kota ni uspelo izbiti žoge, slovaški branilec pa je dosegel že svoj peti gol v kvalifikacijah za letošnjo Ligo prvakov. Podal je Darida.
Cvijanović prvi ogrozil vrata
Trener Maribora Ante Čačić je moral začetno enajsterico sestaviti brez kaznovanega Željka Filipovića ter poškodovanih Arghusa in Dejana Mezge, Aleksander Rajčević pa je pravočasno okreval. Gostje so hitro imeli priložnost, saj je v 2. minuti po podaji Damjana Boharja do strela prišel Goran Cvijanović, a Matuš Kozačik ni imel težkega dela in je žogo ukrotil.

Vodilnemu golu Viktorie je v 18. minuti sledil nov nevaren poskus. Kovarik je lepo podal v kazenski prostor, Darida pa je žogo z glavo poslal tik nad prečko. Dve minuti pozneje je po desni strani prodrl Milan Petržela in lepo streljal, a se je z obrambo izkazal Jasmin Handanović.

Mejač dvakrat poskusil že v prvem polčasu
V 22. minuti je prvič nase opozoril Mejač, ki se je odločil za strel s približno 30 metrov in meril malo čez prečko. Nekaj trenutkov zatem je bil znova nevaren Darida, toda Handanović je bil dovolj zbran in žogo odbil v kot.

Slovenski prvaki so v drugi polovici prvega polčasa zadihali, umirili gostitelje in si pripravili tudi nekaj polpriložnosti. Po pol ure je znova streljal Mejač in z razdalje tokrat žogo poslal za malenkost mimo desne vratnice. V 32. minuti je lepo podajo z desne strani izkoristil Marcos Tavares in streljal z glavo, a se Kozačik ni pustil premagati. Tik pred koncem prvega polčasa je Petržela iz bližine na srečo Maribora žogo poslal prek vrat.

Glasni mariborski navijači
Čehi so tudi v drugi polčas krenili odločno. Handanović se je po strelu Daride v 48. minuti izkazal z lepo obrambo, deset minut pozneje pa je bil nemočen. 800 glasnih mariborskih navijačev je na noge spravilo znižanje Mejača, v 74. minuti pa jim je novo veselje preprečil Kozačik, ki je ubranil strel Agima Ibraimija od daleč.
Sledilo je še zadnje četrt ure tekme. Gostje so se dobro držali in z izjemo priložnosti Daride v 84. minuti niso dovolili Viktorii nevarnih akcij, nato pa je prišla nesrečna 90. minuta ...

Statistika tekme:
- streli: 16:12
- streli v okvir vrat: 9:6
- posest žoge: 46:54 odstotkov
- koti: 10:1
- prekrški: 16:11


4. PREDKROG (PRVAKI), prva tekma


VIKTORIA PLZEN
- MARIBOR 3:1 (1:0)
11.158; Čišovsky 8., Darida 58., Duriš 90.; Mejač 66.
Viktoria: Kozačik, Limbersky, Prochazka, Čišovsky, Reznik, Horava , Horvath, Kovarik, Darida ( 87./Tecl), Petržela ( 77./Rajtoral), Wagner ( 63./Duriš ).

Maribor: Handanović, Viler, Potokar, Rajčević, Milec ( 85./Dervišević), Mejač, Mertelj, Ibraimi ( 88./Mendy), Cvijanović , Bohar, Tavares.
Sodnik: Olegario Benquerenca (POR)

Povratna tekma bo 28. avgusta.

Preostale tekme:
- Tim Matavž zabil gol Milanu


M. R.

Mejač, Čačić in Viler po tekmi v Plznu