Drago Cotar je ob odhodu iz Stožic doživel neprijetno srečanje. Foto: Ervin Čurlič
Drago Cotar je ob odhodu iz Stožic doživel neprijetno srečanje. Foto: Ervin Čurlič
Večni derbi znova postregel z nasiljem

Hkrati opozarjajo na pomanjkljivo organizacijo tekme in najostreje obsojajo tudi izgrede svojih navijačev.
Izredne novinarske konference, ki so jo popoldne sklicali v klubu, se Cotar zaradi drugih obveznosti ni udeležil. O incidentu je spregovoril direktor Bojan Ban. "Navijač Olimpije je pristopil k stoječemu Cotarjevemu avtomobilu, brcnil vanj in s pestjo udaril predsednika v obraz," Banovo izjavo navaja spletni portal vecer.com. Ban je potrdil, da dogodka niso prijavili policiji in dodal, da sta bili v avtu poleg Cotarja še dve osebi.

Z izjavo za javnost so se že oglasili tudi iz NK Olimpija: "V NK Olimpija Ljubljana odločno nasprotujemo vsakršnemu nasilju, s svojimi dejanji pa vedno poudarjamo, da mora v športu zmagovati športni, tekmovalni duh. Zato obžalujemo neljubi dogodek, do katerega naj bi prišlo po tekmi z NK Mariborom. Tovrstnih dejanj nikakor ne podpiramo in se od njih odločno distanciramo. Predsednika NK Maribora spoštujemo. Izet Rastoder, predsednik NK Olimpija Ljubljana, je včeraj zvečer, takoj ko je izvedel za omenjeni dogodek, poklical g. Draga Cotarja in izrazil obžalovanje zaradi tovrstnih reakcij navijačev."

Izjavo za javnost NK Maribor objavljamo v celoti (z originalnim poudarkom):

"Tekma je končana, športno priznamo poraz, zmaga Olimpije v derbiju je povsem zaslužena. Žal pa ne moremo mimo obrobnega dogajanja, ki je imelo vse prej kot športni pridih.

Najprej izražamo ogorčenje ob fizičnem napadu na predsednika NK Maribor Draga Cotarja, kar je nepojmljiv škandal. "Za velikim uspehom, ko je NK Maribor premagal Rangerse, je sledil leden tuš - pa ne zaradi tekme in poraza proti nedeljskemu tekmecu, ampak zaradi dogodkov, ki so sledili, in nad tem, da ljudje iščejo "zgodbe" in krivce tam, kjer jih ni. NK Maribor je preživel že veliko težkih časov, tudi sam sem ga začel voditi prav v enem od takih obdobij, zato vem, da bomo skupaj z igralci, navijači in vodstvom kluba premagali tudi ta dogodek, to črno liso na športni sceni. Nikoli, pa tudi ne v Stožicah, nisem "skoraj" koga povozil, kot se pojavlja komentar "očividca". Ko smo se po tekmi počasi premikali v koloni proti izhodu, je neznanec pristopil do mojega vozila, vanj brcnil, nato pa me je še udaril. Toda to je zame lanski sneg. S sodelavci na klubu smo se osredotočili na zgodbo v Evropi, na "3 B-je", ki prihajajo, in na preostale obveznosti na domačem prizorišču," je o neprijetnih nedeljskih dogodkih izjavil Drago Cotar, predsednik kluba.

Kot dokaz, kaj se je dogajalo, se lahko pregledajo varnostne kamere, ki so zagotovo nameščene v Stožicah. Sporočilo predsednika ob neljubih dogodkih je, da si želi, da bo v prihodnje na stadionu v Ljubljani in ob odhodu z objekta poskrbljeno za boljšo varnost domačih in gostujočih navijačev.

Poudariti želimo, da ne obsojamo NK Olimpija zaradi ravnanja posameznikov, ampak opozarjamo na pomanjkljivo organizacijo nedeljske tekme. Napad na predsednika je najhujši, a ni bil edini primer ogrožanja varnosti predstavnikov NK Maribor. Vsak izmed gledalcev oziroma navijačev, ki so se lahko prosto sprehajali po garažni hiši, je namreč lahko po tekmi nemoteno prišel do avtobusa našega moštva, uradnih oseb kluba in prostorov za izjave. Igralci so morali poslušati grobe žaljivke, vse skupaj je bilo na meji fizičnega incidenta. Skupina domačih navijačev (nekateri tudi s steklenicami v rokah) se je besedno lotila tudi preostalih funkcionarjev, vmes pa jo je predsednik, kot že rečeno, najhuje skupil.

Sicer pa je bilo ogrožanje varnosti v garažni hiši posledica številnih organizacijskih napak s strani NK Olimpija. Vse se je začelo že z odločitvijo domačega kluba, da v sektor navijaške skupine Viole namesti tudi otroke in družinske člane naših nogometašev ter članov strokovnega štaba, kar je v neskladju s pravili Nogometne zveze Slovenije. Hkrati odraža tudi nespoštovanje do kluba, saj smo že v dneh pred tekmo iz NK Maribor opozarjali na to nesprejemljivo odločitev. Na nešteto prošenj s strani našega kluba se predstavniki NK Olimpija niso odzvali in so z obrazložitvijo, da za spremembo razporeditve po tribunah potrebujejo več varnostnikov, vse navijače in goste iz NK Maribor, ki niso bili v VIP-ložah, namestili v isti sektor. Res nas zanima, kaj bi iz nasprotnega tabora rekli, če bi njihove družinske člane na tekmi v Ljudskem vrtu poslali v navijaški sektor na severni tribuni? V NK Maribor se trudimo vsako tekmo organizirati po evropskih standardih o varovanju in skušati predvideti vsako zadevo, tudi morda najbolj malenkostno, ki bi lahko privedla do neljubih situacij z ogrožanjem varnosti kogarkoli od uradnih oseb ali gledalcev na stadionu.

Nespoštovanje, ki je po nepotrebnem še dodatno razvnelo strasti, smo spoznali že pred začetkom tekme z neprimernim prikazom na semaforju. Namesto portretov ob imenih naših igralcev so le te predstavili v podobi risanega junaka Kalimera. Na to, da bi zamenjali portrete gostujočih igralcev z žaljivo vsebino, v Ljudskem vrtu nikdar ne bi niti pomislili ...

Bistvo našega sporočila je opozorilo na pomanjkljivo organizacijo. Da jo je mogoče boljše izpeljati, smo se vsi skupaj že lahko prepričali. Za zgled naj si pri NK Olimpija vzamejo Nogometno zvezo Slovenije, ki na istem objektu organizira reprezentančne tekme, na katerih se nihče ne počuti ogroženega. Pa je stadion poln in s tem možnost, da dogodki uidejo nadzoru, dvakrat večja. Še bolj pa je nenavadno, da ob teh primerjavah lahko ugotovimo, da tovrstnih organizacijskih težav ni bilo niti ob klubskih tekmah na nekdanjem stadionu za Bežigradom …

Seveda ne moremo niti mimo početja naših navijačev. Izgredov, ki ne sodijo na športna prizorišča, ne odobravamo in jih najostreje obsojamo. V komunikaciji z navijači se bomo po najboljših močeh trudili, da se neprijetne zadeve v prihodnje ne bi več dogajale.

Predvsem pa želimo, da naš apel po umiritvi strasti doseže namen. Ne dovoljujemo povračilnih ukrepov, radi bi pozvali naše navijače, da se ob prihodnjih medsebojnih tekmah pokažejo v boljši luči, kot so jo posamezniki s svojim početjem zdaj vrgli na navijače Olimpije.

Za nas je s tem zgodba o nedeljskem derbiju zaključena. Osredotočeni smo na naslednje obveznosti, ki nas čakajo v državnem prvenstvu, pokalnem tekmovanju in seveda v ligi Europa. Teh ni malo, so obvezujoče, a bomo dokazali, kaj hočemo, znamo in zmoremo."

Večni derbi znova postregel z nasiljem