Branko Florjanič se zavzema za ureditev položaja legalnih stavnic. Foto: MMC RTV SLO
Branko Florjanič se zavzema za ureditev položaja legalnih stavnic. Foto: MMC RTV SLO
Dobičkonosno prirejanje nogometnih tekem


V oddaji so objavili pričevanje dobrega poznavalca nogometnega sveta, ki je želel ostati anonimen. "Najbolj žalostno je, da se s tem ne ukvarjajo samo igralci, vpleteni so tudi trenerji, funkcionarji klubov in sodniki. Vodje tovrstnih poslov vedno najdejo žrtve, ki se zadolžujejo in nimajo več izhoda, prodajajo svoje imetje ... Ljudi, ki se ukvarjajo s tem, je veliko, na najvišji ravni. Tudi člani nekdanje zlate generacije so vpleteni v te stvari. V bistvu je to zelo grozno. Neki zelo znan slovenski igralec, ki je tudi glede teh stvari zelo omenjan, je nekemu drugemu slovenskemu igralcu še danes dolžan več kot 100.000 evrov zaradi nelegalnih stavnic," je povedal neimenovani gospod.

Razpravo v studiu si oglejte v videonovici na desni strani.

"Korektno je, da ne govorimo o imenih"

Predsednik združenja slovenskih prvoligašev Branko Florjanič je poudaril, da govorijo o hipotezah in da pričakuje, da se bodo stvari raziskale: "Pričakujem, da bodo vsi tisti, ki kar koli vedo, te stvari posredovali organom pregona. Tako bomo lahko kaj izkoreninili. Računam na tiste, ki se morda s temi stvarmi ukvarjajo in mečejo temno luč na slovenski klubski nogomet, da te stvari počistimo. To je tudi naša dolžnost. Korektno pa je, da ne govorimo o imenih, saj gre v nasprotnem primeru za etiketiranje brez razloga, brez obtožbe in brez obsodbe."

Florjanič se je zavzel tudi za ureditev položaja zakonitih stavnic: "V Avstriji prvo- in drugoligaši iz tega naslova dobijo skoraj dva milijona evrov, pri nas prvoligaši in nogometna zveza samo dobrih 100.000 evrov. V Evropi in drugod po svetu dobijo od legalnih športnih stav največ tisti, ki to producirajo, se pravi klubi. Pri nas je narobe svet. Računam, da bomo tudi na tem področju storili korak v pravo smer."

Jermaniš ni presenečen
Nekdanji reprezentant Alfred Jermaniš je opozoril na slabe finančne razmere v slovenskih klubih, zato ga tovrstno početje nogometašev ne preseneča: "Če želi nekdo preživeti, je primoran v to, da se ukvarja s stavami. Ko padeš v ta krog, pa iz njega več ne moreš."

Sindikat poklicnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) ni bil pripravljen dati nobene izjave.

Dobičkonosno prirejanje nogometnih tekem