Veselje ob zadetku Ruija Pedra v 34. minuti prvega večnega derbija v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje ob zadetku Ruija Pedra v 34. minuti prvega večnega derbija v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

19-letnik je na derbiju ob odsotnosti Timija Maxa Elšnika nosil kapetanski trak, derbi pa odločil po dobri uri igre, potem ko je po predložku z desne strani zadel z glavo in povišal prednost Olimpije na +2 (za 1:0 je v 34. minuti zadel Rui Pedro). Marin Laušić je z zadetkom za Maribor začinil končnico tekme, v kateri pa so zeleno-beli zdržali ves pritisk in dosegli še peto prvenstveno zmago v novi sezoni.

Maribor v Stožicah ni zmagal že vse od septembra 2019, od tedaj je Olimpija na svojem igrišču dobila sedem od osmih večnih derbijev. Na prvenstveni lestvici s 16 točkami še vedno vodi Celje, ki bo na derbiju v nedeljo gostovalo pri Kopru. Celjani imajo pred Olimpijo in Koprom točko naskoka, Maribor je četrti (11 točk).

Takole je Rui Pedro ugnal Ažbeta Juga za 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Takole je Rui Pedro ugnal Ažbeta Juga za 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

Živahne uvodne minute prvega dela
Uvodne minute polčasa so postregle z živahno igro na obeh straneh. V 17. minuti sta se iznenada dve lepi priložnosti ponudili Ruiju Pedru. Po predložku z leve strani je ob oddaljenejši vratnici z glavo zapretil vratarju Ažbetu Jugu, ki je žogo odbil, nato je Portugalec poskusil še enkrat, a iztržil le kot. Že nekaj minut pozneje se je obetavna akcija ponudila tudi Mariborčanom: ljubljanski vratar Matevž Vidovšek je ubranil poskus Andraža Žiniča po lepi podaji Jana Repasa iz protinapada.

Rui Pedro s petim zadetkom v sezoni
Po dobre pol ure igre je na stoženskem stadionu vendarle završalo, na veliko veselje domačih navijačev pa se je zatresla mariborska mreža. David Sualehe je z leve strani ob Enricu Castru na oddaljenejšo vratnico poslal natančen predložek Ruiju Pedru, ki je v slogu največjih mojstrov z glavo žogo zabil pod prečko za 1:0. To je bil njegov peti zadetek na sedmih letošnjih tekmah. V 39. minuti je zapretil še Nemanja Motika, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Olimpije.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan Ratnik podvojil vodstvo Olimpije
Že na uvodu drugega polčasa se je v imenitni priložnosti znašel Ivan Posavec, ki je poskusil z lobom presenetiti Juga, a je ta žogo ukrotil. Mariborčani so poskušali gostitelje streti z napadi po bočnih položajih, a je ljubljanska obramba učinkovito dušila njihove poskuse, nato pa so zeleno-beli v 65. minuti vodstvo podvojili. Po predložku Jorgeja Silve iz prekinitve z desne strani je žogo ob oddaljenejši vratnici z glavo v mrežo pospravil kapetan Marcel Ratnik in se še drugič v letošnjem prvenstvu vpisal med strelce.

Laušić prepolovil zaostanek Maribora
Veselje privržencev Olimpije se še ni povsem umirilo, ko so gostje iz štajerske prestolnice zaostanek prepolovili. Po hitrem napadu in natančnem predložku rezervista Marka Božiča je z glavo zadel Marin Laušić. Dalmatinski vezist je žogo z glavo usmeril v tla, Vidovšek je bil nemočen. V 72. minuti je na drugi strani zelenice s prostega strela Jugove dlani ogrel Diogo Pinto. Igra se je razplamtela, Mariborčani bi hip zatem skoraj izenačili, diagonalni strel rezervista Xhuljana Skuke je za las zletel mimo desne vratarjeve vratnice.

Marin Laušić je z zadetkom v 70. minuti začinil konec prvega večnega derbija sezone in vlil nekaj upanja ter samozavesti mariborski ekipi, ki je odtlej igrala veliko bolje oziroma napadalneje. Vseeno ji tako želenega izenačujočega zadetka ni uspelo doseči. Foto: www.alesfevzer.com
Marin Laušić je z zadetkom v 70. minuti začinil konec prvega večnega derbija sezone in vlil nekaj upanja ter samozavesti mariborski ekipi, ki je odtlej igrala veliko bolje oziroma napadalneje. Vseeno ji tako želenega izenačujočega zadetka ni uspelo doseči. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija zdržala za peto zaporedno zmago v Stožicah
Tako kot začetek je bil živahen tudi konec tekme. V končnici sta si obe ekipi priigrali nekaj (pol)priložnosti, v 82. minuti je rezervist Peter Agba s silovitim strelom z razdalje za kakšen meter ali dva zgrešil Jugova vrata, na drugi strani je Vidovšek štiri minute pozneje ubranil strel Repasa po Božičevi podaji. Po dobro izpeljani akciji je na srečo ljubljanskega vratarja Repas meril naravnost vanj.


Sanjski prvi polčas Slatičanov
Uvodna tekma osmega kroga med Aluminijem in Rogaško je prinesla prvo prvoligaško zmago letošnjih novincev, ki so na derbiju začelja lige z dna splezali na osmo mesto. Gostje so povedli že po stotih sekundah. Žan Flis je podal dolgo žogo globoko iz svoje polovice, v kazenskem prostoru pa je žogo sprejel in spretno pod prečko udaril Antonio Majcenić.

Po manj kot četrt ure igre so Slatinčani vodili že z 2:0. Po hitrem prenosu igre na nasprotno polovico je Žan Benedičič z visoko podajo našel Nejca Gradišarja, ki je s strelom iz prve prišel do svojega prvoligaškega prvenca. Pred odmorom je Rogaška prišle še do najstrožje kazni, ki jo je Bojan Mertik potrdil po dolgem ogledu VAR-a. A ob strelu Miljanića se je proslavil domači vratar Samo Pridigar, ki je ubranil 11-m.

V drugem delu je Aluminij prevzel pobudo, ki jo je kronal v 77. minuti, ko je po kotu in zmedi v gostujoči obrambi iz bližine zadel rezervist Poljak Daniel Skiba. Do konca ni bilo več spremembe izida in Rogaška se veseli prvih treh točk v sezoni.


Nogometaši Brava in Mure so se razšli brez zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Brava in Mure so se razšli brez zmagovalca. Foto: www.alesfevzer.com

Mura prva zadela, nato ostala brez izključenega Sadriuja
Na drugi sobotni tekmi sta se Mura in Bravo razšla brez zmagovalca (1:1). Bravo, ki se je dolgo mučil z igralcem več in ni našel prave poti do vrat tekmeca, sta rešila rezervista – podajalec Rok Maher in strelec Luka Štor. Bravo je zdaj pri 11 točkah in ostaja v stiku z vrhom lestvice, soboška ekipa pa za njim zaostaja za štiri točke. Mura je odločneje začela tekmo, to pa jo je nagradilo v šesti minuti, ko je zadel Roko Jurišić malce z leve strani. Žoga je presenetila Matijo Orbanića v Bravovih vratih, saj je letela mimo številnih nog. V 11. minuti so domači na igrišču ostali le z deseterico, izključen je bil Leard Sadriu, potem ko je kot zadnji igralec malce odrinil Mateja Poplatnika, ki je ob tem padel.

Štor matiral Mihelaka za končnih 1:1
Sobočani kljub igralcu manj tekmecem niso pustili pravih akcij. V 29. minuti pa je vendarle do strela z 20 metrov prišel Nemanja Jakšić, a je meril premalo natančno. Štiri minute zatem se je izkazal Klemen Mihelak po prostem strelu Martina Pečarja z dobrih 20 metrov.
Malce pozneje je Emir Saitoski na drugi strani poskusil v kazenskem prostoru, toda žogo je poslal točno v Orbanića. Bravo je drugi polčas začel nekoliko napadalneje, v 54. minuti je imel Poplatnik priložnost za izenačenje, vendar je Bravov napadalec preslabotno streljal.
Sledilo je še nekaj bolj vročih trenutkov, eno lepših akcij pa je v 74. minuti z malce premalo natančnim strelom v dvoboju ena na ena z vratarjem končal Amadej Maroša.

V 79. minuti so Ljubljančani le izenačili. Rok Maher je podal dolgo žogo v kazenski prostor, v katerem je z glavo spretno streljal Luka Štor in matiral Mihelaka za 1:1. Murin vratar pa je v 94. minuti obranil nevaren strel Maherja z glavo ter preprečil preobrat.


Albert Riera, trener vodilnega Celja, bo v nedeljo gostoval na Bonifiki pri Kopru. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera, trener vodilnega Celja, bo v nedeljo gostoval na Bonifiki pri Kopru. Foto: www.alesfevzer.com

V nedeljo še prvenstveni derbi
Osmi krog Prve lige Telemach prinaša še derbi vodilnih dveh ekip. V nedeljo se bosta v Kopru srečala Koper in Celje, ki je pod vodstvom Alberta Riere in s prvim strelcem lige Aljošo Matkom v vlogi favorita za naslov prvaka. Zgodovina medsebojnih obračunov je na strani Kopra, ki je dobil 36 od skupno 88 prvoligaških spopadov, res pa je, da v pretekli sezoni niti enega.

Olimpija v derbiju premagala Maribor
Odmevi po večnem derbiju v Stožicah
Goli s tekem Mura - Bravo in Aluminij - Rogaška

8. krog:

OLIMPIJA – MARIBOR 2:1 (1:0)
5380; Rui Pedro 34., Ratnik 65.; Laušić 70.

Olimpija: Vidovšek, Silva, Sualehe (93./Krefl), Muhamedbegović, Ratnik, Posavec, Doffo, Lucas (77./Brest), Motika (83./Agba), Pinto (77./Fadida), Rui Pedro (77./Nukić).

Maribor: Jug, Žinić, Watson (46./Mitrović), Uskoković, Strajnar (46./Skuka), Laušič, Vrhovec (84./Iličić), Lorber (75./Feta), Guerrico (65./Božič), Repas, Castro.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

ALUMINIJ – ROGAŠKA 1:2 (0:2)
400; Skiba 77.; Miljanić 2., Gradišar 14.
Miljanić je v 37. minuti zapravil 11-m.

Aluminij: Pridigar; Martić, Schaubach, Koblar (64./Subarić), Jovan; Bilyi, Jagić; Jovanović, Gorenak, Katusa (46./Skiba); Susso.

Rogaška: Vodišek; Rantuša-Lampreht, Mihalič, Majcenič; Pirtovšek, Benedičič, THailsson, Flis; Gradišar (67./Pavlović), Miljanić, Korošec (62./Majcen).

Sodnik: Bojan Merik (Odranci)


MURA – BRAVO 1:1 (1:0)
1500; Jurišić 6.; Štor 79.
RK: Sadriu 12./Mura

Mura: Mihelak, Sadriu, Maruško, Dobrovoljc, Jurišić, Kous, Kurtović, Kasalo (46./Tripi), Saitoski (46./Trontelj), Maroša (84./Petković), Shabanhaxhaj (92./Brkić).

Bravo: Orbanić, Kavčič, Gurlica, Jakšić (47./Ivanšek), Španring, Pečar, Trdin, Selan (67./Maher), Janjić (70./Štor), Puconja (46./Stanković), Poplatnik.

Sodnik: Danijel Žalik (Turnišče)


Nedelja ob 15.00:
KALCER RADOMLJE – DOMŽALE

Ob 20.15:
KOPER – CELJE

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


LESTVICA

Lestvica:                             
CELJE                6  5 1 0 17:5  16
OLIMPIJA             7  5 0 2 20:13 15
KOPER                6  5 0 1 12:5  15
MARIBOR              7  3 2 2 11:8  11
BRAVO                7  3 2 2  9:8  11
MURA                 7  2 1 4  8:15  7
DOMZALE              6  1 2 3  8:10  5
ROGAŠKA              7  1 2 4  5:16  5
ALUMINIJ             7  1 1 5  9:13  4
KALCER RADOMLJE      6  1 1 4  4:10  4