Nogometaši Olimpije so zmagali sedmič zapored in imajo pred Mariborom že 10 točk prednosti. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Olimpije so zmagali sedmič zapored in imajo pred Mariborom že 10 točk prednosti. Foto: www.alesfevzer.com

Če smo pravi, nam težko kakšna obramba prepreči, da ne dosežemo zadetka. Do zdaj smo jih že veliko, kar je tudi posledica dobrih treningov in dobre pripravljenosti. Prvi polčas je bil slab, trener nam je med odmorom naročil, naj igramo agresivneje in naj držimo žogo. Ko smo spustili žogo na tla, je bilo veliko lažje.

Rok Kronaveter
Andraž Šporar in Alen Jogan
Odločilni trenutek ob koncu prvega polčasa, ko je Alen Jogan povlekel za dres Andraža Šporarja, Olimpija pa je z 11-metrovko povedla z 0:1. Foto: www.alesfevzer.com
Navijaška skupina Terror Boys
Navijači Gorice Terror Boys se bodo v sredo odpravili v Velenje, v nedeljo pa v Novo Gorico prihaja Krka. Foto: www.alesfevzer.com
Pušnik in Srebrnič po tekmi Gorica - Olimpija

Zgodilo se je v 79. minuti, ko je Nik Kapun z 20 metrov dosegel evrogol za 0:2. To je bila mojstrovina, vredna večkratnega ogleda (glej videonovico na desni strani!). Odličen sprejem po odbiti žogi goriške obrambe in silovit strel v desni zgornji kot nemočnega Grege Sorčana. "Odprl se mi je prostor za udarec, žoga pa je šla tja, kamor bi si lahko samo želel. Zelo sem vesel tega zadetka," nam je po tekmi (0:3) povedal mladi Olimpijin vezist, ki je dobre četrt ure pred zadetkom na zelenici zamenjal Martina Mimouna.
Prvič po dobrem mesecu se je moral zadovoljiti z vlogo rezervista, tudi zaradi manjšega vnetja pete, s katerim se je vrnil z reprezentančne akcije prejšnji teden. Kakšna navodila mu je dal trener Marijan Pušnik ob vstopu na igrišče? "Dejal mi je, naj na sredini poskušamo bolj zadržati žogo, da ne bi bilo toliko divjanja gor in dol. Treba je bilo pobrati odbite žoge, ki so najpomembnejše. O tem, da naj poskušam s streli od daleč, pa ni nič govoril. To pride spontano."

Pušnik moral močno povzdigniti glas
V prvem polčasu Olimpija ni mogla razviti igre in z uporabnimi žogami zaposlovati svoja napadalca, saj je Gorica visoko napadala in bila agresivna na sredini igrišča. Tudi v drugem so gostitelji dolgo grozili z izenačenjem, najbližje mu je bil Blessing Eleke, ki je zadel vratnico.

Pušnik je pohvalil svoje fante za zadnjih 20 minut, ko so Ljubljančani znova stopili na plin. V dozdajšnjem delu prvenstva so 19 od skupno 30 zadetkov dosegli v drugem polčasu. "Pomembno je, da smo ob koncu dvignili ritem, to je odločilo srečanje. Prej res nismo briljirali. Toda če s takšno slabo igro premagamo Gorico z 0:3, moram biti izredno zadovoljen. Ob polčasu sem moral res močno povišati glas. Veliko stvari v naši igri ni bilo na mestu. Preveč smo izgubljali dvoboje na tleh in v zraku, predvsem v obrambi. Nismo pomagali drug drugemu ter veliko preveč solirali v napadu. Nismo igrali preprosto, proti naprej. Žogo smo preveč nabijali po zraku. To ni naša igra. Tudi na bokih ni bilo tako, kot smo se dogovorili. Potem smo malce spremenili tudi način igranja in zasluženo slavili. Vso tekmo smo čakali, da se nam odpre prostor za zadetek, predvsem tisto zadnjo diagonalo, tako je na koncu tudi bilo. Čestitke fantom s klopi, ki so znova dvignili ritem naše igre. Seveda je bilo zelo dobro že to, da smo zadeli v zadnji minuti prvega polčasa, saj je bil to šok za tekmeca. Gorica je tudi v drugem polčasu nevarno pritiskala, imela polpriložnosti, Kapun pa je zadel ob pravem času."

Srebrnič: Prvi polčas je bil vrhunski
Trener Gorice Miran Srebrnič je bil kljub porazu zelo zadovoljen z igro svojih fantov. "Želeli smo si zmago in odigrali veliko bolje kot proti Mariboru. Taktično smo bili veliko zrelejši in agresivnejši. Olimpija je imela kar nekaj težav. Odločila je realizacija. Ustvarili smo si veliko priložnosti, a nismo zadeli. Pred prvim golom Olimpije smo imeli čisti "zicer", ko je Arčon z glavo slabo zadel žogo z nekaj metrov, potem pa smo bili nesrečno kaznovani iz protinapada po dolgi podaji Šelige, ki je malo zmedla Jogana."
V dvoboju obeh kapetanov v 44. minuti je Andraž Šporar vrhunsko sprejel žogo, Alen Jogan ga je lahko ustavil le z vlečenjem za dres, za kar si je prislužil rumeni karton, Olimpija pa je dobila 11-metrovko. Z bele točke je bil uspešen Rok Kronaveter, ki je v 89. minuti po podaji Šporarja postavil tudi končni izid. Proti Gorici je dvakrat zadel že v 1. krogu v Stožicah (4:1), s sedmimi goli si zdaj deli prvo mesto na lestvici strelcev.
Novogoričani prvič v sezoni niso zatresli tekmečeve mreže. "Ne moremo reči, da nam "škripa" pri učinkovitosti. Pomembno je, da si pripravljamo priložnosti. Bilo pa je nekaj situacij, kjer je bilo nekaj egoizma, ko bi lahko podali igralcem v boljšem položaju. Zdaj bo treba fante psihološko dvigniti in jih motivirati za nove tekme. Videl sem, da so bili danes "fajtersko" res zelo razpoloženi. Prvi polčas je bil vrhunski, mislim, da smo Olimpijo nadigrali. Dobro smo reagirali tudi v drugem polčasu. Proti takšnim igralcem, kot jih ima Olimpija, ni lahko igrati tako agresivno, ker so zelo hitri in kakovostni. Do danes Olimpija drugim ekipam ni pustila igrati. Mogoče nam je sreča malce obrnila hrbet, smo pa prej kakšno tekmo na ta način dobili. Na koncu se stvari vedno poravnajo. Olimpija in Maribor imata malce kakovostnejše moštvo, toda videl sem, da smo tudi mi na dobri poti. Vidi se, da se lahko kosamo z njimi, če imamo pravi pristop in željo. Za pravi izid pa se mora marsikaj iziti. Škoda, ker se tokrat ni," je še razmišljal Srebrnič.

Kavčič: Radi igramo všečen nogomet
Goričani so odločeni vztrajati pri svoji igri. "Proti vsakemu tekmecu igramo enako. Napadamo, vemo, kje so naše prednosti. Mogoče bi z obrambnejšim pristopom iztržili več, mogoče ne, a mi radi igramo všečen nogomet, predvsem za navijače. Upajmo, da nas bodo gledalci v velikem številu spodbujali še naprej," je dejal branilec Tine Kavčič.
Nogometni praznik v Novi Gorici so popestrili tudi številni navijači iz Ljubljane. Pušnik se jim je zahvalil za podporo, želi si le, da v prihodnje ne bi več metali dimnih petard na igrišče, kot se je to zgodilo v prvem polčasu, saj te stvari po njegovem mnenju ne sodijo na stadione.

Če smo pravi, nam težko kakšna obramba prepreči, da ne dosežemo zadetka. Do zdaj smo jih že veliko, kar je tudi posledica dobrih treningov in dobre pripravljenosti. Prvi polčas je bil slab, trener nam je med odmorom naročil, naj igramo agresivneje in naj držimo žogo. Ko smo spustili žogo na tla, je bilo veliko lažje.

Rok Kronaveter
Pušnik in Srebrnič po tekmi Gorica - Olimpija