Ante Šimundža je prvič po avgustu 2015 pozdravil gledalce v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je prvič po avgustu 2015 pozdravil gledalce v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

52-letni strokovnjak je vodil Mariborčane med letoma 2013 in 2015. Zanesljivo je osvojil dva naslova državnega prvaka, Maribor je prezimil v Evropski ligi, jeseni 2014 pa so v skupinskem delu Lige prvakov pod Kalvarijo gostovali Sporting iz Lizbone, Chelsea in Schalke. Iztržil je tri remije.

Vijoličasti končno navdušili navijače
Šimundža ni veliko spreminjal, saj je vodil le nekaj treningov. Namesto kaznovanega Marka Božića je začel Hilal El Arabi Soudani, namesto Marina Laušića pa Andraž Žinič.

Že od prve minute je bilo čutiti, da je to prav poseben večer v Mariboru. Gostitelji so bili izjemno motivirani, naredili so velik korak naprej v primerjavi z zelo slabimi predstavami v zadnjih dveh mesecih.

Mariborlčani so prikazali najboljšo predstavo v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborlčani so prikazali najboljšo predstavo v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Mura je začela odločno. Ažbe Jug je v prvih 15 minutah moral trikrat posredovati, najbolj resno prav v 14. minuti po strelu z glavo Borne Prolete.

Repas zadel po pol ure
Po pol ure igre so vijoličasti povedli. Marcel Lorber je z desne strani podal v sredino kazenskega prostora, pritekel je Jan Repas in z desno nogo poslal žogo po tleh v levi spodnji kot.

Shabanhaxhaj hitro izenačil
Veselje je trajalo le minuto, saj je Dardan Shabanhaxhaj izenačil po hitrem prodoru, uspel je dokončati protinapad z natančnim diagonalnim strelom. To je bil že njegov peti zadetek v tej sezoni.

Prvi zadetek Soudanija za Maribor
Tik pred odmorom je Ignacio Guerrico podal z leve stran. Po kratki podaji Repasa je Soudani spretno potisnil žogo v mrežo s petih metrov. To je bil prvi zadetek Alžirca v vijoličastem dresu, potem ko je bil dolgo časa poškodovan.

Viole so tudi prižgale bakle. Disciplinski sodnik NZS-ja bo imel znova veliko dela. Foto: www.alesfevzer.com
Viole so tudi prižgale bakle. Disciplinski sodnik NZS-ja bo imel znova veliko dela. Foto: www.alesfevzer.com

Lorber postavil končni izid
V 50. minuti je Klemen Mihelak z dobro obrambo preprečil novo veselje Repasu, odbito žogo pa je Erico Castro poslal v zunanji del mreže. V 52. minuti je po podaji Rapesa s 15 metrov z levo nogo na 3:1 povišal razigrani Lorber.

V 58. minuti je streljal Žiga Kous, tako kot tudi v 62. minuti, vendar je bil obakrat premalo natančen.

Iličić igral v zadnjih 25 minutah
V zadnje pol ure so vijoličasti zanesljivo ohranili lepo prednost. Josip Iličić, ki ga je Damir Krznar postavil na stranski tir, je vstopil v 65. minuti. Navijači so bili navdušeni. Po dolgem času so prišli na svoj račun.

Šimundža: Fantje so z veliko željo in strastjo okužili gledalce
"Veseli me, da so bili fantje zelo prisotni, izvlekli so maksimum. Niso čakali na energijo s tribun, z veliko željo in strastjo so okužili gledalce. To mi je bilo zelo všeč," je na novinarski konferenci povedal Šimundža.

Šimundža se je z zmago vrnil na klop Maribora

Matko zadel že po pol minute
Vodilni Celjani so četrtouvrščeni Bravo pričakali kar precej oslabljeni, saj so manjkali kaznovani Žan Karničnik ter poškodovani Mario Kvesić, Matic Vrbanec, Gregor Bajde, Denis Popović in Tamar Svetlin.

Toda kljub temu so Ljubljančanom, pri katerih zaradi poškodb ni bilo Mateja Poplatnika in Nemanje Jakšića, prvi gol zabili že po pol minute. Nino Kouter je streljal v kazenskem prostoru, Matija Orbanić je žogo odbil, a le do Aljoše Matka, ki se je veselil šestega zadetka v sezoni.

Luka Bobičanec je zagotovil tri točke Celjanom. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Bobičanec je zagotovil tri točke Celjanom. Foto: www.alesfevzer.com

Šiškarji so se kmalu zbrali, najnevarnejši je bil v 25. minuti Luka Štor, ko je s sedmih metrov malce zgrešil vrata. Gostje so bili še naprej aktivnejši, vendar bi Celjani v 33. minuti lahko povedli z 2:0, ko je po samostojnem prodoru in preigravanju le zunanji del mreže zadel Jegor Prucev.

Stanković izenačil minuto pred odmorom
Tudi v končnici prvega dela so bili dejavnejši izbranci Aleša Arnola, ki so v 44. minuti razveselili zasluženega izenačenja, potem ko je na robu kazenskega prostora preigraval Jakoslav Stanković in nato Matjaža Rozmana matiral s 14 metrov.

Bobičanec zanesljivo unovčil najstrožjo kazen
V uvodu drugega polčasa so Celjani znova pokazali odločnejšo igro, najprej je Luka Bobičanec zgrešil cilj, v 48. minuti pa je Lan Štravs v kazenskem prostoru z vlečenjem za dres zrušil Matka in tako zakrivil enajstmetrovko. Z bele točke je bil v 50. minuti natančen Bobičanec.

Celjani so v 57. minuti ostali brez Matka, ki si je poškodoval stopalo, tako da ga je zamenjal Julien Lamy. Gostitelji so bili precej bolj disciplinirani v obrambi. Celjani so imeli lepo priložnost še v 85. minuti, ko je z glavo streljal Edmilson, Orbanić pa se je izkazal z obrambo.

Zadetki s tekme Celje – Bravo

12. krog:
CELJE − BRAVO 2:1 (1:1)
840; Matko 1., Bobičanec 50./11-m; Stanković 44.

Celje: Rozman, Milić (74./Ajhmajer), Nemanič, Vuklišević, Zec, Zabukovnik, Kouter, Bobičanec (83./Dulca), Prucev (73./Bizjak), Matko (59./Lamy), Edmilson.

Bravo: Orbanić, Gurlica, Štravs (62./Kerin), Kavčič, Španring, Trdin (81./Puconja), Selan (72./ Maher), Stanković, Ivanšek, Pečar, Štor.

Sodnik: Damjan Novarlić (Maribor)


MARIBOR − MURA 3:1 (2:1)
4500; Repas 30., Soudani 45.+1., Lorber 52.; Shabanhaxhaj 32.

Maribor: Jug, Žinič (81./Strajnar), Watson, Šoštarič Karić, Guerrico, Pihler, Lorber (89./Vrhovec), Repas, Soudani (64./Iličić), Kolar (64./Kolar), Castro (89./Rafiu).

Mura: Mihelak, Kous, Dobrovoljc (56./Morris), Proleta (56./Sadriu), Jurišić, Maruško, Kurtovič, Trontelj (71./Šarić), Jovićević (56./Spasojević), Shabanhaxhaj, Maroša (71./Tripi).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Nedelja ob 15.00:
DOMŽALE − ROGAŠKA

Ob 17.30:
OLIMPIJA − KALCER RADOMLJE

Ob 20.15:
KOPER − ALUMINIJ


Lestvica:                             
CELJE               11  8 2 1 24:10 26
KOPER               10  6 3 1 16:8  21
OLIMPIJA            10  6 1 3 25:18 19
MARIBOR             11  5 2 4 17:12 17
BRAVO               11  5 2 4 17:16 17
MURA                11  4 1 6 13:20 13
ALUMINIJ            10  3 1 6 14:16 10
DOMŽALE             10  2 2 6 13:19  8
KALCER RADOMLJE     10  2 2 6  9:16  8
ROGAŠKA             10  2 2 6  7:20  8