Maribor je na povratni tekmi 2. predkroga Evropske lige povsem onemogočil madžarski Videoton. Lahko vijoličasti ponovijo takšno predstavo tudi proti Hibernianu? Foto: EPA
Maribor je na povratni tekmi 2. predkroga Evropske lige povsem onemogočil madžarski Videoton. Lahko vijoličasti ponovijo takšno predstavo tudi proti Hibernianu? Foto: EPA
Darko Milanič
Darko Milanič načrtuje zmago, ki bi Mariboru prinesla dragoceno prednost pred povratno tekmo. Foto: foto-forma
Stadion Stožice
Teden dni po reprezentančni premieri proti Avstraliji bodo Stožice doživele še klubsko premiero, ko se bosta na večnem derbiju pomerila Olimpija in Maribor. Foto: MMC RTV SLO/T.J.

"Želje so, da bi vknjižili zmago, da bi se nato na gostovanje odpravili s prednostjo, a bo to vse prej kot lahko," je pred četrtkovo tekmo dejal mariborski trener Darko Milanič, ki vlogo favorita pripisuje Škotom.

Prvi letošnji večni derbi med Olimpijo in Mariborom, ki bi moral biti odigran 7. avgusta v okviru 4. kroga Prve lige si, je prestavljen. Nov termin je sreda, 18. avgusta, ob 18.00, ko naj bi se "zeleno-beli" in "vijoličasti" pomerili na novem stadionu v Stožicah. Če Maribor izloči Hibernian, bo tekma odigrana septembra.

Dva "ranjenca", ostali v karanteno
Mariborski nogometaši se na četrtkovo tekmo pripravljajo po ustaljenem ritmu, v sredo jih po besedah trenerja Milaniča čaka še "karantena". "Nekaj težav s poškodbami imata Bačinović in Mejač, na katera ne bom mogel računati," je zdravstvene težave Štajercev razkril Milanič.

"Zavedati se moramo, da ima Hibernian v svoji vrsti kar nekaj igralcev, ki imajo izkušnje v angleški Premier ligi. Mi te prednosti nimamo. Imamo nekaj zelo mladih, neizkušenih igralcev, s katerimi bomo skušali znova prikazati všečno igro, za naše zadovoljstvo in zadovoljstvo gledalcev," je še dejal Milanič.

"Niso prava škotska ekipa"
"Opazno je, da gre za kakovostnega tekmeca, vrednega spoštovanja. Zanimivo je spoznanje, da Hibernian ni tipična škotska ekipa. Ne posega ves čas le po dolgih podajah. Tekma v Ljudskem vrtu bo nedvomno zelo trda, vemo, da so škotski klubi na gostovanjih precej drugačni kot na domačih tleh," je nasprotnika ocenil pomočnik trenerja Ante Šimundža, ki si je na Nizozemskem v živo ogledal srečanje Hiberninana z Vitessom (1:1), pri katerem igra slovenski reprezentant Dalibor Stevanovič.

Z navijači do prednosti
"Naloga bo zelo težka, tekma je zelo pomembna in upam, da se na Otok odpravimo z rezultatom, ki si ga želimo," je dejal Milanič pred tekmo v Ljudskem vrtu. Mariborčani računajo tudi na podporo gledalcev s tribun, tudi zato so vstopnice za ogled tekme na voljo po "prijazni" ceni 15 evrov, za mladino in registrirane navijače pa osem evrov. Tekmo naj bi si ogledalo tudi vsaj 300 škotskih navijačev.

EVROPSKA LIGA

3. predkrog, prve tekme

Četrtek ob 20.30:
MARIBOR - HIBERNIAN EDINBURGH

Zanimivejši pari:
RANDERS - LAUSANNE
LIVERPOOL - RABOTNIČKI
SHAMROCK ROVERS (IRS) - JUVENTUS
CRVENA ZVEZDA - SLOVAN BRATISLAVA
RUCH (POL) - AUSTRIA DUNAJ
STURM GRADEC - DINAMO TBILISI
ANORTHOSIS - CERCLE BRUGGE
MÖLDE - STUTTGART
DINAMO BUKAREŠTA - HAJDUK
ALKMAAR - GÖTEBORG

Povratne tekme bodo 5. avgusta.