Devet trenerjev je svoja razmišljanja predstavilo v sredo v Kopru, zaradi bolezni je manjkal le trener Rudarja Milan Đuričić. Velenjčani so med zimskim premorom ostali brez Jake Ihbeisheha (Domžale) in Amela Mujakovića, novih igralcev pa niso dobili. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Devet trenerjev je svoja razmišljanja predstavilo v sredo v Kopru, zaradi bolezni je manjkal le trener Rudarja Milan Đuričić. Velenjčani so med zimskim premorom ostali brez Jake Ihbeisheha (Domžale) in Amela Mujakovića, novih igralcev pa niso dobili. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Bojan Prašnikar in Darko Milanič
Prvi neposredni dvoboj Bojana Prašnikarja in Darka Milaniča bomo videli 21. marca v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Miran Srebrnič in Ante Šimundža
Miran Srebrnič in Ante Šimundža uspešno vodita Hit Gorico in Muro 05. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Milivoj Bračun in Darko Birjukov
Milivoj Bračun in Darko Birjukov bosta s Koprom in Domžalami po manj uspešni jeseni poskušala ujeti Evropo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Siniša Brkić in Damjan Romih
Sinišo Brkića in Damjana Romiha s Triglavom in Celjem čaka boj za obstanek. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Dare Vršič
Dare Vršič je postal novi kapetan Olimpije, ki je to vlogo prevzel od Daliborja Radujka. Njegov namestnik bo Sreten Sretenović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Triglav, Nafta in Celje v boju za obstanek
Vijoličasti spomladi branijo ogromno prednost
Zanimivi prestopi v slovenskem prvenstvu

Trenerji prvoligašev so pričakovanja, s katerimi se podajajo v drugi del sezone, skupaj predstavili v sredo na novinarski konferenci v Kopru. Preberite, kaj so povedali.

Novico o vseh prestopih v zimskem prestopnem roku si boste lahko prebrali v soboto dopoldne.

Oglejte si tudi oddajo Športni izziv, v kateri so o Prvi ligi spregovorili predsednik Združenja klubov I. SNL Branko Florjanič, strokovnjak za trženje Tomaž Ambrožič ter direktorja Maribora in Olimpije Bojan Ban in Sanel Konjević.

Darko Milanič (Maribor): "Kako smo pripravljeni, bodo pokazale tekme. Želim si, da bi bili tudi spomladi tako uspešni kot jeseni. Fantje so kljub visokemu vodstvu odgovorni in vedo, da nas ne čaka lahko delo. Tako se bomo na igrišču na vseh tekmah tudi obnašali. Prepričan sem, da bomo tudi spomladi zelo uspešni. Moji kolegi nam z napovedjo, da bomo osvojili dvojno krono, ne morejo dati takega pritiska, kot ga ne bi imeli že mi. Tako fantje kot jaz vemo, ker nismo od včeraj, kaj pomeni nastopati za NK Maribor."

Miran Srebrnič (Hit Gorica): "V prvem delu prvenstva smo igrali dober nogomet. Sestavili smo dobro, mlado moštvo, ki je pariralo vsem tekmecem in zmagovalo. Vsi smo bili zadovoljni. Malo sem razočaran, da nismo uspeli tega med pripravami nadgraditi, in sicer s tem, da bi imeli boljše razmere za delo, in tudi s kakšno okrepitvijo, da bi to drugo mesto poskušali na vsak način zadržati. Vendar se je treba prilagoditi razmeram, ki so, in se s tem sprijazniti. Kljub vsemu še vedno ostajam optimist. Imamo nekaj težav s poškodbami (Nejc Mevlja se je poškodoval v prometni nesreči, op. a.), vendar imamo tudi igralce, ki bodo to nadomestili. Mislim, da bomo lahko mešali štrene vsem. Moja filozofija je, da se pripravljamo za vsako tekmo posebej in poskušamo vsako tekmo zmagati. Težko je napovedovati, kaj bo prinesla končna lestvica. Upam, da bodo razmere v klubu čim bolje urejene. Upam tudi na športno srečo, da nas bo čim večkrat spremljala."

Najnovejša okrepitev Novogoričanov je nekdanji reprezentant Andrej Komac (43 nastopov v slovenskem dresu), ki se tako vrača v domače mesto. Nazadnje je igral na Poljskem za Ruch Chorzow. Ker klub še ni dobil mednarodnega certifikata, Komac na sobotni tekmi proti Celju še ne bo nastopil.

Bojan Prašnikar (Olimpija): "Predsednik kluba je izrazil željo, da želimo biti prvi. Na srečo je imel v mislih drugo leto. Dejstvo je, da ima Maribor zelo visoko prednost. Realno je zelo težko pričakovati, da se bo izničila, glede na to, da je spomladanski del tudi zelo kratek, na sporedu je samo 15 krogov. Ostaja borba za drugo mesto. Po drugi strani pa bo vsaka tekma zanimiva, saj želimo biti na vsaki konkurenčni. Želimo biti tudi bolj učinkoviti kot jeseni. Zelo veliko smo trenirali, v bistvu za celotno leto, saj je poleti premor zelo kratek. Prišla sta dva napadalca (Dejan Djermanović, Nikola Nikezić), saj je imela Olimpija velike težave v napadu. Med pripravami nas je spremljalo kar precej sreče. Pred odhodom v Španijo smo imeli lepo vreme, tudi tam je bilo idealno. Sodelovali smo na zelo dobrem turnirju, ki je bil velika izkušnja za naše igralce. Upam, da bodo znali to izkoristiti. Prvenstvo bo pokazalo našo pravo vrednost, pozornost bo usmerjena na vsako tekmo posebej."

Ante Šimundža (Mura 05): "Na začetku priprav smo imeli velike težave, tako kot vsi v Sloveniji. Mraz je bil enostavno prevelik. Fantje so se relativno dobro odzvali na vse napore. Po odhodu v Pulj in nadaljevanju na naravni travi se je vreme v zadnjem tednu izboljšalo tudi doma. Cilji ostajajo popolnoma enaki kot na začetku sezone: obstanek v ligi. Nerealno bi bilo pričakovati oziroma zahtevati kaj več, saj imamo najmlajšo ekipo v ligi. V začetek pomladi zaradi poškodb (Mate Eterović) in kartonov (Fabijan Cipot, Rajko Rep) vstopamo malce oslabljeni. Mislim, da bomo v dveh do treh tednih prišli na tisto raven, ki jo želimo."

Milivoj Bračun (Luka Koper): "Vsi so mnenja, da imamo dobro moštvo in smo v prvem delu prvenstva zaostali za pričakovanji. Na žalost smo jeseni odigrali pod našimi sposobnostmi. Upam, da smo se med pripravami dobro pripravili. Štirje igralci so odšli (Doris Kelenc, Dino Stančič, Naser Kajtazi, Filip Timov), eden prišel (Denis Popović). Vrnilo se je tudi nekaj poškodovanih nogometašev, kot sta Danijel Marčeta in Srebrenko Posavec. To je zelo pomembno. Upam, da bomo igrali veliko bolj kakovostno kot jeseni in da bomo nadaljevali, kjer smo končali. Ob koncu jeseni smo namreč dvakrat zapored zmagali."

Damjan Romih (Celje): "Čaka nas zelo zanimiva polsezona. V prvenstvu se bomo krčevito borili za obstanek, saj je odšlo 10 igralcev, od tega pet igralcev prve ekipe (med drugim kapetan Zoran Pavlović, op. a.). Dobili smo tri mlade, nadarjene igralce, ki morajo svoj status okrepitve še potrditi. Prek pokala se lahko uvrstimo v evropska tekmovanja. Upamo na najboljše. Priprave so bile zelo naporne in težke. Nismo naredili vsega, kar smo načrtovali, saj smo imeli ogromno težav z igrišči. Do današnjega dne nismo opravili niti enega treninga na naravni travi. Na igrišču se bo videlo, kaj smo naredili."

Darko Birjukov (Domžale): "V Domžalah je bilo predvsem veliko prihodov, dobili smo pet novih nogometašev (Nejc Skubic, Saša Aleksander Živec, Denis Halilović, Jaka Ihbeisheh, Igor Radovanović), vseh pet je po mojem mnenju kvalitetnih. Lucas Horvat je odšel v Azerbajdžan. V jesenskem delu smo imeli veliko težav s poškodbami, zdaj lahko rečem, da so vsi igralci zdravi. To je naša največja okrepitev. Imeli smo odlične razmere za delo. Bili smo v Savudriji in Novigradu ter imeli lepo vreme. Cilji ostajajo nespremenjeni: uvrstitev v Evropo. Za tretjim mestom zaostajamo devet točk. To je kar veliko, a ni nedosegljivo. Upam, da bodo v spomladanskem delu Domžale igrale všečen nogomet in da se bomo borili za Evropo."

Stanko Preradović (Nafta): "Kljub težavam, ki jih imamo v Nafti, in slabemu vremenu mislim, da smo priprave kar uspešno opravili. Seveda imamo zaradi slabega vremena in slabih igrišč še rezerve v tehnično-taktičnem smislu, saj smo trenirali samo na umetni travi. Nekaj igralcev je odšlo (Roland Polareczki, Bojan Matjašec, Adrian Kocsis ...), nekaj prišlo (Naser Kajtazi ...). Prišli so predvsem mladi, neuveljavljeni igralci, ki se želijo uveljaviti v Prvi ligi. Upam, da se bodo dokazali. Naš edini in osnovni cilj je obstanek v ligi, upam, da nam bo uspelo in da bomo konkurenčni še naprej."

Siniša Brkić (Triglav): "Korenito smo spremenili ekipo. Ostala sta le dva iz lanskega prvega moštva. Kot trener verjamem, da nam bo uspelo obstati v ligi, kakor koli izgleda to nemogoče. Prišla sta Jalen Pokorn in Andrej Jožef. Nekateri mlajši igralci imajo zdaj priložnost, da neobremenjeni pokažejo, kaj znajo. Priprave smo opravili doma, v zadnjem tednu smo bili tri dni v Medulinu in malo začutili naravno travo. Res upam, da bomo presenečenje prvenstva. Tisti, ki bo dobil priložnost, naj se izkaže in izkoristi ponujeno."

Ste že izpolnili svojo napoved v Nostradamusu? Vabljeni k sodelovanju.

PRVA LIGA SI, 22. krog

Sobota ob 13.00:

DOMŽALE - LUKA KOPER

Ob 15.00:
NAFTA - OLIMPIJA

Ob 16.00:
HIT GORICA - CELJE

Ob 17.00:
RUDAR - MURA 05

Nedelja ob 13.00:
TRIGLAV - MARIBOR
Lestvica: 
MARIBOR 21 15 4 2 48:22 49 HIT GORICA 21 10 4 7 34:24 34 OLIMPIJA 21 9 7 5 32:26 34 MURA 05 21 9 5 7 25:26 32 RUDAR 21 8 6 7 36:29 30 LUKA KOPER 21 7 6 8 28:26 27 CELJE 21 7 4 10 27:32 25 DOMŽALE 21 7 4 10 25:34 25 NAFTA 21 5 6 10 25:33 21 TRIGLAV 21 3 4 14 8:36 13

Triglav, Nafta in Celje v boju za obstanek
Vijoličasti spomladi branijo ogromno prednost
Zanimivi prestopi v slovenskem prvenstvu