Albert Riera je spet brez dlake na jeziku. Foto: Marko Cirman
Albert Riera je spet brez dlake na jeziku. Foto: Marko Cirman

Celjani so v nedeljo zvečer premagali Domžale, kar je bila njihova šesta zmaga zapored. Po spodrsljaju Maribora, ki je le remiziral z Rogaško, so varovanci Alberta Riere že na prvem mestu slovenske lige. Celju in Mariboru za vrat diha Olimpija, ki zaostaja za točko.

Sorodna novica Krznar po remiju proti Rogaški: To je zame neposredni napad na strokovni štab

Celje in Olimpijo v četrtek čakata tekmi v Evropi, v nedeljo pa je na sporedu njun medsebojni obračun v prvenstvu. Tekmo, ki bi morala biti po prvotnem načrtu v nedeljo ob 20.15 v Stožicah, je NZS prestavil na stadion ŽAK-a v Spodnjo Šiško, in to z začetkom ob 15.00. Čeprav sta se oba kluba zavzemala, da bi odigrala tekmo pozneje, so pri NZS-ju danes popravili le uro dvoboja. Začetek bo zdaj ob 17.30.

Razlog za prestavitev kraja derbija naj bi bila preobremenjena zelenica v Stožicah, ki bo poleg evropskih tekem Olimpije in Celja na začetku septembra gostila tudi kvalifikacijsko tekmo za EP med Slovenijo in Severno Irsko. Derbi trenutno najboljših slovenskih ekip bo tako odigran na majhnem stadionu, ki najverjetneje ne bo mogel sprejeti vseh ljubiteljev nogometa.

Odziv Nogometne zveze Slovenije

Zaradi spremembe v programski shemi lastnika medijskih pravic in nujne sanacije igralne površine sta prestavljena termina dveh tekem v omenjenem krogu. To sta Olimpija - Celje (17.30) in Radomlje - Bravo (20.15).

NZS želi izpostaviti, da je tekmovalni koledar dlje časa usklajen ter potrjen na spomladanskih sejah Izvršnega odbora NZS. Koledar upošteva tako mednarodne termine klubskih kot tudi reprezentančnih tekmovanj. Za klube, ki se udeležujejo evropskih klubskih tekmovanj, so termini vnaprej znani tako na ravni NZS kot tudi na ravni UEFA, kar omogoča pravočasno usklajevanje in pripravo na tekme.Dolžnost NZS je ohranjanje integritete domačega tekmovanja, kar pomeni nemoteno in terminsko organizirano izvajanje nogometnih tekmovanj.

Sorodna novica Nukić odločil vrtiljak preobratov v Kidričevem; že tretji poraz Mure

Nogomet je šov. Sem za prestavitev tekme. V tekmo sta vpletena oba kluba, ki igrata v Evropi. Tekme se ne da prestaviti, lokacija se pa da?! Še to: nočem kritizirati zveze, a igranje avgusta ob 15.00 je kriminal!" je za Val 202 v nedeljo povedal Riera.

"Resno mislim ... lahko se dogovorimo z Olimpijo, da se oboji ne bomo pojavili na tekmi. Gremo raje skupaj na kosilo. Verjamem, da bo prevladal razum. Imamo cel teden časa, da se pogovorimo in dogovorimo z odgovornimi, da se tekma prestavi,” je še dodal Riera.

Podobnega mnenja je tudi trener Olimpije Joao Henriques. "Tako za Celje kot Olimpijo bi bilo bolje, če bi bila tekma prestavljena. To bi bilo koristno tudi za slovenski nogomet v luči lova za izboljšanje koeficienta. Odločitev je slaba za igralce in gledalce, ki si tekme ne bodo mogli ogledati v Stožicah. Če želi Slovenija v svet prodati sliko s tekme dveh najboljših moštev v državi, potem stadion ŽAK za takšen obračun res ni primeren," pravi Henriques.

Olimpija bo v četrtek v zadnjem predkrogu za Evropsko ligo gostila azerbajdžanski Qarabag. Tekma se bo začela ob 20.00. Celjani bodo v zadnjem predkrogu za Konferenčno ligo ob 19.00 gostovali v Tel Avivu pri Maccabiju.