Topovski udar, ki je priletel s tribune z navijači Maribora, je poškodoval več rezervnih igralcev Mure in pobiralca žoge. Foto: Aleš Cipot/Fotolens/BoBo
Topovski udar, ki je priletel s tribune z navijači Maribora, je poškodoval več rezervnih igralcev Mure in pobiralca žoge. Foto: Aleš Cipot/Fotolens/BoBo

Komisija je pritožbo Maribora zavrnila zaradi tehničnega razloga: "Razlog za to odločitev je, da pritožbe ni vložila oseba, ki bi bila v tem postopku upravičena zastopati klub, saj pritožba ni bila podpisana od zakonitega zastopnika, kakor veleva 45. člen disciplinskega pravilnika NZS-ja."

Na odločitev o zavrnitvi pritožbe so se že odzvali v Mariboru. Na klubski spletni strani so objavili zapis z naslovom "Bežanje od odgovornosti", v katerem so med drugim sporočili, da gre v NZS-jevem primeru po njihovem mnenju za "bizaren zapis o epilogu incidenta". "Matjaž Kirbiš je bil na skupščini NK-ja Maribor 29. junija lani izrecno izvoljen za podpredsednika kluba z vsemi pooblastili, kot jih ima predsednik Drago Cotar. Kot neizpodbitno štejemo, da je bil upravičen podpisati pritožbo zoper odločbo disciplinskega sodnika NZS-ja," so poudarili.

"Sporočilnost odločitve pomeni le bežanje od odgovornosti. Pritožil se je NK Maribor, vse drugo je zavajanje javnosti v primeru, pri katerem ne gre le za znesek finančne kazni ali števila tekem pred praznimi tribunami stadiona, na katerem se zbere največ gledalcev v državi, ampak vpliva na regularnost tako boja za vrh kot boja za obstanek. Z omenjeno presojo gre za razvrednotenje NK-ja Maribor kot kluba in zgodba kot takšna še zdaleč ni dobila epiloga," so dodali.

Oba zapisa v celoti objavljamo pod novico.

Sorodna novica Tekma registrirana s 3:0 za Muro, Mariboru kazen 25.000 evrov

Na zelenici v času prekinitve 0:2 za Maribor

Derbi 21. kroga Prve lige Mura – Maribor v Murski Soboti je bil 18. februarja prekinjen na začetku drugega polčasa, potem ko je bilo zaradi odvrženega pirotehničnega razstreliva na igrišče iz sektorja z mariborskimi privrženci poškodovanih sedem ljudi – šest nogometašev Mure in pobiralec žog. Ob prekinitvi v 58. minuti je Maribor na gostovanju pri Muri vodil z 2:0.

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je s sklepom 26. februarja tekmo registriral s 3:0 za Prekmurce. Mariborčani bodo zaradi incidenta navijačev plačali 25.000 evrov kazni. Ob tem bodo štiri tekme v Ljudskem vrtu igrali pred praznimi tribunami.

Te bodo samevale na dvobojih proti Radomljam (29. marca), Muri (10. aprila), Rogaški (20. aprila) in Celju (4. maja). Gledalci bodo tako prisotni le še v predzadnjem krogu Prve lige na derbiju proti Olimpiji (11. maja).


Sporočilo NZS-ja v celoti:

Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK-ja Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS-ja št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK-ju Maribor Branik, za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.

Petčlanski senat komisije za pritožbe je po temeljitem pregledu vseh predloženih dokumentov in pravilnikov NZS-ja sklenil, da se pritožba NK-ja Maribor Branik kot nedovoljena zavrže. Razlog za to odločitev je, da pritožbe ni vložila oseba, ki bi bila v tem postopku upravičena zastopati klub, saj pritožba ni bila podpisana od zakonitega zastopnika, kakor veleva 45. člen disciplinskega pravilnika NZS-ja.

Na podlagi navedenega je komisija za pritožbe pritožbo NK-ja Maribor Branik zavrgla in odločila, da se pritožbena taksa klubu ne vrne. Ta odločitev je dokončna.

Nogometna zveza Slovenije znova poudarja svojo zavezanost k boju proti vsem oblikam nasilja, nestrpnosti in nešportnega obnašanja na nogometnih tekmah. NZS ostaja predan zagotavljanju varnega in pozitivnega okolja za vse udeležence nogometnih dogodkov in bo nadaljeval izvajanje in uveljavljanje svojih disciplinskih pravilnikov v skladu s temi načeli.


Odziv NK-ja Maribor v celoti:

Če ne bi bili podobnih primerov sprenevedanja deležni že kdaj v preteklosti, bi današnjo odločitev prejeli z začudenjem, saj gre za, milo rečeno, bizaren zapis o epilogu incidenta na tekmi 21. prvenstvenega kroga v Murski Soboti. Toda gre za preresno, preveč perečo in bolečo temo, ki zahteva dodatna pojasnila. V spodnjem zapisu prilagamo odziv NK-ja Maribor ob prejemu odločbe.

Po prejetem odgovoru, da je pritožba zavržena izključno iz razloga, ker je v imenu pritožnika ni vložila (podpisala) oseba, ki bi jo bila upravičena zastopati, so torej pristojni organi povsem zaobšli vsebinski (najpomembnejši) del, njihove utemeljitve pa v tem primeru ne držijo.

Zadnja trditev je namreč v celoti neutemeljena, saj je bil Matjaž Kirbiš na skupščini NK-ja Maribor, opravljeni dne 29. 6. 2023, izrecno izvoljen za podpredsednika kluba z vsemi pooblastili, kot jih ima predsednik Drago Cotar.

V skladu s tem sklepom smo spremenili tudi statut kluba, ki je bil z odločbo Upravne enote Maribor dne 6. 10. 2023 potrjen. Po skupščini smo prijavili spremembo glede zakonitih zastopnikov in njen zapisnik posredovali Upravni enoti Maribor, skupaj s spremembami statuta kluba v tej zvezi in v skladu z navedenim, na podlagi česar je Upravna enota Maribor izdala dne 6. 10. 2023 odločbo, s katero je potrdila spremenjen statut kluba.

Na podlagi navedenega štejemo kot neizpodbitno, da je bil podpredsednik NK-ja Maribor Matjaž Kirbiš upravičen podpisati pritožbo zoper odločbo disciplinskega sodnika NZS.-ja. Klub poseduje celotno dokumentacijo (odločba Upravne enote Maribor z dne 6. 10. 2023, statut NK-ja Maribor Branik z dne 9. 6. 2023, zapisnik skupščine kluba z dne 29. 6. 2023), iz katere izhaja, da ima podpredsednik enaka pooblastila kot predsednik in se ima za zakonitega zastopnika kluba.

Sporočilnost odločitve pomeni le bežanje od odgovornosti. Pritožil se je NK Maribor, vse drugo je zavajanje javnosti v primeru, pri katerem ne gre le za znesek finančne kazni ali število tekem pred praznimi tribunami stadiona, na katerem se zbere največ gledalcev v državi, ampak vpliva na regularnost tako boja za vrh kot boja za obstanek. Ob tem lahko izpostavimo dodatni odprti vprašanji: kako je mogoče, da so pristojni od prejema pritožbe potrebovali 13 dni, da so ugotovili “napako pri podpisu”, torej vse do 14. marca, ko se je sešla komisija za pritožbe. In še nadaljnjih šest dni, da so v današnjem popoldnevu obvestili zainteresirano javnost.

Z omenjeno presojo gre za razvrednotenje NK-ja Maribor kot kluba in zgodba kot takšna še zdaleč ni dobila epiloga. O navedenem bomo nemudoma obvestili tudi pritožbeno komisijo NZS-ja in pričakujemo ponovno preučitev zadeve ter obnovo postopka.