Trener Maribora Ante Šimundža je takole miril Viole na Fazaneriji. A zaman. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Maribora Ante Šimundža je takole miril Viole na Fazaneriji. A zaman. Foto: www.alesfevzer.com

Prekinitev na tekmi, ki bi sicer morala biti praznik ob začetku praznovanja stoletnice domačega kluba, se je zgodila kmalu po začetku drugega polčasa. Z navijaškega sektorja, kjer so bili navijači Maribora, so na zelenico poletele bakle, na peščeni del, ki ločuje tribune od zelenice, je priletelo tudi nekaj sedežev, odjeknila je močna eksplozija blizu rezervnih nogometašev Mure.

Sorodna novica Pri Muri in Mariboru pretreseni: "Šlo je daleč čez mejo"

Glavni sodnik David Šmajc je srečanje prekinil, po daljši prekinitvi derbija niso nadaljevali.

"Po incidentu v 57. minuti tekme, ko je navijaška skupina Viole z eksplozivnim telesom poškodovala pet članov Murinega igralskega in strokovnega štaba, je tekma prekinjena in se danes ne bo nadaljevala," so na družbenem omrežju X po tekmi zapisali pri Muri.

Vsi poškodovani imajo okvaro sluha
Kot je pozno zvečer na novinarski konferenci povedal Bojan Kocet, vodja sektorja uniformirane policije Murska Sobota, je "v vseh šestih primerih šlo za okvare sluha". Dva člana sta domnevno huje poškodovana, štirje pa lažje, je dodal Kocet. Poškodovane so prepeljali v mariborsko bolnišnico.

Policija je nekaj kršilcev že izsledila
Kot je dodal Kocet, so nekaj osumljencev že izsledili: "Nekaj kršilcev, dva, tri, smo že izsledili, jih imamo identificirane. V prihodnjih dneh pa je treba pregledati videonadzorne posnetke in seveda ugotoviti dodatna dejstva in okoliščine ter zbrati dokaze za ustrezne postopke, najsi bodo prekrškovni ali predkazenski." Že v petek je Policijska uprava Murska Sobota v sporočilu za javnost zapisala, da bo za omenjeno tekmo uporabila sredstva za fotografiranje in videosnemanje.

Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre pri tem za sum povzročitve splošne nevarnosti, pri čemer so policisti že zaslišali nekaj očividcev, tudi glede poškodovanja lastnine. Uporabili so prisilna sredstva zoper devet oseb, "a najmilejša, torej telesno silo".

Preiskava poteka tudi glede organizacije tekme, pri čemer gre za sum kršitve zakona o javnih zbiranjih, pri čemer globa za organizatorja v primeru krivde znaša 500 evrov, za njegovo odgovorno osebo pa 250 evrov, so dodali pri Policijski upravi Murska Sobota.

Šest poškodovanih članov Mure zaradi navijaških izgredov
Policija: Varnostni ukrepi v skladu s sprejetim načrtom

"Javno prireditev je policija z vidika varnosti ocenila kot dogodek srednjega tveganja in je bila varovana v skladu s sprejetim načrtom," so zapisali pri policiji. Kot so dodali, so pri izvajanju nalog v povezavi z omenjeno tekmo v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko.

"Sredi drugega polčasa je prišlo do prepovedane uporabe pirotehnike za zdaj še neznanih kršilcev - storilcev med člani organiziranih navijaških skupin, zaradi česar je bilo poškodovanih pet igralcev NŠ-ja Mura in kondicijski trener," so zapisali pri policiji in dodali, da so bili poškodovani tudi stoli na tribunah stadiona.

Zaradi vsega naštetega preiskujejo sum storitve več kaznivih dejanj. Kot so pojasnili pri policiji, sta se organizator prireditve in predstavnik Nogometne zveze Slovenije odločila, da bosta nogometno tekmo prekinila, zato so organizatorji mariborske navijače pozivali k zapustitvi stadiona.

"Nekateri posamezniki - člani ONS Viole - so poziv organizatorja upoštevali, drugi pa so stadion začeli zapuščati šele po pozivu varnostne službe in opozorilih policistov," so sklenili pri policiji. (STA)

NZS: Usoda tekme znana čim prej
Kakšne sankcije bodo zaradi izgredov, ki so privedli do prekinitve derbija, doletele klub iz štajerske prestolnice, bo znano v prihodnjih dneh. Nogometna zveza Slovenije je sporočila, da bo usoda tekme znana v najkrajšem mogočem času, po odločitvi vodje tekmovanj NZS-ja.

Josip Iličić je z mojstrovino popeljal Maribor v vodstvo, potem ko je v 16. minuti iz protinapada 'potegnil' čez polovico nasprotnika in z roba kazenskega prostora zatresel malo mrežico. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić je z mojstrovino popeljal Maribor v vodstvo, potem ko je v 16. minuti iz protinapada 'potegnil' čez polovico nasprotnika in z roba kazenskega prostora zatresel malo mrežico. Foto: www.alesfevzer.com

Maribor vodil z 0:2
Mariborčani, ki so uvodno tekmo spomladanskega dela proti Aluminiju dobili s kar 7:0, so derbi na Fazaneriji sicer začeli odlično. V 16. minuti je Josip Iličić sprejel podajo Jana Repasa, neovirano stekel čez celotno polovico tekmeca, nato pa s plasiranim strelom z roba kazenskega prostora zadel za 0:1. Vratar Florijan Raduha je bil prekratek.

Podobno akcijo smo lahko videli po dobre pol ure igre, le da je akcijo zaključil Arnel Jakupović. Njegov poskus z roba kazenskega prostora je Raduhi uspelo ubraniti. V zaključku polčasa so vijoličasti prednost vendarle podvojili: lepo so pletli mrežo okrog kazenskega prostora gostiteljev, s polvoleja pa je po žogo sijajno v mrežo pospravil Hilal El Soudani.

Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo po eksploziji na Fazaneriji skoraj ničesar ne slišita

Celje v Spodnji Šiški le do točke
V obračunu v Šiški so prve nevarne akcije izpeljali Celjani v deveti in deseti minuti, najprej je malce z leve strani poskusil Jegor Prucev, izkazal se je Matija Orbanić, vratar Brava je izvrstno posredoval tudi po udarcu z glavo Davida Zeca, pozneje pa je bil še Nemanja Jakšić dvakrat dobro postavljen po novih zaporednih strelih Celja iz bližine.

V Spodnji Šiški so nogometaši Brava Kostela iztržili točko proti vodilni ekipi lige, Celju. Foto: www.alesfevzer.com
V Spodnji Šiški so nogometaši Brava Kostela iztržili točko proti vodilni ekipi lige, Celju. Foto: www.alesfevzer.com

Gregor Bajde je bil naslednji, ki je preizkusil Orbanića, tudi sicer je Celje prevladovalo v polju, je pa po dobre pol ure ostalo brez kapetana Denisa Popovića, ki se je poškodoval, tako da ga je v 35. minuti zamenjal Mario Kvesić. V 37. minuti je bil prvič resno nevaren tudi Bravo, ko je z glavo poskusil Milan Tučić, Matjaž Rozman pa je žogo odbil v kot, malce pozneje je ujel še žogo po poskusu Mateja Poplatnika.

Trener Celja Damir Krznar, ki je sicer pogrešal nekaj nogometašev, kot so Luka Bobičanec, Edmilson in Klemen Nemanič, je na začetku drugega polčasa še okrepil napadalni del ekipe z Aljošo Matkom, kmalu zatem pa je slabo zaključil Menalo po lepem prodoru Pruceva. Pozneje se je dogajanje kar malce umirilo.

Sledile so nove menjave na obeh straneh, v 72. minuti pa je nase znova opozoril Prucev, ki je meril le malce premalo natančno z leve strani. Sedem minut pozneje je Orbanić obranil Matkov poskus, celjski napadalec pa je v 84. minuti žogo poslal še mimo gola z roba kazenskega prostora.

Malce zatem so gosti neuspešno zahtevali najstrožjo kazen, ko je Matko padel v kazenskem prostoru, v 89. minuti pa je Sunday Adetunji celo dosegel zadetek, vendar je glavni sodnik Matej Jug dosodil prekršek v napadu in precej razburil goste.

Bravo do točke proti vodilnim Celjanom

Prva liga Telemach, 21. krog

Nedeljski tekmi:
BRAVO KOSTEL - CELJE 0:0

Bravo Kostel: Orbanić, Kavčič, Gorenc, Jakšić, Španring, Štravs, Trdin, Stanković, Ivanšek (67./Pečar), Tučić (67./Kerin), Poplatnik.

Celje: Rozman, Karničnik, Zec, Vuklišević, Ajhmajer, Zabukovnik (46./Matko), Popović (35./Kvesić), Dulca (79./Kouter), Prucev, Menalo (67./Svetlin), Bajde (67./Adetunji).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Prekinjeno:
MURA - MARIBOR 0:2 (0:2)
Iličić 16., Soudani 40.
Tekmo je sodnik v 58. minuti prekinil zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče.

Mura: Raduha, Trontelj, Proleta, Sadriu, Pucko, Maruško, Antolin, Brkić, Kous, Lamy, Maroša.

Maribor: Jug, Širvys, Vidmar, Šoštarič Karič, Lorbek, Vrhovec, Repas, Soudani, Barišić, Iličić, Jakupović.

Sodnik: David Šmajc (Kranj)


Sobotni tekmi:
ROGAŠKA - DOMŽALE 4:1 (2:1)
400; Mijić 5., 7., Kurež 64., Korošec 90.; Markuš 14.
Mulalić (Rogaška) je v 44. minuti ubranil 11-metrovko Pišku.

KALCER RADOMLJE - OLIMPIJA 1:3 (0:2)
550; Vokić 62.; Ne. Motika 22., Marin 28., 58.


Petkova tekma:
ALUMINIJ - KOPER 1:2 (1:1)
300; Kljun 11.; Mittendorfer 4., Nkada 87.