NK Olimpija – odlična podoba na igrišču (po 14 krogih je zanesljivo na vrhu lestvice Prve lige), a klavrna v klubski blagajni. Foto: www.alesfevzer.com
NK Olimpija – odlična podoba na igrišču (po 14 krogih je zanesljivo na vrhu lestvice Prve lige), a klavrna v klubski blagajni. Foto: www.alesfevzer.com

Klub v številnih primerih ni izpolnil obveznosti do igralcev. Spisek upnikov je dolg: Sava Petrov (dolg: 14.640 evrov), Nino Pungaršek (8895), Aljoša Matko (21.900), Ivan Banić (7600), Nik Prelec (14.125), Neven Đurasek (13.700), Tomislav Tomić (32.200), Nik Kapun (55.979) in Uroš Korun (84.820,50). Skupno gre za več kot 250 tisoč evrov dolga.

Kazen še ni pravnomočna, saj ima ljubljanski klub tri dni časa za pritožbo.

"Glede na prekrškovno odgovornost Olimpije, ki se kaže v kar devetih med seboj podobnih primerih, in to, da gre za zelo visoke zneske, disciplinski sodnik ocenjuje, da je v tem primeru najprimernejše, da se NK Olimpija za vsak zgoraj navedeni prekršek posebej kaznuje z izrekom kazni prepovedi vseh prestopnih dejavnosti v dveh zaporednih prestopnih obdobjih. Pri tem je bila tudi upoštevana okoliščina, da gre pri upnikih za posameznike, ki se poklicno ukvarjajo z nogometom in od tega živijo, zato je neizpolnjevanje finančnih obveznosti v tem primeru še toliko bolj zavržno. Kazen traja, dokler kaznovani klub ne dokaže, da je neporavnane zapadle obveznosti do zgoraj navedenih subjektov poravnal," je zapisal disciplinski sodnik.

Sorodna novica Barišić: Ni nepravilnosti, ni opominov, tudi Olimpija ni na prodaj

NK Olimpija: Barišić ni zanikal, da obstajajo obveznosti iz preteklosti

Olimpija se je na novico odzvala s sporočilom za javnost na svoji spletni strani. "Iz vodstva NK Olimpija potrjujejo, da so res prejeli dokument v katerem je navedena kazen za neplačilo obveznosti igralcem, ki so bili nekoč v NK Olimpija in do katerih obveznosti (nekatere so sporne) niso poravnane. V prejetem dokumentu je navedena tudi kazen zaradi neplačila zaostalih obveznosti. V dokumentu je omenjeno tudi opozorilo prepovedi registracije novih igralcev, v kolikor obveznosti ne bodo poravnane," so uvodoma zapisali.

V klubu so prepričani, da bodo težave rešili. "Vodstvo NK Olimpija poudarja in zagotavlja, da bodo vse zaostale obveznosti za igralce, ki so nekoč igrali za NK Olimpija, poravnane. Istočasno pomirja vse ljubitelje Olimpije, da v zvezi s tem ne bo obstajal nikakršen razlog, ki bi preprečeval registracije novih igralcev v naslednjih prestopnih rokih."

Ob tem so spomnili, da je direktor kluba Igor Barišić na novinarski konferenci 13. oktobra "jasno povedal in zagotovil, da NK Olimpija redno in sproti plačuje vse tekoče obveznosti". "Ni pa zanikal, da obstajajo še obveznosti iz preteklosti, ki jih bo Olimpija poravnavala, v kolikor se bodo izkazale za resnične in verodostojne. Tako bo tudi v bodoče. Zato vodstvo Olimpije na tem mestu ostro zavrača pisanja nekaterih medijev o 'neverodostojnosti' našega direktorja in našega kluba," še piše v sporočilu za javnost.

Pred dvema tednoma je Barišić zanikal kakršne koli nepravilnosti v klubu: "Situacija v klubu je dobra, nič ni negativnega, moram pa reči, da me motijo nekatere stvari pri medijih, ne razumem, zakaj takšno sovraštvo." Poudaril je, da je bil klub pred letom dni pred bankrotom in je bila vprašljiva tudi licenca: "Kot investitorji, novi lastniki smo najprej zaprli dolgove, ki jih nismo naredili mi, ampak nekdanje vodstvo. Mi smo ta klub rešili in vložili svoja sredstva."

V 6. krogu (20. avgusta) je Olimpija na Bonifiki Koper premagala z 0:2. Obakrat je zadel Svit Sešlar. Foto: www.alesfevzer.com
V 6. krogu (20. avgusta) je Olimpija na Bonifiki Koper premagala z 0:2. Obakrat je zadel Svit Sešlar. Foto: www.alesfevzer.com

V nedeljo dvoboj vodilnih dveh

V 15. krogu Prve lige Telemach bo vodilna Olimpija (34 točk) v nedeljo ob 15. uri v Stožicah gostila Koper (26 točk). "Ta teden smo se zelo dobro pripravljali in trenirali, saj bo v nedeljo zelo pomembna tekma. Prvi proti drugemu. Na koncu so to le tri točke, a v tem primeru bi lahko te točke pomenile tudi psihološko prednost za nadaljevanje v prvenstvu," je na novinarski konferenci povedal trener Albert Riera, ki ga ne skrbi, da se je v prejšnjem krogu (Gorica – Olimpija 0:0) prvič v tej sezoni zgodilo, da Olimpija ni našla poti do mreže: "Imeli smo petnajst strelov in od tega le dva v okvir vrat. Nismo imeli dobrega strelskega dneva. Takšne stvari se zgodijo."

Riera Koprčane vidi kot glavne izzivalce v boju za naslov: "Trenutno jih vidim kot naše največje nasprotnike v prvenstvu, saj so nam na lestvici najbližji. Toda pomembno je vedeti, da se nogomet spreminja iz tedna v teden. Koper igra s tremi napadalnimi igralci. So ekipa, ki verjame v svojo filozofijo in od tega ne odstopa preveč. Imajo svojo idejo, prek katere dosegajo dobre rezultate. Vemo, kako igrajo, in moramo biti pazljivi. Mi in Koper imamo vsak svoje šibkosti. Trudili se bomo, da njihove izpostavimo, in jih prek njih skušali raniti. Kar se poškodb igralcev tiče, pa trenutno nimamo nobenih težav."