Milan Mandarić je bil predsednik Kopra v letih 2006 in 2007. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Mandarić je bil predsednik Kopra v letih 2006 in 2007. Foto: www.alesfevzer.com
Mandarić: Popovič pridelal 2,2 milijona evrov dolga

Dogajanje je vroče vse od junija, ko je FC Koper čez noč, taktično in v sumljivih okoliščinah sprožil postopek poenostavljene prisilne poravnave, da bi se znebil dolga do Mandarića. Koprski župan in prvi mož koprskega kluba Popovič zdaj Mandariću očita, da hoče potopiti Koper.

"Milan Mandarić hoče uničiti Koper, želel je blokirati račun konkurenčnega kluba, čeprav smo redno izpolnjevali dogovorjene obveznosti, da bi poravnali dolg, ki je po mojem mnenju zelo sporen," je Popovič izjavil v intervjuju za športni dnevnik Ekipa, v katerem Mandariću očita tudi tp, da se z njim ni hotel pogovarjati niti o vsoti, ki bi jo morali Mandariću izplačati ob prestopu enega od igralcev.

"Take izjave niso samo žaljive, pač pa so me tudi razočarale. Na njegov nivo razprave se ne bom spuščal," je za TV Slovenija vidno razočaran povedal Mandarić, ki poudarja, da "mu na pamet ne pride, da bi koprskemu klubu naredil kaj slabega, kaj šele, da bi ga spravil v stečaj."

Bistvo zaostrenih odnosov med klubom FC Koper, v katerem se nič ne zgodi brez župana, in Milanom Mandarićem je dolg, ki ga ima klub do nekdanjega predsednika. Ko je Mandarić leta 2005 prišel v Koper, je klubu posodil več kot 2 milijona evrov, približno 1,5 milijona dolga pa je pozneje odpisal pod pogojem, da mu bodo redno odplačevali mesečne obroke v višini 4.000 evrov in mu tako počasi odplačali preostalih 400.000 evrov. Nakazila so prihajala do aprila, ko je, čeprav neformalno, vlogo glavnega klubskega odločevalca prevzel Popovič.

"Če bi hotel klubu blokirati račun, kot mi očita Popovič, bi ga lahko že zdavnaj z izvršbo. Preden sem rekel, da je dovolj, in nisem pristal na odpis še tega dolga, kar je želel župan, ter sem razdrl aneks, zaradi česar mi zdaj ne dolgujejo več 400.000, pač pa spet milijon evrov, sem bil dolgo prizanesljiv. Odpisal sem jim ogromen dolg, devet let nisem terjal niti evra, nikoli nisem zahteval obresti. Tudi tokrat sem jim tako rekoč dnevno pošiljal pozive in opozorila, naj izpolnjujejo obveznosti," pravi Mandarić in pokaže elektronsko korespondenco med klubom in njegovim odvetnikom.

Klub je finančno potopil Popovič
Očitki župana so ga še toliko bolj razočarali, ker je "v času, ko sva se dogovarjala za odlog plačila odškodnine za prestop enega od igralcev, na kar sem tudi pristal, Popovič za hrbtom že koval načrt, kako se me znebiti. Namesto da bi vrnil meni 400.000 evrov, je s sumljivo prisilno poravnavo klubu nakopal največji dolg v zgodovini kluba."

Klub je namreč pred finančnim zlomom in do tja ga nisem pripeljal jaz, pravi Mandarić in prst uperi v župana: "On in njegovi so v nekaj mesecih naredili za 2,2 milijona evrov dolga, kar je največji dolg v zgodovini kluba. Zdaj pa naj se kdo vpraša, kdo je uničil Koper."

Čeprav bi lahko od nogometne zveze vsako sezono zahteval, naj Kopru zaradi dolga ne izdajo licence, tega ni nikoli storil. NZS še vedno ni odločil o morebitnih sankcijah zoper FC Koper zaradi prisilne poravnave. Popovič se na našo prošnjo za izjavo ni odzval.

Aneks k pogodbi: Po razdrtju aneksa FC Koper Mandariču ne dolguje več samo 400.000 evrov, pač pa spet milijon evrov.

Mandarić: Popovič pridelal 2,2 milijona evrov dolga