Rogaška se je spomladi po 30 letih vrnila v 1. slovensko nogometno ligo, a po administrativnem zapletu in nepopustljivem stališču tako NZS-ja kot Rogaške se obeta slovo že po 7. krogu Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Rogaška se je spomladi po 30 letih vrnila v 1. slovensko nogometno ligo, a po administrativnem zapletu in nepopustljivem stališču tako NZS-ja kot Rogaške se obeta slovo že po 7. krogu Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com

Preteklo soboto je delegat ugotovil, da Rogaška ne izpolnjuje od letošnje sezone novega pogoja za igranje v Prvi ligi – igranje z osmimi doma (v Sloveniji) vzgojenimi nogometaši. Rogaška je za tekmo s Koprom prijavila sedem ustreznih nogometašev, potem ko se je ugotovilo, da Žan Benedičič ne ustreza zahtevanim pogojem, četudi so ga delegati na prejšnjih tekmah upoštevali.

Liga z devetimi udeleženci lahko tudi onemogoči nastop slovenskim klubom v evropskih tekmovanjih. Nikogar ne želimo in ne smemo razočarati. Znašli smo se v situaciji, ki je težka, ni pa brez izhoda. Škoda klubu je bila povzročena, sploh s finančnega stališča, a nam to ne daje pravice, da mi povzročamo škodo slovenskemu nogometu, slovenskim klubom, igralcem, otrokom, navijačem in lokalni skupnosti.

NK Rogaška

Odstop in umik predsednika

Rogaška je zaradi tega vseskozi ponavljala, da soglaša zgolj s ponovitvijo tekme s Koprom in da v nadaljevanju ne bo odigrala nobene druge tekme pod okriljem NZS-ja. Tako so sklenili po petkovi odločitvi disciplinskega sodnika in poudarku NZS-ja, da je odgovornost na strani kluba, saj da je status posameznih igralcev razviden v informacijskem sistemu Regista.

V prvem odzivu prvoligaških novincev iz Rogaške Slatine je na Facebooku predsednik Bojan Jeršečič oznanil nepreklicni odstop in umik iz nogometa.

Sorodna novica NZS: Koper za zeleno mizo s 3:0 premagal Rogaško

"Po več letih vodenja NK Rogaška, velikih osebnih vlaganjih v razvoj kluba, posledično tudi v napredek slovenskega nogometa, spoznavam, da je to način, ki v slovenskem nogometnem prostoru ni zaželen oziroma je celo kaznovan. Na podlagi zadnje odločitve Nogometne zveze Slovenije, s katero je ponovno pokazala svojo moč nad nemočnim, sem se odločil podati odstopno izjavo z mesta predsednika NK Rogaška in hkrati prekiniti vse sponzorske pogodbe, vezane na klube, ki tekmujejo pod okriljem NZS-ja. Vrednote, kot so fair play, poštenje, enakost, razvoj mladih igralcev in dobrobit slovenskega nogometa, za kar smo se zavzemali v NK-ju Rogaška, se ne skladajo z vrednotami krovne nogometne organizacije – še več, so v očitnem nasprotju z delom in odnosom NZS-ja, zato je edina logična poteza umik iz celotnega sistema," je zapisal dozdajšnji predsednik, ki je s svojim vložkom in delom omogočil preboj Rogaške v Prvo ligo.

"Nočemo škodovati slovenskemu nogometu"

V nedeljo ob 15.00 Rogaška v okviru 7. kroga igra tekmo proti Radomljam. Če steklarji na začasnem domovanju v Krškem ne bi prijavili ustrezne ekipe in poslali enajsterice na zelenico, bi sledila drastična. Po pravilniku NZS-ja namreč druga neodigrana tekma v tekmovanju prinese izključitev in nazadovanje kluba na najnižjo raven nogometne piramide.

Sorodna novica Rogaška: NZS se otepa vsake odgovornosti, naslednje tekme ne bomo igrali

V soboto opoldne so iz Rogaške Slatine sporočili odločitev, da bodo v nedeljo igrali in s tem ne bodo ogrozili klubske prihodnosti kot tudi ne škodovali Prvi ligi. Državna elitna prvenstva z manj kot 10 klubi namreč niso upravičena do polnih kvot v Uefinih tekmovanjih.

Vseeno NK Rogaška napoveduje nadaljevanje vzporednega – pravnega boja z NZS-jem.

Spodaj je celotna izjava Nogometnega kluba Rogaška, ki je objavljena na njihovem Facebookovem računu.

Nogometni klub Rogaška ni klub posameznikov, ki se oklepajo svojih funkcij z vsemi sredstvi, tudi na račun laži, diskriminacije in teptanja drugih. To so metode v nekih drugih organizacijah. Nihče ni večji od NK-ja Rogaška in nihče se ne more postaviti nad klub.

Funkcionarji smo zavezani delovati v korist kluba, braniti interese kluba in poslušati želje ljudi, ki imajo radi klub. Dolga leta smo čakali, da bomo v Rogaški Slatini spet spremljali prvoligaški nogomet. Garali smo za to. Brez podpore lokalne skupnosti in navijačev nam ne bi uspelo. Pa nam je! In tega nam ne more vzeti nihče.

V zadnjih dneh smo bili deležni izjemne podpore celotne slovenske športne javnosti, več nogometnih klubov vseh tekmovalnih ravni, tudi prvoligašev. Tega smo veseli in na to smo ponosni. To nam daje zavezo, da ne odnehamo. Nismo prišli med slovensko nogometno elito, da delamo revolucijo, a bomo v vsakem trenutku in na vsakem koraku branili pravico in poštenje − in tu ne bomo odnehali.

Odgovornost, ki jo nosimo, je pa večplastna: na eni strani je to odgovornost do velike večine športne javnosti, ki nam je izražala veliko podporo in smo ji obljubili boj do konca, na drugi strani pa odgovornost do naših igralcev, otrok v našem klubu, naših navijačev in Občine Rogaška Slatina, ki je vložila velika sredstva v zagotavljanje infrastrukture, da bi se omogočilo igranje tekem na domačem stadionu.

Liga z devetimi udeleženci lahko tudi onemogoči nastop slovenskim klubom v evropskih tekmovanjih. Nikogar ne želimo in ne smemo razočarati. Znašli smo se v situaciji, ki je težka, ni pa brez izhoda. Škoda klubu je bila povzročena, sploh s finančnega stališča, a nam to ne daje pravice, da mi povzročamo škodo slovenskemu nogometu, slovenskim klubom, igralcem, otrokom, navijačem in lokalni skupnosti. Daje nam moralno odgovornost, da delujemo v korist vseh deležnikov in da nadaljujemo boj za pravičnost in napredek slovenskega nogometa.

Zato smo se v NK-ju Rogaška odločili, da bomo v duhu fair playa odigrali tekmo z Radomljami in hkrati nadaljevali bitko za ugrabljen slovenski nogomet. Še vedno javno, a vzporedno tudi pravno, če bo to potrebno, na različnih stopnjah slovenskih in mednarodnih sodišč.

Malo mesto, veliko srce!


PRVA LIGA TELEMACH
7. KROG

Danes ob 15.00:
BRAVO – ALUMINIJ
Ob 17.30:
DOMŽALE – KOPER

Nedelja ob 15.00:
ROGAŠKA – KALCER RADOMLJE
(v Krškem)
Ob 17.30:
CELJE – MARIBOR
Ob 20.15:
MURA – OLIMPIJA

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
33 23 6 4 71:29 75
2.
Olimpija Ljubljana
33 18 9 6 68:41 63
3.
Maribor
33 17 9 7 61:32 60
4.
Bravo Kostel
33 11 12 10 39:40 45
5.
Koper
33 11 11 11 46:45 44
6.
Mura
33 11 8 14 40:52 41
7.
Domžale
33 12 3 18 47:55 39
8.
Rogaška
33 9 6 18 34:58 33
9.
Kalcer Radomlje
33 6 10 17 30:49 28
10.
Aluminij
33 7 6 20 31:66 27