Primorje za predzadnjim Triglavom zdaj zaostaja za šest točk. Do konca sezone 2010/11 je na sporedu še pet krogov. Foto: Sandi Fišer
Primorje za predzadnjim Triglavom zdaj zaostaja za šest točk. Do konca sezone 2010/11 je na sporedu še pet krogov. Foto: Sandi Fišer
Luka Koper: Hasić, Marič, Handanagič, Guberac, Aljaž Struna, Grižonič, Tomić, Andraž Struna, Jelenić, Bubanja, Osterc.
Povprečen proračun prvoligaškega moštva v 1. SNL znaša 1,9 milijona evrov, kar pomeni da se je povprečni vložek znižal že drugo leto zapored. Foto: Sandi Fišer
Josip Iličič in Darko Milanič
Eden izmed klubov, ki so poslovali pozitivno je tudi Maribor, ki je v letu 2010 veliko zaslužil s prodajami igralcev kot Josip Iličić, Armin Bačinović ... Foto: Sandi Fišer
Primorje, Triglav in Nafta brez licence

"Disciplinski sodnik NZS-ja je na podlagi določil disciplinskega pravilnika izdal sklep, da se Nogometnemu klubu Primorje Ajdovščina izrečena pogojna kazen za odložitev odvzema dveh točk v sezoni 2010/11, ki je bila v preteklih disciplinskih postopkih, prekliče in se kazen izvrši," je povedal generalni sekretar NZS-ja Aleš Zavrl.

Poleg Primorja sta brez licence za prihodnjo sezono ostala tudi Nafta in Triglav. Vsi klubi imajo možnost za pritožbo do 15. maja.

"To pomeni, da je na prvi stopnji disciplinski sodnik NZS-ja zaradi neizpolnjevanja obveznosti do štirih igralcev na podlagi pravnomočnih odločb komisije za status igralcev sprejel sklep o odvzemu dveh točk članski ekipi NK Primorje v letošnji tekmovalni sezoni. Gre za odločitev na prvi stopnji, na katero je mogoča še pritožba," je še pojasnil Zavrl.

Primorje, ki zaradi finančnih težav na prvi stopnji licenciranja ni dobilo licence za prihodnjo sezono 1. SNL, je sicer po 31 krogih na zadnjem mestu prvenstvene lestvice. Po odvzemu točk imajo Ajdovci zdaj 23 točk oziroma šest manj od predzadnjega Triglava. Do konca prvenstva je še pet krogov.

V letu 2010 pet klubov z dobičkom
Licenčni oddelek Nogometne zveze Slovenije je predstavil tudi nekatere konkretne podatke o poslovanju slovenskih prvoligašev v letu 2010. Klubi, ki so z eno izjemo še vedno organizirani kot športna društva, so imeli v letu 2010 12,7 milijona evrov prihodkov brez prestopnih dejavnosti (te so znašale 7,2 milijona evrov, obveznosti od prestopov pa so imeli klubi za 2 milijona evrov). Pet klubov 1. SNL za leto 2010 beleži presežek prihodkov nad odhodki.

Odhodki so znašali 16,3 milijona evrov, povprečni proračun je bil 1,9 milijona evrov, za mladinski program pa so prvoligaši povprečno namenili 276.000 evrov ali 14,5 odstotka svojih proračunov. Bistveno se je spremenila tudi struktura prihodkov klubov. V letu 2010 sta bila najpomembnejša vira financiranja sponzorstvo in oglaševanje (36 odstotkov) ter prestopne dejavnosti (36 odstotkov). Za primerjavo, v letu 2009 je bilo 59 odstotkov prihodkov s strani sponzorjev, 13 pa od prestopov.

Zanemarljiv delež vstopnine in medijskih pravic
Še vedno pa so slovenski klubi v primerjavi z evropskim profesionalnim nogometom pod povprečjem pri prihodkih od vstopnin (5,4 odstotka) in trženja medijskih pravic (pičlega 0,8 odstotka). Slovenski prvoligaši pa z 72-odstotnim deležem stroškov zaposlencev v celotnih prihodkih sodijo v skupino držav oziroma lig, ki za so te namene v poslovnem letu 2010 namenjale nadpovprečno.

V Prvi ligi si neposredno vpleteno 735 ljudi
Licenčni organi so v zvezi s poravnanjem finančnih obveznosti iz leta 2010 skupaj pregledali 735 nogometašev, trenerjev in drugega upravno-administrativnega ter medicinskega osebja. Ugotovili so, da je delež finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb v 1. SNL v celoti poravnan pri 83 odstotkih. V enem primeru poteka nedokončan postopek pred sodnimi organi, v 17 primerih je bil dosežen pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti, za 110 primerov pa morajo klubi še predložiti dokazila o načinu poravnanja obveznosti (slednji primeri se navezujejo na Triglav, Nafto in Primorje).

Primorje, Triglav in Nafta brez licence