Po nesrečnem trku ob koncu prvega polčasa je Gorica ostala brez Grege Sorčana in Žige Lipuščka. Foto: BoBo
Po nesrečnem trku ob koncu prvega polčasa je Gorica ostala brez Grege Sorčana in Žige Lipuščka. Foto: BoBo
Dino Hotić je letos že štirikrat zatresel mrežo Rudarja, skupno pa je dosegel sedem golov. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš je dosegel peti zadetek v tej sezoni Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Majcen je z bele točke načel mrežo Mure. Foto: www.alesfevzer.com
Analiza s trenerjema po tekmi Olimpija - Gorica
Aluminij do točke v Celju
Vrhunci tekme Olimpija - Gorica
Zadetka Filipovića in Lupete ob koncu tekme v Stožicah
Kronaveter izenačil z bele točke
Kronaveter v 6. minuti stresel prečko
Celcer v 61. minuti zadel s prostega strela
Triglav gladko odpravil Muro
Dva gola Hotića za novo zmago vijoličastih

Ljubljančani in Goričani, ki so bili v prvem krogu boljši z 2:0, so medsebojni obračun pričakali z odlično popotnico, zmaji s štirimi zaporednimi zmagami, Primorci pa niso klonili že od 4. kroga. Goriški niz se nadaljuje, Olimpija pa na lestvici ohranja točko naskoka, a zdaj znova za šest zaostaja za Mariborom. Gostje so sicer v 88. minuti povedli z 2:1, državne in pokalne prvake pa je v 92. minuti rešil Jucie Lupeta, ki je le dve minuti pred tem prišel v igro.

Kljub pobudi v prvem delu zmaji niso velikokrat ogrozili Grege Sorčana. Najbližje so bili v šesti minuti, ko je z razdalje izvrstno sprožil Rok Kronaveter, žoga se je odbila od prečke, a ni prečkala golove črte. Tik pred koncem polčasa sta nerodno po prostem strelu Kronavetra z glavama trčila Sorčan in Žiga Lipušček. Tako goriški vratar kot osrednji branilec sta morala zapustiti zelenico. Toda Sorčanova menjava, Januš Štrukelj, je bil zelo razpoložen. Zaspano igro Olimpije v drugem delu je kaznoval Uroš Celcer, ki je s 25 metrov v 61. minuti izvedel prosti strel. Zadel je prečko, po mnenju sodnikov pa je, čeprav je bilo res tesno, tokrat žoga s polnim obsegom prečkala golovo črto.

Sledil je močan pritisk gostiteljev, ki so se prebudili. Najprej je Andres Vombergar v 69. minuti nevarno streljal z glavo, a je Štrukelj poskus odbil čez vrata, minuto pozneje je veselje Mackyju Bagnacku, ki je bil zelo dejaven v napadu, na golovi črti preprečil Matija Kavčič. Priložnost za povišanje vodstva so imeli tudi Goričani, ko je Andrej Kotnik v protinapadu lepo zaposlil Andrijo Filipovića, ki je pobegnil domači obrambi, a slabše streljal in Aljaž Ivačič se je izkazal z obrambo. Zatem je Kronaveter nevarno meril v kazenskem prostoru, a se je znova izkazal Štrukelj. V 81. minuti pa je vendarle klonil, ko je Matijo Kavčiča znotraj šestnajstmetrskega prostora žoga zadela v roko, Kronaveter pa je uspešno izvedel enajstmetrovko.

Olimpija je napadala za zmago, a si privoščila veliko napako v obrambi. Tekla je 88. minuta, ko je Štrukelj poslal dolgo žogo na drugo stran. Z glavo jo je podaljšal Mark Gulič, Filipović pa je med Mariem Jurčevićem in Vitalijsom Maksimenkom, ki sta obstala, sam stekel proti Ivačiču in drugi dvoboj iz oči v oči dobil. Sledil je nov pritisk Ljubljančanov, ki ga je v 92. minuti kronal Lupeta. Rezervist je zadel z diagonalnim strelom po lepi globinski podaji Asmirja Suljića.

Po zmagi nad Rudarjem Hotić najboljši strelec
V dvoboju vodilnega in zadnjega moštva Prve lige so nogometaši Maribora s 3:0 odpravili Rudar. Na prvi tekmi v Velenju je bilo 5:1, v Ljudskem vrtu pa se je gostujoča mreža zatresla trikrat. Na obeh srečanjih je po dva gola dosegel Dino Hotić, ki je s sedmimi goli zdaj prvi strelec državnega prvenstva. Mariborčanom se ni poznala odsotnost številnih poškodovanih nogometašev. Pred tekmo so ostali še brez Luke Zahovića, ki ima težave z gležnjem, toda domači strelci so bili dovolj razpoloženi. Tako Maribor, ki je še neporažen, ostaja trdno na prvem mestu.

Vijoličasti so hitro prevzeli pobudo in si tudi kmalu priigrali prvo veliko priložnost, ko je v četrti minuti Jasmin Mešanović z glavo meril mimo vrat. 15. minuta je tekla, ko je Dare Vršič po hitri akciji prav tako zgrešil cilj, v 25. minuti pa se je velenjska mreža le zatresla. Znova je odlično kot izvedel Armin Dervišević, ki je tako že pri devetih podajah, v kazenskem prostoru pa je najvišje skočil Luka Uskoković, ki je dosegel svoj prvoligaški prvenec. Zatem se je še ena priložnost ponudila Mešanoviću, ki je bil iz bližine znova nenatančen. Še pred koncem polčasa je Maribor povišal prednost. Osrednji branilec Saša Ivković je dolgo preigraval, prišel mimo štirih nasprotnih nogometašev, nato pa z desne strani poslal predložek pred vrata. David Kašnik je nesrečno žogo podaljšal do Hotića, ki jo je z glavo pospravil za hrbet Marka Pridigarja.

V drugem delu so Mariborčani nekoliko umirili ritem. Aleks Pihler je po veliki napaki velenjske obrambe v 60. minuti iz ugodnega položaja meril mimo vrat, na 3:0 pa je povišal Hotić. Blaž Vrhovec, ki je tik pred tem vstopil v igro, je v 74. minuti poslal izvrstno globinsko podajo za hrbet velenjske obrambe. Stekel je Hotić in mojstrsko žogo dvignil prek Pridigarja. Vijoličasti so tekmo končali z igralcem manj, saj je drugi rumeni karton prejel Mitja Viler.

Požeg Vancaš z glavo zadel za točko Celja
Celje in Aluminij sta z remijem (1:1) zadržala peto in šesto mesto. V prvem polčasu so imeli Celjani najlepši priložnosti v 17. minuti, ko je najprej Jure Travner z glavo zadel vratnico, zatem pa je z bližine poskusil Elvir Ibišević, toda izvrstno je posredoval Luka Janžekovič. V 33. minuti se je na drugi strani lepa priložnost ponudila Francescu Tahiraju, ki pa je z roba kazenskega prostora meril mimo vrat.

Takoj po začetku drugega polčasa so Celjani nekajkrat nevarno ogrozili vrata Aluminija, toda v 75. minuti se je domača mreža zatresla. Dejan Petrovič je prodrl v kazenski prostor, nato pa podal v sredino, kjer je žogo v mrežo preusmeril Rok Kidrič. Celjani so pritisnili, v 84. minuti pa vendarle prišli do izenačenja, ko je žoga nekoliko srečno prišla do Rudija Požega Vancaša, ki je iz bližine zadel z glavo.

Prva domača zmaga Triglava
Triglav je Muro ugnal s 3:0 in prvič v letošnji sezoni zmagal na domači zelenici, medtem pa Sobočani ostajajo pri le dveh osvojenih gostujočih točkah. Čeprav so gostje nekoliko bolje začeli tekmo, pa se je njihova mreža zatresla v 23. minuti. Obrambi Mure je pobegnil Dickson Afoakwa, iz vrat je stekel Matko Obradović, ki je Ganca v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil. Odgovornost je prevzel Luka Majcen, ki je zanesljivo izvedel enajstmetrovko in se četrtič v tej sezoni vpisal med strelce.

Kranjčani so prednost podvojili v 65. minuti, ko sta kombinirala Majcen in Afoakwa. Ganec je po desni strani prodrl v kazenski prostor, nato pa skušal žogo podati Davidu Tijaniću, vmes jo je nespretno zadel Žan Karničnik in jo poslal v lastno mrežo. Končni izid je v 83. minuti po lepem preigravanju s približno 17 metrov postavil Tilen Mlakar. Zatem je bila Mura blizu častnemu zadetku, vendar je Špiru Peričiću veselje preprečil okvir vrat.


10. krog:
TRIGLAV - MURA 3:0 (1:0)
500; Majcen 23./11-m, Karničnik 66./ag, Mlakar 83.

Triglav: Čadež, Alić (55./Rogelj), Arh-Česen, Elsner, Mlakar, D. Kryeziu, Tijanič, Udovič, Gajić (86./Šalja), Afoakwa (79./Jurić), Majcen.

Mura: Obradović, Kous (46./Horvat), Kurbus, Peričić, Šturm, Maruško, Lorbek(71./Rebernik), Bobičanec (71./Perčić), Kouter, Karničnik, Maroša.

Sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Polčanah)


MARIBOR - RUDAR 3:0 (2:0)
2.300; Uskoković 25., Hotić 43., 74.
RK: Viler 80./Maribor

Maribor: Handanović, Klinar, Ivković, Uskoković, Viler, Dervišević, Pihler, Hotić, Vršič (73./Vrhovec), Mlakar (77./Tavares), Mešanović (85./Cretu).

Rudar: Pridigar, Kašnik, Vasiljević, Dedić, Hrubik (46./Škoflek), Kitek, Arap (78./Šantek), Pišek, Tučić (75./Vodeb), Radić, Pušnik.

Sodnik: David Šmajc (Kranjc)


CELJE - ALUMINIJ 1:1 (0:0)
300; Požeg Vancaš 84.; Kidrič 75.

Celje: Rozman, Stojinović (78./R. Štraus), Travner, Brecl, Andrejašič, Cvek, Pišek, Novak, Lotrič (63./D. Štraus), Požeg Vancaš, Ibišević (77./Vizinger).

Aluminij: Janžekovič, Gliha, Kontek, Grgić, Jakšić, Petrovič, Horvat (83./Rogina), Muminović, Kidrič(86./Martinović), Vrbanec (80./Krajnc), Tahiraj.

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


OLIMPIJA - GORICA 2:2 (0:0)
2.000; Kronaveter 81./11-m, Lupeta 92.; Celcer 61., Filipović 88.

Olimpija: Ivačič, Bagnack, Ilić, Maksimenko, Jurčević, Putinčanin, Tomić (90./Lupeta), Savić (73./Črnic), Kronaveter, Suljić, Vombergar.

Gorica: Sorčan (45./Štruklej), Curk, Tomiček, T. Kavčič, Lipušček (45./M. Kavčič), Celcer, Kolenc, Grudina, Osuji, Kotnik (88./Gulič), Filipović.

Sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj)


Odigrano v sredo:
KRŠKO - DOMŽALE 0:4 (0:2)
300; Vuk 13., Ibričić 19./11-m, 55./11-m., Čerin 90.
RK: Da Silva 55./Krško

Lestvica:
MARIBOR          10 7 3 0  31:6   24
OLIMPIJA         10 5 3 2  20:11  18
GORICA           10 4 5 1  13:12  17
DOMŽALE          10 4 2 4  17:14  14
ALUMINIJ         10 4 2 4  16:17  14
CELJE            10 2 6 2  11:12  12
TRIGLAV          10 3 3 4  14:19  12
MURA             10 2 3 5  13:16   9
KRŠKO            10 1 4 5   4:13   7
RUDAR            10 2 1 7   7:26   7



Analiza s trenerjema po tekmi Olimpija - Gorica
Aluminij do točke v Celju
Vrhunci tekme Olimpija - Gorica
Zadetka Filipovića in Lupete ob koncu tekme v Stožicah
Kronaveter izenačil z bele točke
Kronaveter v 6. minuti stresel prečko
Celcer v 61. minuti zadel s prostega strela
Triglav gladko odpravil Muro
Dva gola Hotića za novo zmago vijoličastih