Miha Zajc je dosegel lepa zadetka na tekmi proti Muri in Olimpija je nadaljevala niz zmag, odkar je trener postal Andrej Razdrh. Zajc in Razdrh se dobro poznata še iz Interblocka. Foto: www.nkolimpija.si
Miha Zajc je dosegel lepa zadetka na tekmi proti Muri in Olimpija je nadaljevala niz zmag, odkar je trener postal Andrej Razdrh. Zajc in Razdrh se dobro poznata še iz Interblocka. Foto: www.nkolimpija.si
Miha Zajc
Ker so ga soigralci lepo sprejeli, mu je bilo veliko lažje in je trema ob debiju v Stožicah hitro minila. Foto: www.nkolimpija.si
Miha Zajc
Tek mu sam po sebi ni preveč všeč, zato je na treningih najbolj vesel, če je ob njegovih nogah žoga. Foto: www.nkolimpija.si
Miha Zajc
Miha Zajc prihaja iz Šempetra pri Novi Gorici (zdaj sicer stanuje v Ljubljani v dijaškem domu), od koder sta tudi Valter Birsa in Tim Matavž. Ker je Videm blizu, je bil Zajc že nekajkrat na tekmah Udineseja. Foto: www.nkolimpija.si
Olimpija le še šest točk za Mariborom
Miha Zajc ob debiju blestel v Stožicah

18-letni Miha Zajc igra pri mladincih Olimpije kot posojeni igralec NK Brava. V soboto je dobil priložnost v članski ekipi in v 13. krogu Prve lige dosegel dva zadetka za zmago Olimpije nad Muro 05 s 3:1. Ta teden bo z reprezentanco Slovenije do 19 let igral na kvalifikacijskem turnirju za nastop na evropskem prvenstvu v Slovenski Bistrici in Bakovcih.


Na tekmi proti Muri ste priložnost dobili, potem ko je na treningu Anže Zorc doživel pretres možganov. Kdaj ste izvedeli, da boste zaigrali v prvi postavi?
Vse je bilo zelo na hitro, potem ko sta se poškodovala Anže in Damjan (Trifković). Na trening članske ekipe so me povabili v četrtek in petek in trener mi je rekel, naj bom pripravljen, da bom začel tekmo. In res, v garderobi sem pred tekmo izvedel, da bom v prvi postavi.

Je bilo kaj treme?
Malo je je bilo, ampak so bili soigralci super. Čeprav sem bil šele nekaj dni z njimi, so me lepo sprejeli in dali koristne nasvete, na primer, da se ne smem zaleteti na začetku tekme, kot da bi hotel v prvih 10 minutah pokazati vse, ampak da je treba začeti bolj umirjeno in potem stopnjevati tempo. Vsekakor mi je bilo lažje, ker so mi zaupali. Tudi Green Dragonsi so me toplo pozdravili in trema je takoj minila.

Toda na igrišču vam najprej ni šlo ...
V prvem polčasu res nismo igrali najbolje, potem pa je trener rekel, naj bomo agresivnejši in tega smo se držali, dosegli dva gola in zmagali.

Vaša zadetka sta bila zelo lepa, videti je bilo, kot da ste že rutiniran igralec!
Pri prvem golu je bilo vse tako, kot sem si zamislil, pri drugem pa - pač udariš žogo in si misliš, če bo, bo. Sem pa streljal z levo, sicer sem desničar. Ob tem moram poudariti, da sem zadetka dosegel s pomočjo soigralcev, pri prvem zadetku mi je lepo podal Boban Jović.

Kako bi primerjali tekme, ki ste jih igrali do zdaj med mladinci, s tekmo v Prvi ligi?
Psihično je težje: več pritiska je, v ospredju je rezultat, poleg tega je bilo na tribunah kar nekaj gledalcev. In seveda - več je bilo treba preteči na igrišču, tako da sem bil na koncu kar utrujen.

Se strinjate, da si morate še okrepiti telo?
Spoznal sem, da bom moral še precej delati, torej pridobiti mišično maso, obiskovati fitnes. Pričakujem, da bom to pridobil z leti.

Tekaška pripravljenost je dobra. Radi tečete v naravi?
Ne, priznam, da nerad tečem. Raje imam igre z žogo, sam tek zna biti dolgočasen, se pa zavedam, da sodi k treningu.

Po nogometni "izobrazbi" ste vezist, kajne?
Napadalni vezist, rad pa pomagam tudi v obrambnih nalogah. Znam se prilagoditi. Tudi v reprezentanci sem igral bolj nazaj. Pri teh letih je dobro, da tudi v obrambi sodelujem. Takšen je moderen nogomet. Ne moreš samo napadati. Morda si le Messi lahko privošči, da mu ni treba v obrambo. Še Cristiano Ronaldo mora delati.

Kakšen se vam je zdel nedeljski obračun Barcelone in Reala?
Zanimiva tekma je bila, na visoki ravni. Navijam za Barcelono, sem privrženec njene igre. Tehnično so izjemno podkovani in med igro veliko razmišljajo.

Je torej nogomet igra, med katero je treba veliko razmišljati?
Seveda, ne moreš samo teči za žogo. Veliko je taktike, odkrivanja ... marsikaj pa pride tudi avtomatično.

Trener Andrej Razdrh še ne pozna poraza, odkar je zamenjal Ermina Šiljaka. Vi ga že dolgo poznate. Bi lahko rekli, da sta celo prijatelja?
Je zaupanja vreden, ne more pa biti trener ravno tvoj prijatelj. Ko sem bil pri Interblocku prvo leto pri kadetih, sem takoj videl, da je dober trener, tudi zdaj je dokazal svoje sposobnosti. Moram pa pohvaliti tudi trenerja mladincev Olimpije Vanjo Starčeviča. Dober trener je in z Andrejem dobro sodelujeta. Veliko naših tekem si ogleda tudi Andrej.

Zdaj ste v Slovenski Bistrici, kjer vas v sredo čaka tekma kvalifikacij U-19 za evropsko prvenstvo 2013. Na kvalifikacijskem turnirju skupine 10 bodo igrale še reprezentance Walesa, Švedske in Rusije. Kako ocenjujete njihovo moč in kakšni so cilji?
O nasprotnikih trenutno še ne vem veliko, mislim pa, da smo dovolj kakovostni, da bi končali na prvem ali drugem mestu in se s tem uvrstili v nadaljnji krog.

Katero šolo obiskujete in kako na vašo kariero gledajo profesorji?
Obiskujem ekonomsko srednjo šolo, četrti letnik. Sem v nogometnem razredu, moj sošolec je tudi soigralec pri Olimpiji Andraž Šporar. Profesorji se prilagodijo, tako da nimam težav, kadar manjkam pri pouku.

Kako vam gre v šoli? Kateri predmet vam je najljubši?
Prav dober sem bil lani. Najbolj mi ležita gospodarstvo oziroma ekonomija.

Upam, da vam bo znanje ekonomije koristilo, če boste imeli kdaj veliko denarja, saj veliko nogometašev zapravi vse prihranke. Kaj bi naredili, če bi zdajle prestopili v bogati klub in bi dobili milijon evrov? Kam bi ga naložili? Delnice? Zlato? Nepremičnine?
Hm, zdaj je veliko negotovosti. Za zlato sicer pravijo, da je varna naložba, vendar ... Nepremičnin tudi ne bi kupoval. V vsakem primeru bi razpršil naložbo. Mislim, da bom znal ravnati z denarjem in ne bom vsega zapravil za nakup avtomobilov.

Olimpija le še šest točk za Mariborom
Miha Zajc ob debiju blestel v Stožicah