Rodolfo Vanoli po štirih mesecih zapušča Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Rodolfo Vanoli po štirih mesecih zapušča Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Protega o menjavi Vanolija in iskanju novega trenerja
Vanoli: Škoda, da se je vse tako hitro podrlo

Kot je znano, italijanski trener od danes ne vodi več Olimpije. Spodaj si lahko preberete celoten pogovor.
Pri Olimpiji so se odločili, da prekinejo pogodbo z vami. Kako gledate na vse skupaj?

Razočaranje je veliko, ker sem bil predan Olimpiji in Ljubljani kot mestu. Osvojiti naslov po 21 letih je bilo nekaj magičnega. Škoda, da se je v tako kratkem času vse sesulo. Klub je sprejel tako odločitev in jaz sem jo sprejel.

Ste danes govorili le s predsednikom Milanom Mandarićem ali tudi s športnim direktorjem Nenadom Protego?
Govoril sem s predsednikom, rekel mi je, da je prišel čas za spremembe. Hvala Mandariću, da mi je omogočil, da sem lahko treniral tako velik klub, da sem z njim, igralci in vsem mestom osvojil nekaj magičnega. Reciva tako, da bom kot človek ostal nepokvarjen. Vse življenje se učimo in jaz sem se nekaj naučil iz tega, kaj pomeni trenirati pomemben klub v pomembnem mestu, kot je Ljubljana.

Zakaj menite, da se je zgodila sprememba?
To morate vprašati njih. Vse te mesece sem bil ščit za vse: za vodstvo in za ekipo oziroma igralce, ker sem vedel, da bodo težave na začetku sezone, saj vedno so. Poglejmo samo Juventus lani, ko je na začetku na 10 tekmah osvojil le 12 točk, na koncu pa osvojil naslov prvaka. Menim, da je potreben čas, da se vzpostavi prava ekipa, kajti številni igralci niso bili z nami od začetka priprav, določeni - kot na primer Kronaveter - so bili poškodovani, poškodovan je tudi prvi vratar Vidmar, pa Kapun in Mitrović. Ekipa se še ni oblikovala tako, kot je treba. Za celotno sliko pa je treba vključiti vse igralce v sistem in način dela. Do konca preteklega tedna smo bili prvi na lestvici, kljub vsem tem težavam.

Veliko je bilo kritik, da igralci niso navajeni na vaš sistem igre.
Ta sistem prinaša naslove. Tako smo igrali proti Mariboru, potem pa smo "slabo" odigrali dve tekmi - proti Rudarju in Kopru. Morda, ker je bil pristop igralcev popolnoma drugačen, kot sem ga videl na tekmah proti Mariboru in Domžalam. Poudarjam pa, da je to začetek prvenstva in taktični sistem sem moral sproti prilagajati igralcem, ki sem jih imel na voljo. Sam se ves čas učim, ogromno študiram in imam recimo fotografijo s srečanja med Romo in Bayernom v Ligi prvakov, ki se je končala z 1:7 in tudi Guardiola je na tej tekmi igral z istim sistemom igre. Morda ljudje niso razumeli, da ne igram sistema 3-5-2.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Danes sem se poslovil od igralcev in preostalih v klubu. Ljubljana mi bo ostala za vedno v srcu, vračal se bom sem. Učim se tudi slovensko, to želim izboljšati in nadaljevati tudi nadgradnjo sebe kot osebe.

S čim ste zadovoljni in s čim ne?
Na koncu štejejo le rezultati. Rodolfo Vanoli je prinesel rezultate, ne govoric. Rad bi se zahvalil vsem - od predsednika do igralcev in navijačev. Marsikaj sem se naučil, tudi to, kako je voditi velik klub. Nikoli še nisem vodil tako velikega kluba, hvaležen sem za vse lepe trenutke in izkušnje.

Protega o menjavi Vanolija in iskanju novega trenerja
Vanoli: Škoda, da se je vse tako hitro podrlo