Marcel Ratnik je že pri 19 letih nosil kapetanski trak Olimpije in izkazal se je z zadetkom za 2:0. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Ratnik je že pri 19 letih nosil kapetanski trak Olimpije in izkazal se je z zadetkom za 2:0. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem polčasu so imeli zeleno-beli ogromno prostora, veliko časa za sprejem žoge in natančne podaje, nevarni pa so bili predvsem po krilnih položajih. Mariborčani so kar tekmovali, kdo bo naredil več napak, in minimalen zaostanek ob odmoru zares ni bil realen kazalnik dogajanja na zelenici.

Vijoličasti so popolnoma prespali prvi polčas. Prebudili so se šele v 69. minuti, ko je Marin Laušić z glavo znižal na 2:1. Imeli so dve veliki priložnosti za izenačenje. Rezervist Xhuliano Skuka je z desno nogo streljal mimo vrat z ugodnega položaja deset metrov od vrat, nato pa je Jan Repas streljal naravnost v vratarja Matevža Vidovška.

Sorodna novica Kapetan Ratnik prinesel zmago Olimpiji na večnem derbiju

Na zadnjih štirih tekmah vijoličasti osvojili le dve točki
To je bila že četrta tekma zaporedoma, ko je Maribor razočaral. Zapravili so vodstvo z 2:0 proti Rogaški v Krškem, nato le remizirali v Ljudskem vrtu z Domžalami (1:1) in pred dvema tednoma še klonili v Celju z 0:2. Zmaga Olimpije z 2:1 na prvem derbiju v tej sezoni je popolnoma zaslužena.

Ratnik: Mislim, da sem lahko vodja te ekipe
Zmaji imajo širok igralski kader. Tudi odsotnost poškodovanega Timija Maxa Elšnika se tokrat ni poznala. Že v sredo v Lillu bodo Ljubljančani začeli skupinski del Konferenčne lige.

"Zelo smo zadovoljni s predstavo. V prvem polčasu smo popolnoma nadzorovali potek srečanja, a smo žal zadeli le enkrat. Dobro smo krenili v drugi polčas, zadel sem za 2:0. Prejeti zadetek nas je pomaknil nazaj. Mariboru smo prepustili ritem, a smo ohranili prednost do konca. Padla nam je koncentracija po prejetem golu," je bil 19-letni Ratnik zelo dobre volje na novinarski konferenci,

V letošnji sezoni je najstnik odigral že veliko tekem. Olimpija je uspešno igrala v evropskih tekmovanjih, igral pa je tudi za reprezentanco do 21 let.

"Malo že čutim utrujenost. Ko bom popolnoma izčrpan, bom to povedal trenerju, saj ne bom koristil ekipi. Moral si bom spočiti, da ne bo poškodb. Nositi kapetanski trak na derbiju je bilo zelo čustveno. Mislim, da sem lahko vodja te ekipe."

Joao Henriques je bil zelo zadovoljen pred napornimi tedni, ko bodo zmaji igrali dve tekmi na teden. Damir Krznar ima številne težave pred tekmo s Koprom naslednjo nedeljo v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Joao Henriques je bil zelo zadovoljen pred napornimi tedni, ko bodo zmaji igrali dve tekmi na teden. Damir Krznar ima številne težave pred tekmo s Koprom naslednjo nedeljo v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

Henriques: Želeli smo osvojiti tri točke tudi za predsednika, ki je praznoval rojstni dan
Joao Henriques je prvič sedel na klopi Olimpije na derbiju. "Derbi je vedno zelo pomemben za naš klub. Želeli smo osvojiti tri točke tudi za predsednika, ki je praznoval rojstni dan. Veliko je vložil v klub. To je zelo pomembna v Sloveniji, navijačem veliko pomeni."

"Imeli smo veliko priložnosti, morali bi si zagotoviti višjo prednost, potem pa smo prejeli poceni zadetek. Pri vodstvu z 2:0 smo bili preveč samozavestni in tekmec je dosegel zadetek. Maribor ni verjel v uspeh do gola za 2:1, potem pa je začel verjeti. To je normalno. To je bila pomembna lekcija za naslednje tekme," je razlagal 50-letni Portugalec.

"Zdaj imam precej širši igralski kader, imamo več rešitev. Težko je igrati dve tekmi na teden s 15 ali 16 nogometaši. Zdaj jih imamo 24 in nobene razlike ne bo, če kdo manjka. Seveda smo pogrešali Elšnika, a smo vseeno našli rešitev."

10.000 sedežev ostalo praznih
V petek se je na dobrodelni tekmi nekdanjih asov zbralo 16.000 gledalcev, v soboto zvečer so bili številni sedeži prazni. 5380 gledalcev je zelo slab obisk za derbi.

"Vedno si želim, da bi igrati v polnih Stožicah. Tudi na drugih tekmah, ne le na derbiju. Igramo napadalno, bolj tvegano, da bi ljudje uživali v spektaklu," je zaključil Henriques.

Olimpija v derbiju premagala Maribor

Po odhodu Zahoviča še brez zmage v Stožicah
Ko je bil športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič, so redno osvajali točke v Stožicah. Zadnje zmage so se veselili 28. septembra 2019, ko je bil trener Darko Milanič. Ko sta nato marca 2020 skupaj z Zahovičem zapustila Ljudski vrt, so se začele težave na vseh ravneh.

Le branilec Nemanja Mitrović je bil v kadru pred štirimi leti ob zadnji zmagi Maribora v Stožicah (2:4). Vsi drugi nogometaši so že zapustili Ljudski vrt, kjer so se zgodile številne spremembe. Skupinski del evropskih tekmovanj je bil v dobi Zahoviča stalnica, zdaj pa je močno oddaljen cilj.

Marin Laušić je dosegel edini zadetek za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Marin Laušić je dosegel edini zadetek za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

Krznar: Lahko se vprašamo, če bi bila ta točka zaslužena
Mariborčani se bodo težko vmešali v boj za naslov državnega prvaka, zelo se tudi pozna, da so nosilci igre poškodovani. Kapetan Martin Milec in ostrostrelec Arnel Jakupović sta vsekakor dodana vrednost, 35-letni El Arbi Hillel Soudani, ki je blestel predvsem pri zagrebškem Dinamu, pa še ni pozdravil poškodbe in še nekaj časa bo treba počakati na debi Alžirca v Prvi ligi.

"Zadovoljen sem z igro v uvodnih 15 ali 20 minutah, dobro smo stali v obrambi. Oba gola smo prejeli iz prekinitev, kjer ni šlo za taktično znanje, ampak za odločnost, željo in voljo. To je odločilo tekmo. V drugem polčasu smo se pobrali po drugem prejetem zadetku, znižali smo na 2:1 in imeli dve veliki priložnosti za izenačenje. Lahko se vprašamo, ali bi ta točka bila zaslužena. Ko si je ne zaslužiš, je tudi ne dobiš," je zelo realno ocenil derbi trener Maribora Damir Krznar, ki je priznal, da je bil napadalec Erico Castro popolnoma odsekan od igre. Tudi Max Watson in Ignacio Guerrico sta razočarala.

Po številu priložnosti so bili blizu, po igri pa vsekakor ne
Ko je 16. avgusta lani nasledil Radovana Karanovića, so bili vijoličasti na zadnjem mestu Prve lige. Spomladi mu je uspelo stabilizirati ekipo, a zaostanek za Olimpijo je bil prevelik. Tudi jesenski del letošnje sezone ne obeta zasuka v pravo smer.

"Maribor se mora na vsaki tekmi v Sloveniji postaviti na igrišču kot favorit. Tokrat smo odgovornost prenašali na drugega. Nisem zadovoljen, saj nismo igrali s srcem. Bil sem prepričan, da bo to enakovredna tekma. Po številu priložnosti smo bili blizu, po igri pa vsekakor ne."

Josip Iličić je igral le četrt ure. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić je igral le četrt ure. Foto: www.alesfevzer.com

Iličić omogočil Olimpiji dva protinapada
Josip Iličić je vstopil v 75. minuti, a s svojimi preigravanji ni bil uspešen. Dvakrat je izgubil žogo in Olimpija je izvedla protinapad, ki pa ga ni uspešno zaključila.

"Iličić je vstopil v igro in njegova naloga je bila, da nase povleče dva ali tri igralce. Če mu uspe spraviti žogo naprej, je to priložnost za nas. Ni mu uspelo in tekmec je imel protinapad. Morali smo tvegati pri zaostanku z 0:2," je poudaril Krznar.

Pirih na analizi 50-krat opozoril, da je Ratnik nevaren na drugi vratnici
Zadetek Marcela Ratnika za 2:0 najlepše opiše velike težave Maribora. Po predložku z desne strani je žoga letela vse do daljše vratnice, Mariborčani so bili nezbrani in 19-letni kapetan zmajev je zlahka potisnil žogo iz bližine v mrežo.

"Pripravljali smo se na prekinitve. Za to analizo je pristojen Mitja Pirih, in 50-krat je opozoril, da je Ratnik nevaren na drugi vratnici," je priznal 51-letni Hrvat.

Krznar ne razmišlja o odhodu
V Mariboru so službo izgubljali trenerji, ko so vodili na lestvici. Zdaj je položaj že drugo sezono zapored zelo neugoden že na začetku sezone.

"Ne obremenjujem se z govoricami, da bom kmalu izgubil službo. Komunikacija s športnim direktorjem Šulerjem je na pravi ravni. Mislim, da bom začutil pravi trenutek za odhod. V tem trenutku ga ne čutim," je razlagal Krznar, ki je dodal, da je pogrešal nekatere nosilce igre: "Manjkali so štirje igralci iz prve postave. Soudani, Kolar, Jakupović in kapetan Milec. To ni izgovor, saj smo imeli enajst igralcev, ki se lahko merijo z vsakim v Sloveniji."

Naslednjo nedeljo v Ljudski vrt prihaja Koper. "Potrebujemo eno zmago, da obrnemo negativni trend. Zelo se bomo potrudili, da nam bo uspelo že proti Kopru," je zaključil Krznar.

Vrhovec "zakuhal" drugi zadetek Olimpije
Blaž Vrhovec prav tako ni imel svojega večera. "Zaslužena zmaga Olimpije, saj v prvem polčasu nismo bili na pravi ravni. Imeli smo priložnosti za 2:2, a vse skupaj ni bilo dovolj. Fantje dajemo maksimum, a trenutno to ni dovolj."

V 65. minuti je naredil nepotreben prekršek ob stranski črti, s prostega strela pa je nato padel drugi zadetek za Olimpijo. "Zamudil sem pri drugi vratnici, in prejeli smo drugi zadetek. To je bila hujša napaka od prekrška za prosti strel."

Oba zadetka prejeli iz prekinitev, ki so jih v petek trenirali dve uri
"Vsak nogometaš živi, da igra na derbijih. Vesel sem, da mi je dal trener priložnost. Upam, da jih bo še več. Počutim se kot eden nosilcev igre, ki bi morali igrati bolje," je razmišljal Vrhovec, ki je priznal, da so razočarali na obeh zadnjih gostovanjih pri najboljših ekipah v ligi. "Na obeh tekmah proti vodilnima ekipama smo padli na osnovah. Tokrat smo prejeli oba zadetka iz prekinitev, ki smo jih v petek trenirali dve uri. Take stvari se ne smejo dogajati."

31-letnik je že od julija 2016 do januarja 2022 igral za Maribor in dobro pozna razmere v klubu. "Maribor imam zelo rad in težko ga je gledati v takem stanju. Vem, da bo bolje. Vedno je bilo. Vedno verjamem, da smo mi najboljši, čeprav to morda ni realna slika. Moja ekipa je vedno najboljša."