Rok Kronaveter je zadel za izjemno pomembne tri točke slovenske reprezentance. Foto: BoBo
Rok Kronaveter je zadel za izjemno pomembne tri točke slovenske reprezentance. Foto: BoBo

Po razburljivem reprezentančnem tednu, ko je nastop odpovedal eden najboljših slovenskih posameznikov Kevin Kampl, in neuspešnem začetku poti proti Rusiji, ko je Slovenija remizirala v Litvi, je tokrat vrsta Srečka Katanca odigrala zelo dobro in predvsem borbeno tekmo. Slovenci so imeli praktično vse srečanje pobudo.

Slovaki so imeli kar nekaj težav s pritiskom gostiteljev, ki so bili nevarnejši, čvrstejši na sredini igrišča, kjer je uspešno nasprotne napade prekinjal Rene Krhin, za kreacijo igre pa skrbel zelo razpoloženi Josip Iličić. Obenem je bila zanesljiva slovenska obramba na čelu s kapetanom Boštjanom Cesarjem. Ob edini manjši napaki v prvem polčasu pa je uspešno posredoval Jan Oblak, ki ni imel veliko dela.

Selektor je zadel tudi z menjavami. Predvsem z drugo, ko je Kronaveter po sijajni akciji Iličića zadel le minuto po prihodu na zelenico. Vezist Olimpije je dosegel prvenec v reprezentančnem dresu in priigral Sloveniji tri točke. Po dveh tekmah jih imajo Katančevi varovanci štiri. Naslednji test je prvi favorit skupine F Anglija, ki v torek prihaja v Stožice.

Rezultate in statistiko tekem lahko v živo spremljate z mobilno aplikacijo RTV Šport

Slovenija - v prvi postavi je presenetljivo na desnem boku začel Aljaž Struna - je odigrala dober prvi polčas. Katančevi varovanci so z visoko postavitvijo pritiskali na Slovake. V prvih desetih minutah sta do strela prišla Cesar in Iličić, a sta merila mimo vrat, največja priložnost pa se je ponudila Valterju Birsi, potem ko je Patrik Hroškovsky lahkomiselno zapravil žogo, ki je prišla do Iličića. Ta je takoj podal soigralcu, ki je stekel sam proti vratom, toda pravočasno se je vrnil Jan Durica in posredoval z drsečim startom.

Bezjaku veselje preprečila Kozačik in prečka
Po uvodnem pritisku in podjetnem začetku Slovenije se je ritem po 15 minutah nekoliko umiril. V 32. minuti je bilo vroče v gostujočem kazenskem prostoru, ko je s prostega strela podal Birsa. Sam je ostal Miral Samardžić, toda osrednji branilec je bil malce prekratek. Šest minut pozneje so prvič v okvir vrat merili Slovaki. Juraj Kucka je z globinsko podajo v ogenj poslal Roberta Maka, ki je prehitel slovensko obrambo in ob Samardžiću nekoliko z leve prišel do strela, toda Oblak je odlično posredoval.

Največjo priložnost je Slovenija imela tik pred odmorom. Bojan Jokić je z leve poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Jasmin Kurtić ob Durici dobil skok in z glavo podaljšal Romanu Bezjaku, ki je odlično odreagiral in v skoku z levico močno ustrelil. Izvrstno je reagiral Matuš Kozačik in žogo odbil v prečko. V prvem polčasu je v kazenskem prostoru padel Cesar, a Nicola Rizzoli vlečenja za dres in padca slovenskega kapetana ni videl.

Imenitna akcija Iličića in gol Kronavetra
Tudi v drugem polčasu so Slovenci imeli več od igre in narekovali so ritem. Po lepi kombinaciji Birse in razigranega Iličića, ki je s podal s peto, je Kurtić prišel v kazenski prostor, ko pa je skušal podati, pa je slabo zadel žogo in lepa priložnost je splavala po vodi. Približno 20 minut pred koncem je Katanec opravil dve menjavi. Namesto Birse in Kurtića stav vstopila Milivoje Novaković in Kronaveter.

Le dobro minuto po prihodu na zelenico je Kronaveter, ki je bil lani najboljši igralec slovenskega prvenstva, zadel. Iličić je z novo lepo potezo dokazal izvrstno tehnično podkovanost, ko je preigral Hrošovskyja. Nato si je izmenjal dvojno podajo z Benjaminom Verbičem ter natančno podal Kronavetru, ki je pritekel na rob kazenskega prostora in s strelom iz prve po tleh zatresel mrežo.


Kvalifikacije za SP, skupina F:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 1:0 (0:0)
10.492; Kronaveter 74.

Slovenija: Oblak; Jokić, Cesar, Samardžić, Struna; Krhin, Kurtić (72./Kronaveter), Verbič, Birsa (68./Novaković); Iličić, Bezjak (91./Mevlja).

Slovaška: Kozačik; Salata, Hubočan, Durica; Pauschek (79./Sabo), Hrošovsky (79./Duriš), Švento (79./Holubek), Kucka, Greguš; Hamšik, Mak.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


ŠKOTSKA - LITVA 1:1 (0:0)
McArthur 89.; Černych 59.

ANGLIJA - MALTA 2:0 (2:0)
Sturridge 29., Alli 38.

Lestvica:                           
ANGLIJA             2  2 0 0  3:0  6
ŠKOTSKA             2  1 1 0  6:2  4
SLOVENIJA           2  1 1 0  3:2  4
LITVA               2  0 2 0  3:3  2
SLOVAŠKA            2  0 0 2  0:2  0
MALTA               2  0 0 2  1:7  0


Vsi vrhunci tekme Slovenija - Slovaška
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Slovaška