Cristiano Ronaldo je na dveh tekmah proti Švedom dosegel štiri zadetke. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je na dveh tekmah proti Švedom dosegel štiri zadetke. Foto: Reuters
Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović pri 32 letih v svoji statistiki še nima zadetka s svetovnih prvenstev. Ga bo sploh dočakal? Foto: EPA
Hrvaški nogometaši
Hrvaška je preprečila, da bi Islandija postala država z najmanjšim številom prebivalcev z udeležbo na SP-ju. Islandcev je samo 320.000. Foto: Reuters
Darijo Srna
Darijo Srna je na začetku drugega polčasa na Maksimiru povišal na 2:0. Foto: Reuters
Karim Benzema
Karim Benzema je v Parizu že v 34. minuti izničil prednost Ukrajine s prve tekme. Foto: Reuters
Grčija
Veselje Grkov v Bukarešti. Foto: EPA

Portugalska je že na Švedsko prišla s prednostjo z 1:0, v Lizboni je prav tako zadel Ronaldo. Ko je zvezdnik Reala v 50. minuti na Friends Areni po izvrstni globinski podaji Joaa Moutinha prvi zatresel mrežo, se je zdelo, da je potnik v Brazilijo odločen. Toda s tem se ni strinjal "Ibra". V 68. minuti je po strelu iz kota izid poravnal z glavo, štiri minute pozneje pa je silovito udaril še s prostega strela po tleh za 2:1.
A švedske upe, da bi v končnici dosegli še en zadetek in se veselili uvrstitve na mundial, je hitro zatrl izjemni Ronaldo. Če je v prvem polčasu zapravil nekaj lepih priložnosti, je v drugem odigral simultanko z domačimi branilci in še pred zadnjimi desetimi minutami dokončno odločil potnika v Južno Ameriko. 77. minuta: 2:2 z levico. 79. minuta: 2:3 z desnico.
Na Maksimiru strelca Mandžukić in Srna
Tudi Hrvaški je uspelo, Islandijo je na Maksimiru premagala z 2:0. V petek je bilo na prvi tekmi v Reykjaviku 0:0.
V Zagrebu je Hrvate v 27. minuti v vodstvo popeljal Mario Mandžukić. Ivan Rakitić je podal z leve strani kazenskega prostora, Ivan Perišić je v sredini žogi samo spremenil smer, na drugi vratnici pa jo je v mrežo potisnil Mandžukić. Gostitelji so ves prvi polčas napadali, imeli še nekaj priložnosti, a v 38. minuti ostali samo z desetimi nogometaši na zelenici. Zaradi grobega prekrška na sredini igrišča je bil izključen ravno Mandžukić.
Drugi polčas se je za Hrvate začel sanjsko. Mateo Kovačić je v 47. minuti lepo prodrl in podal žogo na desno stran, tam pa jo je z močnim diagonalnim udarcem z roba kazenskega prostora za hrbet islandskega vratarja poslal Darijo Srna. Islandija do konca tekme kljub igralcu več z izjemo enega strela ni bila nevarna, Hrvaška pa bi lahko zmagala še z višjo razliko.
Dosežek Francije za zgodovino
Francija je po porazu v Kijevu z 0:2 v Parizu slavila s 3:0 in izločila Ukrajino. "Trikolori" so postali prva evropska reprezentanca, ki je v dodatnih kvalifikacijah nadoknadila zaostanek z 0:2 s prve tekme.
Varovanci Didierja Deschapsa so hitro izničili prednost gostov. V 22. minuti je član Liverpoola Mamadou Sakho v mrežo iz bližine potisnil odbito žogo po strelu Francka Riberyja in dosegel svoj prvi reprezentančni zadetek. Po dobre pol ure igre je na 2:0 povišal Karim Benzema. Bil je v nedovoljenem položaju, a je slovenski sodnik Damir Skomina zadetek priznal. Nekaj minut prej je Koprčan razveljavil gol Benzemaja zaradi domnevnega "ofsajda" in prav tako storil napako, saj tedaj nedovoljenega položaja ni bilo.
Na začetku nadaljevanja je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno pod prho Jevgen Hačeridi, Francozi pa so z igralcem več odločilni zadetek dosegli v 72. minuti, ko je po podaji Riberyja z desne strani lastnega vratarja premagal Oleg Gusev. Ob njem je stal Sakho. Ukrajina, ki na prejšnjih osmih tekmah ni prejela niti enega gola, je že četrtič obstala v dodatnih kvalifikacijah za SP (1998, 2002, 2010).
Grki tretjič na SP
Grčija je z remijem 1:1 v Bukarešti proti Romuniji ubranila prednost s 3:1 s prve tekme ter se po letih 1994 in 2010 tretjič uvrstila na mundial.

Dodatne kvalifikacije, povratne tekme
Romunija - GRČIJA 1:1 (0:1) 1:3
Torosidis 54./ag; Mitroglou 23.

HRVAŠKA - Islandija 2:0 (1:0) 0:0
Mandžukić 27., Srna 47.
RK: Mandžukić 38.

Hrvaška: Pletikosa, Srna, Čorluka, Šimunić, Pranjić, Rakitić, Modrić (89./Lovren), Kovačić (74./Rebić), Perišić, Mandžukić, Olić (80./Jelavić).

Islandija: Halldorsson, Sävarsson, Sigurdsson, Arnarson, Skulason, Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson (73./Halfredsson), Bjarnason, Finnbogason, Gudjohnsen (64./Gislason).
Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)



Švedska - PORTUGALSKA 2:3 (0:0) 0:1
Ibrahimović 68., 72.; Ronaldo 50., 77., 79.
Švedska: Isaksson, Lustig, Nilsson, Antonsson, Olsson, Larsson (90./Gerndt), Elm (46./Svensson), Källström, Kačaniklić (82./Durmaz), Ibrahimović, Elmander.

Portugalska: Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrao (52./Antunes), Veloso, Moutinho, Meireles (73./Carvalho), Nani, Almeida (82./Costa), Ronaldo.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)



FRANCIJA
- Ukrajina 3:0 (2:0) 0:2
Sakho 22., Benzema 34., Gusev 72./ag
RK: Hačeridi 47./Ukrajina
Francija: Lloris, Debuchy (78./Sagna), Sakho, Varane, Evra, Cabaye, Pogba, Matuidi, Valbuena, Ribery, Benzema (82./Giroud).
Ukrajina: Pjatov, Ševčuk, Mandzjuk, Hačeridi, Rakickij, Bezus (64./Gusev), Rotan, Konopljanka, Edmar, Jarmolenko, Zozulja (76./Seleznjov).
Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Afriške kvalifikacije, povratni tekmi:
Egipt - GANA 2:1 (1:0) 1:6
Zaki 24., Gedo 84.; Boateng 89.

ALŽIRIJA - Burkina Faso 1:0 (0:0) 2:3
Bougherra 49.
Iz Afrike so se na SP v Braziliji že prej uvrstili Nigerija, Slonokoščena obala in Kamerun.
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.