Nesoglasja med Ivanom Simičem in reprezentanti niso bila skrivnost. Igralci so se po pomoč obrnili na SPINS, kar je predsednika, ki je ostal brez podpore najožjega vodstva, na koncu prepričalo, da odstopi. Foto: MMC RTV SLO
Nesoglasja med Ivanom Simičem in reprezentanti niso bila skrivnost. Igralci so se po pomoč obrnili na SPINS, kar je predsednika, ki je ostal brez podpore najožjega vodstva, na koncu prepričalo, da odstopi. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič in reprezentanti
Simič verjame, da bi se moral iz Južne Afrike vrniti z ločenim letalom, a ni želel pokvariti sprejema za reprezentanco, ki si je tega tudi zaslužila. Foto: MMC RTV SLO
Simič razkril razloge za odstop, 1. del

V intervjuju v športnem dnevniku Ekipa je nekdanji vodja NZS-ja potrdil, da je bila odločitev povezana z imenovanjem Zlatka Zahoviča na mesto športnega direktorja članske reprezentance. Zahovič, s katerim je Simič na sestanku v Mariboru zgladil pretekla nesoglasja, bi moral pomiriti močno skaljene odnose med reprezentanti in vodstvom zveze.

Kopatin in Florjanič proti Zahoviču
S predlogom predsednika se je selektor Matjaž Kek strinjal, ideji pa nista bila naklonjena podpredsednika Franc Kopatin in Branko Florjanič, ki sta se kot edina izmed petih podpredsednikov udeležila kosila s predstavniki Gruzije, kar je pripeljalo do hitre odločitve o odstopu Simiča.

Odbor NZS za nujne zadeve je obravnaval odstop Ivana Simiča in sprejel sklep, da do nadaljnjega njegove naloge opravlja prvi podpredsednik Stane Oražem. Odbor je še sklenil, da bo predvidoma 20. decembra seja Izvršnega odbora NZS-ja, ki bo odločal o potrebnih nadaljnjih postopkih.

Namesto v Koper raje v Radomlje
"Oba podpredsednika sta izrazila negativno stališče do predlagane vloge Zlatka Zahoviča. Zagovarjala sta stališče, da je bolje zadeve pustiti pri miru, saj se bodo rešile v naslednjih mesecih," je o "kaplji čez rob" povedal Simič, ki je odstopil le tri ure pred prijateljsko tekmo z Gruzijo. Namesto da bi odpotoval v Koper, se je tako Simič napotil v Radomlje na prijateljsko tekmo nižjeligašev med Radomljami in Dobom, pri katerem igra njegov sin.

Stefanović in "Simke lopove" glavna vzroka
V intervjuju je Simič že na začetku zatrdil, da glavni vzrok odstopa ostajata Dejan Stefanović in SPINS, ki so mu reprezentanti v nasprotju z dogovorom dali pooblastilo za pogajanja med igralci in zvezo. Simiču je postalo jasno, da se njegov kratki čas na mestu predsednika najštevilčnejše slovenske športne zveze izteka, ko je na letališču v Port Elizabethu videl in slišal reprezentante peti "Simke lopove" (Simič tat). Ker ga nihče od navzočih ni branil niti tedaj niti kasneje, je vedel, da ne bo več dolgo na vrhu NZS-ja.

"Odstopil sem zato, ker so bili pritiski reprezentantov prek Spinsa in pritiski Spinsa preveliki in predvsem nizkotni. Upam, da so zdaj, z mojim odhodom, rešene vse težave slovenskega nogometa," je pojasnil 51-letni Prekmurec, ki že dolgo živi v okolici Ljubljane.

Ni mu mar za denar in VIP-ugodnosti
Simič se je obregnil tudi ob neimenovane tesne sodelavce: "Potem pa še vidiš, da nekateri najožji sodelavci gledajo le na osebni interes. Nogomet je pomembna stvar in očitno je, da so nekateri v njem le zato, da lahko potujejo po svetu, sedijo v VIP-u, dobijo plačane potne stroške, dobijo novo obleko, opremo, kakšno dodatno vstopnico in podobno. Meni te zadeve ne pomenijo popolnoma nič."

Simič za naslednika predlagal Rudija Zavrla
Ob pregledu uspehov ter izvedenih in načrtovanih projektov je Simič razkril, da je proračun NZS-ja zaradi Južne Afrike lani znašal 13 milijonov evrov, letos pa je presegel mejo 8 milijonov evrov. Ob vprašanju, kdo bi bil njegov primeren naslednik, je Simič predlagal kar Rudija Zavrla, svojega predhodnika, ki je NZS vodil 19 let.

Anketa: Kdo je najprimernejši kandidat za predednika NZS-ja?
Po več kot dva tisoč glasovih MMC-jevih uporabnikov s 45 odstotki vodi Drago Kos.

Odstop dokončal zgodbo "predsednik NZS-ja"
Za največjo napako je označil prepričanje, da so z marčevskim sporazumom na Ptuju dokončno rešili vprašanje nagrad in premij za uvrstitev in sodelovanje na SP-ju 2010. Za konec je pravnik in finančni strokovnjak odločno zatrdil, da je njegova zgodba predsednika NZS-ja končana. "Smo na 15. mestu na lestvici svetovne nogometne zveze. Lepšega odhoda si ne bi mogel želeti."
Simič razkril razloge za odstop, 1. del