Deco in Luis Figo sta počivala na zadnji tekmi v skupini D. Bosta v nedeljo v Nürnbergu znala unovčiti svojo svežino in izkušnje? Foto: EPA
Deco in Luis Figo sta počivala na zadnji tekmi v skupini D. Bosta v nedeljo v Nürnbergu znala unovčiti svojo svežino in izkušnje? Foto: EPA
Ruud Van Nistelrooy
Ruud Van Nistelrooy je zadel na srečanju proti Slonokoščeni obali, kljub temu pa ni prepričal kritikov o svoji pripravljenosti. Foto: EPA

Selektor Scolari je na klopi Brazilije leta 2002 dobil vseh sedem tekem, s Portugalsko je slavil na vseh srečanjih skupine D. Nizozemci so zadnji uradni poraz utrpeli v polfinalu Eura 2004 in to ravno proti Portugalcem z 1:2.

"Statistika ti ne pove ničesar," na te podatke odgovarja Maniche, ki pa je vseeno še pristavil: "Dobro bo, če bomo tem zmagam dodali še nov uspeh nad Nizozemci ... toda to bo povsem drugačno srečanje, dosti težje. Imajo izjemne nogometaše."

Kdo v napadu?
Nizozemski selektor Marco Van Basten se ubada z vprašanjem, ali še ohraniti Ruuda Van Nistelrooya v začetni postavi, na čigar slabo formo ga neprestanom opozarjajo domači medji. "Osrednji napadalec je še točka razgovora in možnost, da začne od začetka v nedeljo Dirk Kuijt je vsa večja," je o nerešenem vprašanju odgovoril legendarni napadalec Van Basten.

Po dokaj lahkem napredovanju, zdaj reprezentanci pričakujeta, da bosta prikazali igro, ki bo upravičila preboj v četrtfinale ali še kaj več.

Torej spočiti seleccao das Quinas (ime Quinas se nanaša na pet ščitov s po petimi zlatimi kovanci v grbu na portugalski zastavi) ali poletni tulipani?

DOBRO JE VEDETI:
- Selektorja bosta imela na razpolago vse razpoložljive moči. V zadnji tekmi predtekmovanja sta odpočila tiste, ki bi lahko zaradi drugega rumena kartona izpustili osmino finala. V nobeni ekipi ni poškodovanih igralcev.

- Tekmeca sta se do zdaj pomerila devetkrat, Portugalska je zmagala petkrat, trikrat sta moštvi remizirali, Nizozemci pa so slavili le enkrat.

- Nizozemski vratar Edwin van der Sar bo v primeru nastopa zaigral že 113. v dresu tulipanov, kar je nov nizozemski rekord.

NÜRNBERG, osmina finala                
Nedelja ob 21.00:                      
                                       
PORTUGALSKA                  NIZOZEMSKA
---------- verjetni postavi: ----------
Ricardo             van der Sar        
Miguel              Boulahrouz         
Carvalho            Ooijer             
Meira               Mathijsen          
Valente             van Bronckhorst    
Costinha            van Bommel         
Maniche             Sneijder           
Figo                Cocu               
Deco                van Persie         
Ronaldo             van Nistelrooy     
Pauleta             Robben             
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Valentin IVANOV (Rusija)