Po dnevih ugibanj je stopil pred javnost in razkril vsaj del skrivnostnega dogajanja v Berlinu. Foto: Reuters
Po dnevih ugibanj je stopil pred javnost in razkril vsaj del skrivnostnega dogajanja v Berlinu. Foto: Reuters
Zinedine Zidane
Zidane je v sredo zvečer nastopil v posebni studijski oddaji francoske televizije Canal+. Foto: Reuters
Zinedine Zidane
Udarec v 109. minuti podaljška 18. finala svetovnega nogometnega prvenstva, s katerim se je končala kariera Zinedina Zidana. Foto: EPA
Zinedine Zidane
Sodnik Horacio Elizondo je Zidanu po posvetovanju s četrtim in petim sodnikom pokazal pot v slačilnico. Foto: Reuters

Zizou je potrdil, da je Marco Materazzi žalil njegovo mater in sestro: "Izrekel je številne grobe besede o moji materi in sestri. Poskušal sem jih preslišati, a jih je ponavljal in ponavljal." Vseeno ni izdal točno določenih besed, ki so tako razburile izjemnega športnika na njegovi zadnji tekmi v karieri.

Enkrat, dvakrat, trikrat
Pogovor s televizijskim voditeljem Michelom Denisotom je začel neposredno: "Za moje dejanje ni nobenega opravičila, hočem biti pošten in povsem odkrit o tem." Francoska desetica je zavrnila odpuščanje italijanskemu branilcu: "Takšne stvari slišiš enkrat in poskušaš odkorakati, jih slišiš drugič in nato še tretjič ..." Zidane pa je zavrnil namigovanja, da je bil zmerjan z islamističnim teroristom.

"Predvsem ni imel vzroka. Vedno se govori o odzivu, nikoli pa o provokaciji, brez katere ni odziva. Krivec je tisti, ki izziva," je pokazal prst na Italijana. "Toda ne morem obžalovati svojega dejanja, ker bi to pomenilo, da je prav, kar mi je on govoril," je še izrekel najboljši nogometaš svetovnega prvenstva v Nemčiji.

Materazzi odgovarja
Predtem je Materazzi za italijanske medije že navedel svojo stran dogodka. "Zidane je bil predrzen, zato sem mu vrnil. Po enem izmed dvobojev, v katerem sem ga povlekel za dres, mi je dejal, da bom dres dobil po tekmi, če ga bom želel. Jaz sem mu nato rekel povsem običajno žaljivko," se je branil 32-letnik iz Lecceja. "Ničesar mu nisem izrekel o rasi, religiji ali politiki. Tudi nisem govoril o njegovi materi," je zavrnil navedbe Zidana. "Izgubil sem mater pri 15 letih in še zmeraj me govororjenje o njej gane," je dodal igralec Interja.

Opravičilo otrokom
"Hočem pojasniti, ker sta srečanje spremljali dve miljardi ljudi, med njimi tudi milijoni otrok," se svojega vpliva predvsem na najmlajše zaveda 34-letnik. "Pred otroki, pred vzgojitelji se opravičujem," je povedal vzornik številnih nadobudnih nogometašev.

34-letna ikona francoskega nogometa je nastopila na francoski televiziji v ekskluzivnem pogovoru. Zidane je pojasnil ozadje incidenta v 109. minuti finala SP-ja, ko je z glavo v prsi udaril italijanskega branilca, nato pa so naši zahodni sosedje po streljanju 11-m osvojili naslov prvakov.

Zidane ob zlato žogo?
Predsednik Fife Sepp Blatter je poudaril, da Zinedine Zidane zaradi nešportnega udarca Marca Materazzija lahko ostane brez nagrade za najboljšega igralca na turnirju. "Dobitnika nagrade ne razglasi Fifa, ampak mednarodna komisija športnih novinarjev. Toda izvršni odbor Fife ima pravico in dolžnost, da se vmeša, kadar je obnašanje v nasprotju z etičnimi merili v športu," je bil oster Blatter.

Do naslova prvakov s tožbo
Francoski odvetnik Mehana Mouhou je napovedal tožbo za razveljavitev finala, ki ga je Francija z Italijo izgubila po enajstmetrovkah. Predmet njegove tožbe bo domnevna uporaba nezakonitih sredstev pri dosojanju rdečega kartona Zinedinu Zidanu - odvetnik meri na to, da je četrti sodnik pred določitvijo kazni Zidanu pogledal videoposnetek, kar pa ni v skladu s Fifo.

"Če je četrti sodnik uporabil nedovoljena sredstva, kar ogled posnetka je, potem je naš cilj razveljavitev tekme," je poudaril Mouhou: "V tem primeru namreč Zidane ne bi smel biti kaznovan, nihče pa ne more predvideti, kako bi se tekma razpletla."