Luis Suarez je z dvema zadetkoma pokopal Angleže, ki so bili mnenja, da ga lahko zaustavijo. Foto: Reuters
Luis Suarez je z dvema zadetkoma pokopal Angleže, ki so bili mnenja, da ga lahko zaustavijo. Foto: Reuters

Pred tekmo se mi je veliko Angležev posmehovalo, stresali so šale na moj račun zaradi preteklih dogodkov. Me prav zanima, kaj imajo povedati zdaj!

Luis Suarez
Suarez se je takole razveselil zmagovitega projektila v 85. minuti. Foto: Reuters

Ko sem zagledal žogo, sem zaprl oči in brcnil z vsem gnevom, ki se je po valu kritik nabral v zadnjih letih. Brcnil sem jo za vse tiste, ki so mi stali ob strani. In pristala je v mreži.

Luis Suarez
27-letni nogometaš je na najboljši mogoči način utišal svoje kritike. V BBC-jevih radijskih oddajah so bili številni analitiki mnenja, da Urugvajec po operaciji kolena ne bo v najboljši formi in da ga bosta lahko Phil Jagielka in Gary Cahill uspela zaustaviti. Foto: Reuters

Urugvaj je v četrtek dosegel prvo zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu. V Sao Paulu je z 2:1 premagal Anglijo, oba zadetka pa je prispeval Suarez, strah in trepet angleških branilcev. Anglija je tako izgubila že skoraj vse možnosti za napredovanje v osmino finala, medtem ko Urugvajci še vedno upajo na prvi naslov svetovnih prvakov po letu 1950, ki so ga osvojili prav v Braziliji.

Zanimivo je bilo poslušati angleške analitike na ITV-ju in na BBC-ju, ki so večkrat dejali, da Suarez ni nek 'bavbav' in da ga Angleži zelo dobro poznajo. Večkrat so poudarili, da imajo branilci, predvsem Gary Cahill, dobro statistiko proti napadalcu iz Salta. Toda Suarez je imel drugačne načrte, z dvema krasnima zadetkoma je osmešil angleško obrambo in Urugvaju pomagal do izjemno pomembne zmage.

Med tekmo in po njej so ga premagala čustva
Že po prvem zadetku so napadalca Liverpoola, v dresu katerega je prejšnjo sezono postal najboljši strelec Premier lige in si tudi prislužil naziv najboljšega nogometaša na Otoku, premagale solze. Tudi po drugem je imel orošene oči. "O tem sem razmišljal zelo dolgo. V tem trenutku zelo uživam, še posebej zaradi dejstva, da sem bil v preteklosti deležen številnih kritik. No, zdaj pa imate," je kritikom na najboljši mogoči način odgovoril 27-letni nogometaš. Ta je na svetovnih prvenstvih izjemno učinkovit, na sedmih tekmah je zadel pet golov.

"Me prav zanima, kaj imajo povedati zdaj!"
Suarez se je v zadnjih letih - tudi po svoji krivdi - večkrat znašel v nemilosti otoških medijev, a Urugvajec se je vsakič znova pobral in dokazal, da gre za enega najboljših nogometašev na svetu. "Pred tekmo se mi je veliko Angležev posmehovalo, stresali so šale na moj račun zaradi preteklih dogodkov. Me prav zanima, kaj imajo povedati zdaj! To je bila ena mojih najboljših predstav na reprezentančni ravni. Morda še pred nekaj dnevi nisem bil mnenja, da je to mogoče," je sedmi sili v Sao Paulu mirno dejal napadalec.

Zadetek posvetil vsem, ki so mu stali ob strani
Namreč, 'el Pistolero' je pred mesecem dni prestal operacijo kolena, zaradi katere je bil primoran izpustiti prvo tekmo prvenstva s Kostariko. Na tej tekmi je 'sinjemodrim', ki so obračun šokantno izgubili s kar 3:1, še kako manjkal. Tokrat so nanj lahko računali in rezultat je tu. Suarez je po tekmi izkoristil priložnost in se zahvalil zdravniškemu osebju, ki je skrbelo zanj, na čelu z zdravnikom Walterjem Ferreiro. "Če ne bi bilo njega, najbrž ne bi bil zdaj tu pred vami. Pomagal mi je v težkih trenutkih, za kar se mu najlepše zahvaljujem," je dejal in svoj zmagoviti zadetek iz 85. minute s tresočim glasom posvetil vsem navijačem, ki so mu v težkih trenutkih stali ob strani in ga brezpogojno podpirali. "Ko sem zagledal žogo, sem zaprl oči in brcnil z vsem gnevom, ki se je po valu kritik nabral v zadnjih letih. Brcnil sem jo za vse tiste, ki so mi stali ob strani. In pristala je v mreži."

V preteklosti neprestano v nemilosti medijev
Suarez je nase opozoril na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, ko je na četrtfinalni tekmi z Gano v izdihljajih drugega podaljška na golovi črti z roko izbil žogo in Afričanom preprečil zmagoviti zadetek. Urugvajec je tvegal svoj polfinalni nastop za možnost preboja med najboljše štiri reprezentance na svetu. Tveganje se mu je na koncu izplačalo, saj Gancem tudi z bele točke ni uspelo zatresti mreže, pri izvajanju 11-metrovk, ki je sledilo, pa so bili Urugvajci natančnejši. Težave so 27-letnemu zvezdniku, ki je lani v Premier ligi na 33 tekmah zadel 31 golov, sledile tudi na Otok, kamor se je januarja 2011 preselil iz Amsterdama, kjer je branil barve Ajaxa. V medijski nemilosti se je znašel po incidentu na severozahodnem derbiju z Manchester Unitedom, ko naj bi se z žaljivko na rasni osnovi spravil nad Patricea Evraja, pozneje se je v središču pozornosti znašel tudi na derbiju s Chelseajem, ko je v roko ugriznil londonskega branilca Branislava Ivanovića.

Toda vsakič znova se je Urugvajec vrnil boljši, bolj osredotočen na svoje poslanstvo in vse bolj lačen uspehov. Žvižgi angleških ljubiteljev nogometa, ki jih je bil deležen v preteklih sezonah, bodo zdaj, ko je Anglijo pahnil na rob izpada, zagotovo še glasnejši.


Suarezov strel z glavo za vodstvo


Strel 'Pistolera', ki je pokopal Angleže

Pred tekmo se mi je veliko Angležev posmehovalo, stresali so šale na moj račun zaradi preteklih dogodkov. Me prav zanima, kaj imajo povedati zdaj!

Ko sem zagledal žogo, sem zaprl oči in brcnil z vsem gnevom, ki se je po valu kritik nabral v zadnjih letih. Brcnil sem jo za vse tiste, ki so mi stali ob strani. In pristala je v mreži.