Paolo Guerrero je najboljši strelec v zgodovini perujske reprezentance. Foto: EPA
Paolo Guerrero je najboljši strelec v zgodovini perujske reprezentance. Foto: EPA

Guerreru je Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas) prepovedalo nastop zaradi pozitivnega dopinškega testa, perujska zveza pa je odločitev Casa izpodbijala na SFT-ju. "Paolo Guerrero lahko nastopi na naslednjem nogometnem SP-ju," je najpomembnejši del sporočila SFT-ju. 34-letni Guerrero je pred kratkim dobil 14-mesečno prepoved igranja zaradi pozitivnega testa, s katerim so v njegovem telesu odkrili sledi snovi, ki so običajno v kokainu. Nogometaš pravi, da jo je dobil s pitjem čaja iz kokinih listov.

Cas je na zaslišanju 3. maja sicer ugotovil, da nogometaš z zaužitjem čaja ni želel povečati svojih sposobnosti na igrišču oz. skušal priti do konkurenčne prednosti, a da je bil malomaren. Za malomarnost je nato izrekel 14-mesečni suspenz. Ker je sedež Casa v Švici, so lahko njegove odločitve izpodbijajo v švicarskem sodnem sistemu na SFT-ju. Ta je tako tik pred zadnjim rokom za določitev reprezentanc sporočili, "da bi lahko zaradi odločitve Casa doživel številne nepopravljive posledice". V nadaljevanju obrazložitve je zapisano, da je tudi Cas ugotovil, da se 34-letni nogometaš ni namerno dopingiral. Iz Casa so medtem še sporočili, da odločitve sodišča ne bodo izpodbijali.

Guerrero je padel na dopinškem testu 5. oktobra lani po kvalifikacijski tekmi z Argentino (0:0), kjer so v njegovem vzorcu odkrili vsebnost kokaina. Tega je zaužil nevede s pitjem čaja. Najprej je Fifa napadalcu prepovedala nastopanje za 30 dni, potem za eno leto, a je prizivna komisija Fife kazen kmalu zatem prepolovila. Guerrero je nato Cas zaprosil za odpravo kazni, Svetovna protidopinška agencija (Wada) pa je zahtevala daljšo kazen. Guerrero je nekdanji igralec Bayerna in Hamburga, zdaj igra za brazilski Flamengo ter je z 32 goli na 86 tekmah najboljši strelec v zgodovini reprezentance Peruja. Ta bo v Rusiji igrala v skupini C s Francijo, Avstralijo in Dansko.