Massimo Moratti (levo) bo še razmislil, ali bo Inter tudi v naslednji sezoni vodil Andrea Stramaccioni. Foto: EPA
Massimo Moratti (levo) bo še razmislil, ali bo Inter tudi v naslednji sezoni vodil Andrea Stramaccioni. Foto: EPA
Udinese
Medtem ko je Inter največje razočaranje sezone, je novo uspešno zgodbo spisal nekdanji Handanovićev klub in zadnji Interjev krvnik, videmski Udinese. Po četrtem mestu v sezoni 2010/11 in tretjem v lanski je tokrat končal na petem mestu in se uvrstil v Evropsko ligo. Furlani so sezono sklenili z osmimi zaporednimi zmagami in s tem postavili nov rekord kluba. Če je Inter v tej sezoni izgubil 16-krat, je Udinese samo osemkrat in osvojil celo več točk kot lani (66:64). Handanović je na dveh tekmah proti nekdanjim soigralcem iz mreže moral pobrati osem žog (3:0, 2:5). Trener Udineseja Francesco Guidolin tudi v prihodnje ostaja na stadionu Friuli, ki bo v naslednjih 16 mesecih doživel temeljito prenovo, rezultat pa bo moderen objekt s 25.144 pokritimi sedišči. Foto: EPA

Končno deveto mesto je najslabša uvrstitev črno-modrih po sezoni 1993/94, ko so bili 13., a je tedaj sezono vendarle nekoliko rešila zmaga v Pokalu Uefa. "Iskal sem klub najvišjega razreda, da bi začel zmagovati," je na predstavitvi v dresu Interja julija lani dejal slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović, ki je po sijajni petletki pri Udineseju iskal nov karierni izziv in ga našel pri evropskem prvaku iz leta 2010.
Toda "Sarma" je predvsem v drugem delu sezone okušal vse prej kot zmage. Inter je sezono končal s kar 16 porazi v italijanski ligi. Več jih je doživel le v sezoni 1947/48, ko je 19-krat odhajal praznih rok z igrišča in končal na 12. mestu. Na udaru kritik se je znašla predvsem obramba, ki je dopustila 57 zadetkov. Slabše se je letos odrezala samo zadnjeuvrščena Pescara (84).
Osem porazov na zadnjih 11 tekmah
Streznitev po slavju v Torinu (1:3), s katerim se je Juventusu v 11. krogu približal le na točko zaostanka (28:27), je Inter doživel že teden dni pozneje v Bergamu, kjer je pred Atalanto klonil s 3:2. Do konca prvega dela prvenstva so sledili še trije zaporedni porazi v gosteh (Parma, Lazio, Udinese) in padec na 5. mesto. Zaostanek za belo-črnimi je tedaj znašal že 9 točk. Drugi del sezone je bil katastrofalen: na 19 tekmah so nogometaši iz Milana dosegli samo pet zmag, štirikrat so remizirali, desetkrat pa izgubili, od tega osemkrat na zadnjih 11 srečanjih (petkrat doma). Prvak Juventus ima ob koncu sezone kar 33 točk več.

Trener Andrea Stramaccioni je dolgo časa iskal alibi v številnih poškodbah, tudi v nedeljo zvečer po "petardi" Udineseja (2:5): "Nocoj nisem mogel računati na 15 igralcev, med katerimi je pet osrednjih branilcev." Priložnost v obrambi je tako dobil 19-letni Simone Pasa, v napadu pa osamljeni veteran Tommaso Rocchi, ki je na San Siro prišel v začetku januarja iz Lazia.

Razmislek bo očitno trajal nekaj časa
Izgovorov o nesreči (bilo je tudi nekaj sodniških napak) so se Interjevi navijači ob poraznih predstavah že zdavnaj naveličali. V naslednji sezoni svojih ljubljencev prvič po 14 letih ne bodo mogli spodbujati v evropskih tekmovanjih. Če je predsednik kluba Massimo Moratti do zdaj podpiral 37-letnega Stramaccionija, pa je v torek izjavil, da bo še razmislil, kaj je najbolje za klub.
"Ne bi rad rekel, da je to konec nekega obdobja, toda še enkrat bo treba preučiti dogodke v zadnjih tednih. Nisem še govoril ne s Stramaccionijem ne s kom drugim. To je čas za refleksijo in ta bo trajala kar dolgo časa. Na eni strani je nadarjenost Stramaccionija, ki bo gotovo še uspešen trener, na drugi strani pa imamo trenutno stanje. Razmišljam, kaj je najboljša možnost," je povedal Moratti, ki je "Stramo", prej uspešnega trenerja Interjeve mladinske ekipe, na klop članov posedel marca lani namesto Claudia Ranierija.
Italijanski mediji z Interjem že povezujejo Walterja Mazzarrija, ki se je v nedeljo po štirih sezonah poslovil od Napolija, potem ko ga je popeljal do drugega mesta v Serie A. "Mazzarri? Vsi trenerji so dobri, toda ko pridejo v Inter, je delo tu nekaj drugega," je na vprašanja novinarjev odvrnil Moratti.