Nogomet

Poudarki

  • MMC-jev pregled slovenskih nastopov v kvalifikacijah za Euro 2012
Slovenska nogometna reprezentanca
Slovenska reprezentanca je v torek na 20. tekmi prvič premagala katero od reprezentanc s področja nekdanje Jugoslavije. Kakšna bo njena prihodnost? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
VIDEO
Ocena slovenskega nastopa...
VIDEO
Slovenci z zmago končali...
VIDEO
Poročilo s tekme Italija...
VIDEO
Estonci iz Stožic s polni...
VIDEO
Slovenci na dopust s trem...
VIDEO
Odmevi po remiju v Belfastu
VIDEO
Italijani zasenčili Slovence
VIDEO
Slovenci na zimski počite...
VIDEO
Matavž junak tekme proti...
VIDEO
Mešani občutki po točki v...
VIDEO
Veliko razočaranje po por...

Dodaj v

V novo obdobje z načelom "malo sprememb, veliko učinka"

Zmanjkale točke z domačih tekem
14. oktober 2011 ob 08:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zamenjati selektorja ali ne? Se bodo nekateri igralci poslovili? Kje igrati? To so le nekatera vprašanja, ki bodo še nekaj časa razvnemala strasti med slovenskimi ljubitelji nogometa po neuspešnih kvalifikacijah za Euro 2012.

13 mesecev je minilo, odkar je Severna Irska v Ljudskem vrtu zadala slovenski reprezentanci prvi udarec, od katerega si na naslednjih devetih tekmah ni opomogla v tolikšni meri, da bi si zagotovila vsaj nastop v dodatnih kvalifikacijah. Sprehodili smo se skozi pete kvalifikacije Slovenije za evropsko prvenstvo in potegnili nekaj "sklepov".

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate prispevke TV Slovenija, ki so nastali po vsaki izmed desetih tekem Slovenije v teh kvalifikacijah, in komentar Iva Milovanoviča.

Statistika domačih tekem:
dve zmagi (Ferski otoki 5:1, Srbija 1:0), trije porazi (Severna Irska 0:1, Italija 0:1, Estonija 1:2) - 6 točk

Statistika gostujočih tekem:
dve zmagi (Estonija 1:0, Ferski otoki 2:0), dva neodločena izida (Srbija 1:1, Severna Irska 0:0), en poraz (Italija 0:1) - 8 točk

Ocena kvalifikacij:
Neuvrstitev vsaj v dodatne kvalifikacije je gotovo neuspeh, priložnost je bila lepa predvsem zaradi vseh težav Srbije. Na koncu je obe favorizirani reprezentanci po desni strani prehitela Estonija, še nedolgo tega reprezentanca, ki so jo uvrščali v krog avtsajderjev. O realni moči Severne Irske pove podatek, da je v zadnjih dveh letih in pol poleg Slovenije, ki jo je premagala kar dvakrat, poraz uspela zadati le še Ferskim otokom.

Ob bitkah na igrišču so lani jeseni nogometaši bili bitko še s tedanjim predsednikom NZS-ja Ivanom Simičem, ki je novembra tik pred prijateljsko tekmo proti Gruziji v Kopru odstopil. Februarja je novi predsednik postal Aleksander Čeferin. Sodelovanje s sindikatom SPINS, ki so ga pred začetkom kvalifikacij pooblastili za dogovarjanje z vodstvom nogometne zveze, so nogometaši prejšnji teden prekinili, saj jih je Čeferin prepričal, da za rešitev nesporazumov ne potrebujejo posrednikov.

V zadnjem obdobju so nekateri igralci za "zunanjega sovražnika" reprezentance namesto Simiča imeli medije. Nekatere so preveč prizadeli tudi zapisi nebrzdanih navijačev na spletnih forumih, kjer resda ni manjkalo neokusnih žaljivk.

Morda ključni dogodek kvalifikacijskega obdobja:
Avgustovska prijateljska tekma proti Belgiji v Stožicah, na kateri je Kek v drugem polčasu precej eksperimentiral in kjer se je na neki način končalo "ljubezensko razmerje" med reprezentanco in navijači z žvižgi reprezentantom. Najglasnejši so bili ti žvižgi ob odhodu z igrišča Roberta Korena in Andraža Kirma. Čez tri tedne se je reprezentanca na isti stadion zato vrnila pod dodatnim pritiskom. Slovenija ni našla orožja za zaprto postavitev Estonije, dobila je dva zadetka po napakah v obrambi in se tedaj z eno nogo že poslovila od dodatnih kvalifikacij. V Stožicah so se slišali novi žvižgi. Ni kaj, Ljubljana v letu 2011 ni prinesla "sreče" izbrani vrsti, a Čeferin zagotavlja, da bo izbrana vrsta še naprej igrala na obeh stadionih.

Selektor Matjaž Kek:
Ob zadnjem sodnikovem žvižgu po torkovi zmagi nad Srbijo se je na klopi iskreno razveselil zmage, s katero je na 49. tekmi na selektorskem stolčku Slovenije dosegel 20. zmago in ohranil pozitivno statistiko. Ob tem ima namreč prav toliko porazov in 9 remijev. Za primerjavo: Srečko Katanec je na 47 tekmah dosegel 18 zmag.

Predstava v Ljudskem vrtu je gotovo popravila vtis, ne more pa ocene kvalifikacij iz ocene neuspešno spremeniti v oceno uspešno. Vnovič se je potrdilo, da je prva tekma kvalifikacij zelo pomembna, Slovenija je proti Severni Irski žal izgubila. Toda jesen je kljub temu končala s sedmimi točkami (tako kot v kvalifikacijah za SP 2010), zato je bilo še vse odprto.

Letos spomladi so se velika pričakovanja pred tekmo proti Italiji in sanje o skalpu "azzurrov" po 90 minutah igre in porazu z 0:1 sesuli kot hišica iz kart. Bolela je slovenska nemoč. Selektor ni mogel ubežati kritikam, ki so se nato skozi leto 2011 stopnjevale. Na tekmi s štirikratnimi svetovnimi prvaki so mu nekateri zamerili, ker je na klopi pustil "Italijana" Josipa Iličića in Armina Bačinovića, nadaljevalo se je z že omenjenimi žvižgi navijačev na tekmah proti Belgiji in Estoniji. Na zadnjih dveh tekmah nekaj sprememb je bilo, še najočitnejša je namera, da sistem 4-4-2 dokončno zamenja sistem 4-2-3-1.

Usoda Mariborčana je še negotova, a kot kaže, si je po torkovi zmagi znova pridobil nekaj naklonjenosti javnosti: v anketi na naši spletni strani ga podpira kar 70 odstotkov tistih, ki so odgovarjali na vprašanje, ali naj ostane selektor. Glasovalo je že več kot 1.100 ljudi. Vse je v rokah "Ljubljančana" Čeferina. Imen, ki se omenjajo kot bolj ali manj resni kandidati za Kekovega naslednika, je veliko: Ljubljančani Srečko Katanec, Slaviša Stojanović in Primož Gliha (na začetku 80. let je bil Čeferinov soigralec pri tretjeligašu Grosuplje), Štajerca Milan Miklavič (dozdajšnji Kekov pomočnik) in Bojan Prašnikar, Primorca Darko Milanič in Edy Reja ...

Obramba:
Sedem prejetih zadetkov ni veliko, a žal je zbranost popuščala v odločilnih minutah. Šest jih je dobila v zadnjih 20 minutah, petkrat je zaradi tega izgubila dragocene točke. O Samirju Handanoviću ne gre izgubljati besed, tudi Bojan Jokić, Marko Šuler, Boštjan Cesar in Mišo Brečko bodo še nekaj časa čakali naslednike, ki bi jih lahko izločili iz udarne zasedbe. Zlata rezerva je Matej Mavrič Rožič, v "zasedi" vselej čaka Branko Ilić.

Vezna vrsta:
Skozi kvalifikacije je doživljala največ sprememb in preizkušanj. Na prvih dveh tekmah proti Severni Irski in Srbiji je priložnost od začetka dobila mundialska četverica Koren, Aleksander Radosavljević, Andraž Kirm in Valter Birsa (najboljšo predstavo je pokazala v Beogradu), doma proti Ferskim otokom in v Talinu je Kek vezno vrsto poskušal osvežiti z Josipom Iličićem.

Vrnitev k standardni postavi proti Italiji v Stožicah ni bila uspešna, pod pritiskom navijačev je v Belfastu v prvi postavi poleg Iličića prvič na kvalifikacijski tekmi začel tudi Armin Bačinović. Oba "palermovca" sta igrala tudi na Ferskih otokih, prav tako je Iličić dobil prednost pred Kirmom proti Estoniji. Na zadnjih dveh tekmah je pravo osvežitev pomenilo aktiviranje Dareta Vršiča.

Skozi večji del kvalifikacij nerazpoloženi Koren je začel vse tekme, z izjemo torkove, ko je manjkal zaradi rumenih kartonov. V letošnjem koledarskem letu je v formi nekoliko padel tudi Birsa. Aduti za prihodnost: znova prebujeni Rene Krhin ter še najmanj trije člani izbrane vrste U-21 - Dejan Lazarević, Kevin Kampl in Enej Jelenič, vsi po vrsti legionarji.

Napad:
Le štirje (če smo iskreni pravzaprav trije - Estonci so si v Talinu gol zabili sami) doseženi zadetki (sedem so jih Slovenci dosegli na dveh tekmah proti Ferskim otokom) na osmih tekmah proti neposrednim tekmecem za uvrstitev na EP so bili absolutno premalo za uspeh. Tim Matavž je kvalifikacije končal pri številki pet, Milivoje Novaković je prispeval dva, Zlatko Dedić in Dare Vršič pa po en zadetek. Spomnimo: Novaković je v prejšnjih kvalifikacijah dosegel pet golov. Matavž je zaradi poškodbe moral izpustiti tekmi proti Italiji v Stožicah in v Belfastu.

Napadalec PSV-ja bo bržkone glavno orožje Slovenije v naslednjih kvalifikacijah, vprašanje je, ali bo reprezentančno kariero nadaljeval Novaković. Zlatan Ljubijankić je proti Srbiji dobil priložnost na desnem krilu, kjer je že igral tudi v klubu, vsekakor lahko v prihodnosti pokaže še veliko. Junaka izpred dveh let proti Rusiji Zlatko Dedić in Nejc Pečnik sta se znašla na robu reprezentance, kmalu bi znali na reprezentančna vrata potrkati mladi upi Robert Berić, Etien Velikonja in še kdo ...

Igralec, od katerega s(m)o vsi pričakovali več:
Josip Iličić. Nihče ne more očitati Keku, da ni ponudil priložnosti Kranjčanu, ki je lani tako ekspresno zablestel pri Palermu. Ni mu pa našel pravega položaja, na katerem bi se razigral. Pet tekem je začel v prvi enajsterici, štirikrat kot rezervist, na zadnji tekmi proti Srbiji je edinkrat obsedel na klopi. Vseh 90 minut je na igrišču preživel le na obeh tekmah proti Ferskim otokom. Še najboljšo predstavo je pokazal v Belfastu, kjer je igral za Novakovićem, a je moral zaradi poškodbe že po pol ure z igrišča. Na levi strani povečini izgubljen. V Firencah bi lahko postal veliki junak, a je žal "pozabil" žogo in lepa priložnost za vodstvo Slovenije je splavala po vodi.

Odkritje kvalifikacij:
Dare Vršič. Z izjemnimi predstavami v dresu Olimpije si je na prijateljski tekmi proti Belgiji prislužil prve reprezentančne minute po letu dni (nekaj drobtinic je dobil na odprtju Stožic proti Avstraliji), takoj poživil igro in sprožil najbolj nevaren strel na tekmi. Tudi proti Estoniji je bil kot rezervist blizu zadetka. V Firencah med najboljšimi na igrišču, proti Srbiji strelec sijajnega zadetka in zelo razigran, s čimer je bržkone potrdil, da mu je mesto v prvi postavi.

Kvalifikacije za SP 2014:
Slovenija je v kvalifikacijah za EP 2012 nastopala v skupini, ki je imela edina tri udeležence zadnjega SP-ja, v kvalifikacijah za SP 2014 pa bo v skupini, ki edina ne bo imela niti enega udeleženca EP-ja 2012 niti udeleženca dodatnih kvalifikacij za to tekmovanje (Norveška, Švica, Albanija, Ciper, Islandija)!

Nekaj sprememb se v reprezentanci vsekakor obeta, več bo znano v prihodnjih tednih. Zadnja tekma proti Srbiji je potrdila, da reprezentanca ima "širino" in da zmore tudi brez nekoč "nezamenljivih". "Malo sprememb je že prineslo veliko učinka," je po torkovi zmagi dejal tudi Čeferin. Nihče nikogar ne podi iz reprezentance, dejstvo je le, da nekateri ne bi smeli "počivati" na starih zaslugah in lovorikah. Selektor mora vsakemu igralcu najti pravo mesto na ali ob igrišču.

Matej Rijavec
Prijavi napako
Komentarji
strelc
# 14.10.2011 ob 08:14
Saj ste bili odlični! Kar naprej s Kekom!

Kdor misli, da mora Slovenija biti na vsakem velikem tekmovanju je bedak, saj tudi "velikim reprezentancam" ne uspe vedno.

Navijači in mediji moramo biti vedno v podporo. Žal pa v Sloveniji ni vedno tako ...

Slovenija gre naprej!
Rui
# 14.10.2011 ob 08:25
Seveda zamenjamo Keka, naženimo Novo, Korena, Radosavljeviča in Dediča pa se bomo uvrstili na SP v Brazilijo - kako enostavno a ne?!

Če začnemo pri Keku je treba najprej najti boljšega od njega. Torej tujca pozabimo, ker za takšen denar nobenega tujca ne bomo dobili ki bo boljši kot Kek.

Domači. Katanec je končana zgodba. On je svoje dosegel v tistem času, potem pa 10 let nima več kaj za pokazat. Poleg tega je to danes druga reprezentnca, vprašanje če bi on "pasal" notri s svojo konfliktnostjo in trmo. V njegovi reprezentanci so bili fantje, ki je vse poznal in imel je Zahota na igrišču danes je to druga zgodba. Torej Katenec hvala za vse, vendar po Sloveiji in tudi tukaj si vsi povsod pustil ruševine in kregarijo. Olimpijakos, Makedonija, Arabi,....

Stojanovič je lahko edina alternativa. Ker je strokovnjak in kar tudi te fante skoraj vse pozna ali pa jih je že prej treniral. Pozna slo. sceno, čeprav ga sedaj ni bilo tu vendar mislim da je dobro informiran. Vendar za njega je še čas, on bo sigurno selektor v prihodnje.....

Ostali Slovenci (Milanič, Pušnik,....in še kdo) pa niso boljši od Keka zato menjava Keka z njimi ni smiselna.

Pa še nekaj. Slovenija je uspešna samo ko igra borbeno in kolektivno. Tako je bilo in tako bo vedno.

Nimamo nekih izvenserijskih igralcev, zato lahko uspemo samo z kolektivizmom. In zato je potreben čas in izkušen selektor, ki to zna doseči. Kek je to že dosegel in ve kako bo to zopet dosegel v najkrajšem možnem času.

Je pa dobro da je nova tekma že novembra, da se ta pozitiva od tekme Srbijo nadaljuje.

Sam sem prepričan da se vseh ne moremo kar odreči, kvalifikacije so dolge tu so poškodbe in vseeno imamo mali nabor igracev, takšnih ki lahko naredijo razliko oz. lahko igrajo za reprezentanco. Kar se mene tiče Novo sigurno rabimo še v napadu in v obrambi (za skok, kote,...) to je dejstvo. Vendar se je potrebno pogovoriti, da bo tudi sedel če ne bo v formi da ne bo zamer itd.

Treba se je pogovoriti v smeri da ni več nezamenljivih - če to vlogo sprejmejo potem ok drugače bodo pa itak sami odpovedali sodelovanje. Kar tako po tekočem traku delati revolucijo ni potrebe.

Se pa strinjam da Berič, Velikonja in ostali potencialni kandidati so še daleč od A selekcije. Igralec (razen par izjem) dokler ne gre v tujino in tam igra in trenira na višji zahtevnejši ravni vse do takrat ne more igrati za A reprezntanco. To je že prvo sito.

Tudi Kavčič je povedal da je velikanska razlika v u21 med igralci ki igrajo v slo. ligi in med tistimi ki so iz "tujine"
Žiga99
# 14.10.2011 ob 08:33
Mislim, da bi lahko ob neuvrstitvi reprezentance na EP lahko začeli razmišljati tudi o pomladitvi ekipe komentatorjev na RTVSLO (ne samo nogometnih). Sedaj je lepa priložnost, da si do naslednje uvrstitve na EP nabirajo izkušnje.
tigerček
# 14.10.2011 ob 08:56
Od mladih igralcev je avtor pozabil Harisa Vučkića. ki je definitivno material za našo reprezentanco.
MIRNČAN
# 14.10.2011 ob 08:28
Če si kdo zasluži priložnost je to Kek.
Vršič bi zdle igral v odličnem klubu če si nebi nogo zlomu.
MIRNČAN
# 14.10.2011 ob 08:11
machupichu vršič je star 27 let tako da ne moreš govort kolk se bo razvijal še.
420
# 14.10.2011 ob 08:42
enako z Matavžem človk trese k norc ....a kek sprobava Dediča na prijateljski z Belgijo đizs
machupichu
# 14.10.2011 ob 08:10
Vršič ima res dobre možnosti, da se razvije v TOP igralca, enako velja za Matavža, selektor pa more graditi igro na mladih, perspektivnih igralcih. Kar nekaj je takih, ki igrajo za reprezentanco pa si tega ne zaslužijo.
wisan
# 14.10.2011 ob 10:24
Trener mora imeti jajca, ne pa, da je šlatek in se boji pustiti na tribuni "zaslužne"; celo takrat, ko že celi svet vidi, da ni igre, niti rezultata. jaz bi jih pustil izven ekipe že po tistem korenovem jokanju za dnar, pred SP v JA. In že takrat se je začel padec, zaradi dnarja ! Ko marsikateri naviojač niti za položnice nima ! Kje pa sta ponost in čast, da lahko igrajo za SLO in odgovornost do vseh slovencev ?
Ne vem kaj imajo nekateri proti Novakoviču ? Je borben, učinkovit, skromen in hvaležen igralec. On le potrebuje prave žoge, ki jih od nesposobnih vezistov pač ne dobi. Kaj pa je naredil Matavž takega proti SRB ? Tudi nič, ker ni dobil pravih žog. Mediji kar naprej poudarjajo koliko golov je že dosegel za SLO, gre pa za tri, bolj ali manj srečne na tisti eni tekmi v Stožicah ! Lahko imaš vrhunskega napadalca, pa bo učinek "0", če ne bo žog in če ni pravega razumevanja s sredino. Pri nas zelo manjka igra z glavo v napadu, iz igre in prekinitev smo total senilni. Sicer pa tako nihče ne zna centrirati, še najmanj pa Koren in Kirm, ki bi ravno morala. Pa saj Kek vse to ve ?
Najbolj se je proti Srbiji izkazal, ko je v igro poslal Ilića. Radosava je kdo videl na tekmi ? BRAVO KEK, VSAKA ČAST ! Samo tak naprej, pa bomo sigurno napredovali !
MARTINEZ27
# 14.10.2011 ob 11:26
ČE MENE VPRAŠATE TA TEKMA S SRBIJO JE BILA ODLOČILNA ZA OBSTANEK KEKA NA SELEKTORSKEM MESTU.IGRALCI GA IMAJO RADI ZATO SO DALI VSE OD SEBE KOLIKO SE JE DALO.GLAVO GOR V NASLEDNJE KVALIFIKACIJE JE TREBA CILJAT NA PRVO MESTO.
B in .
# 14.10.2011 ob 09:50
Dejstvo je, da Kek ni sposoben izvleč presežka iz ekipe, zgodilo se je na kakšni tekmi, da je izvlekel maksimum ali blizu maksimuma ( Slovaška, Rusija). Srečko Katanec je iz vsakega igralca, v 2h zaporednih ciklusih; Rudonje, Kariča, Galiča, ne na koncu tudi Zahoviča izvlekel ta maksimum in hkrati iz cele te limitirane ekipe postavil eno konkurenčno celoto. Slovenija si za uspehe ne more privoščit povprečne trenerje, ki niso sposobni presežkov - že precej boljše ekipe od naših so trpele pod povprečnimi ali slabimi trenerji (npr. Francija pod Domenechom). Po drugi strani lahko vidimo skokovit napredek Italije pod vodstvom novega selektorja, tako v igri kot v rezultatu.

Kek hvala lepa za vse, ampak čas je za korak naprej!

Celo Miklavič bi bil veliko bolj primeren (sedanji pomočnik), ki ima neprimerno več znanja od Keka.

Kandidati tipa Milanič, Gliha, Prašnikar niso resni. Vsak, ki ma malo več pojma o fuzbalu in kaj se je dogajalo zadnjih 10-15 let, mu ne rabim razlagat(Prašnikar).

Prva kandidata sta sigurno Slaviša Stojanovič in Edy Reja.
cvetanovski
# 14.10.2011 ob 08:24
slovenija se uvršča samo na dalnja prvenstva (južna koreja, južna afrika) tak da je brazilija spet v igri :) - ko je pa kaj blizu pa jim nena rata (izjema nizozemska)
B in .
# 14.10.2011 ob 11:23
Glavni problem Iličiča je, da ga Kek ne zna uporabit, ne postavi ga prav, ne da mu ustrezna navodila, podobno drži Birso preveč nazaj, Valter je bil napadalec v osnovi oz. druga špica, lahko tudi ofenzivno krilo(mladinske kategorije, reprezentanca, Gorica).

Če Keka dvigujemo na račun zadnje tekme se nam slabo piše. Ta tekma, bi z lahkoto bila izgubljena, v bistvu so srečne okoliščine (strel Dareta iz Avstrije, branjen penal, napadalci SRB so parkrat za las zamudili v prvem polčasu) privedle do te "zgodovinske" zmage. Upam, da ne bomo (izključno) na račun nje ostali še brez Brazilije.

Pozabljate, da so Keka že hoteli menjati v preteklosti, zaradi katastrofalnih predstav reprz.; ko Katanec le ni dahnil svoj da, je Matjaž lahko ostal (če bi imel karakter in vero v svoje sposobnosti bi šel ob takem podcenjujočem poigravanju). Takrat se je smilil vsem, tudi igralcem in so dali tudi zaradi tega še več od sebe. Takrat se mu je odprlo nebo... ampak na dolgi rok šteje kvaliteta ne čudeži in slučajnosti.
themetun
# 14.10.2011 ob 10:21
Gliha je lahko selektor Kraljem ulice, ne pa državni reprezentanci.
levkup
# 14.10.2011 ob 14:22
A sedaj je pa izjava Jokiča merilo. Fant je lahko soliden in je to že
dokazal,vendar igra po sistemu toplo hladno( v razmerju 1:5).
To da se dobro počutijo v Mariboru je lepo in prav saj so tam
doživeli največje trenutke svojih karier. Pa še marsikaj
vpliva na to. Recimo to sovraštvo do vsega kar prihaja iz
Ljubljane, ki ga tudi mnogi med vami lansirate nenehno v
javnost.Pozabljate da je med fanti ki se borijo na igrišču
tudi nekaj Ljubljančanov pa tudi njih žalite.
Pred leti (uf mnogimi leti) sta za Olimpijo v košarki igrala
Mcdonalds in Taylor oba temnopolta, pa so jima nekateri
vztrajno ploskali, ko pa je imel temnopolti igralec iz
nasprotne ekipe, žogo v posesti so pa oponašali opice.
Tako daleč nam seže pamet .
Aja če Zahovič nenehno pljuva čez Ljubljano bomo
pa še mi, on je pa ja svetovljan.
DaCroce
# 14.10.2011 ob 14:12
Super članek!
lmatjaž
# 14.10.2011 ob 08:54
Rui, zelo lepo si povedal.
Mogoče bi bil jaz do Katanca malček milejši - "ipak je prvi oral ledino" ..

Drugače pa, od naštetih v članku, ne vidim ustrezne menjave za Keka.
Reja je mogoče res malček večje ime, ampak si ga ne predstavljam na klopi reprezentance.

Malček smo osvežili spomin na cel ciklus kvalifikacij.. dober članek, M.R.
victory 80
# 14.10.2011 ob 08:25
Mislim, da bi Kek moral ostati zasluži si še eno priložnost seveda pod pogojem da bo dal priložnost mlajšim, saj so nekateri (npr. koren hvala mu za vse kar je dal slovenskemu nogometu) že izpeli. Rabimo mladost in kreativnost in nov elan za nove uspehe. (dober primer tekma s Srbijo) z nekaj nadgradnje bomo imeli zelo dobro ekipo.
jernejt
# 14.10.2011 ob 11:39
Keku najbolj zamerim, da ne reagira hitro, ko je nekdo vroč. iličiča najprej sploh klical ni, nato pa ga držal na klopi, dokler ni le- ta že začel padat v igri. Pote m ga je šele dal igrat... Kaj je fora, da ga ne daš ttakrat ko je najbolj vroč??? Isto se je dogajalo z Vršičem, pa je potem k sreči bil pritisk medijev in navijačev prevelik, pa še teli kartoni Korena, tako da je vsaj Dare bolj pravočasno dobil priliko... Skratka to so nedopustne napake za selektorja, tako da KEK hvala in ADIJO
Lovec
# 14.10.2011 ob 11:38
iličić je nevzgojen fant. Njegove kvalitete so nesporne, v evropi je takih fantov najma 1000 izven evrope pa najmanj 10 000 in vsi hočejo igrati v Evropi. Le redkim se ponudi priložnost, njemu se je, vendar je ni v celoti izkoristil.
Vendar ima še šanse, naj začne vsak dan teči, denimo po 10 KM in naj gre v telovadnico, s primerno i nzdravo prehrano bo svoje telo postavil v položaj, ki bo sposobno funkcionirati v enakomernem visokem ritmu vseh 90 mein in to vsaj 60 tekem na sezono.

g. KEK mora ostati selektro, to je nujno za kvaliteten razvoj. Katanec je svoje kvalitete zapravil na SP v Koreji prav tako kot Zlatko. Oba sta se tam sila izkazala.

Katanec je prevzel reprezentanco balkansko vzgojenih nogometašev, v slačilnici jim je zastavil vprašanje ali želite igrati za Dunajsko Avstrijo ali za kak drug klub ? najbrž večkrat, da so ga vsi razumeli in potlej so začeli igrati, pri tem so imeli tudi obilico sreče. Ko pa so vsi nenko dobili klube in ugodne pogodbe, se pa je v vsej meri razmahnila balkanska šola vzgoje .
obid83
# 14.10.2011 ob 11:23
Gliha ja, pa kaj vam ni jasno, da ga sploh omente kot možnost
samburin
# 14.10.2011 ob 09:57
Kek ni slab trener njegova največja napaka je,da rine z glavo skozi zid. Za Korena mora biti konec zgodbe, Novaković naj bo rezerva zamenjat tudi Jokića in Radosavljevića.Našteti igrajo zaradi starih zaslug četudi niso v formi in to me pri Keku moti. Zato tudi menjava z Stojanovićem ne bi bila slaba!
lip07
# 14.10.2011 ob 12:42
Se nekako strinjam z Venet om. Kek ni vrhunski selektor, oz. ima premalo izkušenj - mene še danes boli tekma z Američani ( drugi polčas ), ko bi nujno mogli zadržat prednost, na vsak način. S tisto zmago bi že bili udeleženci četrfinala. Na velikih tekmah se pokaže velikost trenerja, selektorja. Priložnost izgubljena,...
Drugače pa menim, da smo najbolj šibki na bočnih položajih Birsa izven forme, Kirm pa igralec za 2 SNL, res ga težko gledam v igri, ker dejansko od njega ni nič, razen da teče. Namesto njega bi lahko igral Osovnikar, jest bi ga nuču žogo štopat, pa bi bil hitrejši kot Kirm.
Skratka, šalo na stran. Potrebno je pozabit preteklost in gledat na jutri. Moje mnenje je, da imamo igralce, ki lahko pod odličnim vodenjem selektorja ( taktično, trenutna pripravljenost igralcev ), gremo na SP u Brazlijo. Na vrsti je zveza, da določi selektorja, ki se bo podredil enemu in edinemu cilju - nastop na SP. Če je tega zmožen Kek,...
Bandit
# 14.10.2011 ob 09:50
hehe še par dni nazaj je 99% folka pljuvalo in zahtevalo odstop Keka...

lp, Bandit
borkov
# 14.10.2011 ob 09:29
Nobenega razloga ne vidim, da bi bilo treba Keka zamenjati. Dela dobro, ima uspehe in s tem timom, ki ga je izoblikoval v tem času je potrebno nadaljevati. Res da se nismo uvrstili na EP, vendar kot mala država smo bili na SP-ju, kar je zelo zelo velik uspeh. Vsako leto pač ne gre in to ne more biti neuspeh sploh če pogledamo na kakšnem nivoju je naša liga, da infrastrukture ne omenjam (no hvala bogu tu le gre na bolje). Da ne omenjam reprezentanc, ki se na EP drugo leto niso uvrstile ali pa trepetajo v kvalifikacijah. Kar morda Keku osebno zamerim je edino to, da včasih trmasto vstraja pri nečem, kar se vidi, da ni dobro. Zakaj je Koren igral praktično vse tekme razen zadnje (pa še to bi če ne bi imel kartonov), če je bil celotne kvalifikacije eden najslabših?. MI si tega, da en igralec igra zaradi zaslug ali ker je kapetan enostavno ne moremo privoščit ker izpada enega težko kompenziramo, sploh proti močnim reprezentancam.
Katanec? On je končana zgodba. Morda tukaj vidim Stojanoviča vendar kot sem že omenil ne vidim razloga za Kekovo zamenjavo in si vsaj en ciklusu kot selektor zagotovo zasluži.
gapek
# 14.10.2011 ob 08:38
Sem za to, da ostane Kek selektor, a nažalost so mu nekateri igralci ušli iz nadzora in pri teh avtoritete nima več. Če je sposoben rešiti ta problem in sestaviti reprezentanco, da bo imel red in disciplino od prvega do zadnjega dneva druženja, sem za Keka.
Vedno smo bili dobri, ko smo bili borbeni, skromni, delavni... To pogrešam in kdorkoli bo selektor, bo te vrline moral vrniti v reprezentanco.
yanker
# 14.10.2011 ob 12:46
MARTINEZ27... Glede Stožic in Ljudskega vrta! Ok potem naj skoz igrajo v Ljudskem vrtu, če je tam taka podpora in vzušje. Ampak kaj za vraga pa naj naredimo na gostovanjih, tam tudi ni take podpore...
korotan
# 14.10.2011 ob 11:03
Ilić čaka v zasedi, ampak golih rok :) in z njimi Branko nikoli ni in ne bo kaj večjega ulovil
Koren - out
novaković - joker
radosavljević - 3. rezerva
Kirm - hm, kaj reči o človeku, ki preleti največ, nima centeršuta, nima šuta na gol, včasih ne zna štopat žoge, preigravanje mu je španska vas in je sploh bolj v napoto kot korist -
naj bo kondicijski trener!
B in .
# 14.10.2011 ob 10:20
tim15

A to so tvoja leta?
Drugače si ne znam razlagat tako naivnega posta nekoga, ki je celo prepričan, da nekaj o nogometu ve. Lej, js v nogometu nisem deloval samo na kavču, tako da nebi...
MarkAntonij
# 14.10.2011 ob 09:32
Borkov, igral je zato, ker je kapetan plus še težek ego in v garderobi z novo ta glaven. Kek je vedel, če ga da na klop, da bo užaljen in še ne vem kaj.
Seto
# 14.10.2011 ob 09:06
Zadnjič je bila ekipa že kar solidna. Je pa leva stran nekoliko šibka. Vendar na srečo imamo ravno v mladi reprezentanci na levi strani Kampla in Lazarevića. Kolikor sem videl dve tekmi mlade reprezentance, lahko Kampl igra tako v obrambi kot v sredini, tako da bi ga probal vpeljati kar na pozicijo Jokića, pred njim pa bi na poziciji Kirma lahko bil Lazarević. Rado je proti koncu reprezentančne kariere in bi ga lahko zamenjal Bačinović, Korena pa Krhin. Pred njima naj igra 70 min Vršić, Iličić pa bi lahko kot njegova zamenjava ob svoji slabši kondiciji tekel za vsaj tistih 20 min. Tu je še Vučkić, ki bi lahko prišel pred oba. Na desni smo videli, da če Birsa ni v formi, lahko igra Ljubljankić, dolgoročno Jelenić. V napadu bi igral Matavž in njegova zamenjava Novaković. Berić ni dovolj dober, Velikonja tudi veliko ne igra. V obrambi bi probal na desni za zamenjavo Brečku počasi z Jovićem, srednja branilca (Šuler, Cesar) sta se mi zdela kar solidna, tako da tu še ne bi eksperimentiral.
vombat98
# 14.10.2011 ob 19:42
10 min je manjkalo in bi bili na gostovanjih brez poraza
scenic
# 14.10.2011 ob 12:45
strelc
14. oktober 2011 ob 08:14
Kdor misli, da mora Slovenija biti na vsakem velikem tekmovanju je bedak, saj tudi "velikim reprezentancam" ne uspe vedno.

___________________________________

Spet eni strelate nekam v prazno.
Če ne razumete kaj je bil razlog tega neupseha v teh kvalifikacijah in zakaj nismo šli naprej,potem si pač ti bedak.
Kritike na račun Keka so bile povsem upravičene in on je svojim "z glavo skozi zid" pozkušal nekaj dokazati nam navijačem.
Pa smo lahko zdaj videli,da smo imeli navijače še kako prav,v podrobnosti pa se ne bom spuščal,saj je že itak bilo veliko rečenega.
Drugače pa itak ni v moji moči ali naj Kek ostane ali ne,v primeru da ostane,upam, da je uvidel kako sračkal ga je skozi celoten ciklus in bo to zdaj popravil.Na naslednji prijateljski že pričakujem igranje ogrodja za naslednji ciklus.Nimamo časa čakati,vsaka prijateljska bo pomembna za uigravanje.
Venet 10
# 14.10.2011 ob 11:54
A pa se je kdo mogoče vprašal, če Kek mogoče sam ne bo hotel nadaljevati ? Jaz mislim, da ga bi bilo pametno zamenjat. Argumentov za to je preveč, da bi jih tu našteval. Sicer nevem, kakšen trener je v smislu treniranja na treningih, ampak vem, da vse odkar je prevzel funkcijo selektorja, je zelo slab selektor oziroma slab izbornik igralcev. Vedno na nepravi tekmi igrajo nepravi igralci. Oziroma igrajo igralci, ki so slabši od nekaterih, ki ne igrajo. Pa ne mi to opravičevat s konceptom naše igre, ki ga že dolgo ni več.
MARTINEZ27
# 14.10.2011 ob 11:41
NEBI PAČ NAPIHOVAL VZDUŠJA MARIBOR STOŽICE AMPAK POSLUŠAJTE KOMENTARJE IGRALCEV, SEM POSLUŠAL JOKIČA ZADNJIČ:TU V MARIBORU JE BILO DOBRO VZDUŠJE VEDNO NAM JE TUKAJ PRIJETNO IGRAT.NI POVEDAL DIREKTNO AMPAK PO OVINKIH PO MOJEM SI TUDI IGRALCI ŽELIJO LJUDSKEGA VRTA NE ME NAROBE RAZUMET
da funk
# 14.10.2011 ob 11:19
Upam, da Novakovič uresniči svojo najavo, da v primeru preneha z igranjem v reprezentanci. Vsa čast za vse gole, a pri 33 letih začet nov ciklus ter v primeru uvrstitve na SP 2014 imet 35 let..je za napadalca preveč.
Koren; enako hvala za vse a z alibi igro naj bo enkrat konec - vprašanje motivacije ter let, na SP 2014 bi štel 34 let.
Radosavljevič; pošten do konca, zmeraj da maksimum, motiviran in kar je zelo pomembno nekonflikten. Prepričan sem, da nam bi z iskušnjami še vedno prav prišel a vseeno; računat na 35-letnika 2014 je preveč.
Kirm? Naj vse spomnim, da smo na tekmah, ko Kirm ni igral (začel) igrali najslabše. Mogoče je to naključje, mogoče ne, v torek na stadionu v drugem polčasu sem dobil dodaten odgovor na to ali je potreben ali ne: JE. Toliko kolikor je on pretekel -ta moment v obrambi čez 10 sec globoko na njihovi polovici- ne zmore zaenkrat nobeden v naši ekipi. Tehnično znanje mu šepa, žal, a vseeno preteče skoraj 3x toliko kot recimo Iličič.
Ne pozabit, tudi Ivanovič bi igral precej bolje v torek, če mu ne bi Kirm težil kot muha.
Iličič; lani meteorski vzpon, letos precej bolj hladen. Ne verjamem najbolj v meteorske vzpone..Tehnično res nadpovprečen,a tekaško še slabši kot Birsa.
Brez teka je igralec popolnoma neučinkovit, moderni vezisti pretečejo ''maratone''...

Opažanja gredo lahko v nedogled,a naj povzamem: naj zaključijo Koren 80', Nova 79' ter Radosavljevič 79'.
Namesto njih Krhin 90', Matavž 89', Bačinovič 89'.

Vsi spodaj našteti mladci, jih dohitevajo oz. so jih že. Prihodnost bo verjetno še boljša od zgoraj naštetih.

V nogometu imamo res razkošje, ker lahko stare počasi odpišemo...Medtem, ko je v košarki ravno obratno.
Slovenija-
tierionri
# 14.10.2011 ob 10:56
"v "zasedi" vselej čaka Branko Ilić" odlična izjava :),
mene zanima, če res nimamo nobene druge alternative kot njega. Že 10 let ni odigral kakšne sezone v prvi postavi, pa še vedno igra za našo reprezentanco. Drugače pa naj Kek ostane, Koren absolutno mora zaključit reprezentančno kariero. Novakovič naj ostane vendar kot Joker. Enako Radosavljevič. Tudi Kirm me ne moti - je borec in diha za reprezentanco.
jakacop
# 14.10.2011 ob 10:46
tim15, daj lepo te prosim kako lahko govoriš da ima Kek rezultate v letošnjem letu. Vsak čast mu ker nas je popeljal na SP, ampak kvalifikacije za EP so bile pa neuspeh bodimo pošteni. SLO in res 2 milijona selektrojev ampak ta 2 miljona selektrojev je bilo enotnih kot še nikoli doslej. Iz letala se je videlo, da je Kek preveč forsiral nekatere igralce ki so bili cele kvalifikacije izven tiste svoje prave forme (Koren), da Iličiča ni nikoli postavil na njegovo desno stran, Vršič ni začel tekme z Estonijo... in še je bilo preveč očitnih napak z njegove stvari. vsaka zgodba se enkrat konča in jo je potrebno začeti znova z drugim trenerjem in kakšnim novim mladim prespektivnim igralcem
B in .
# 14.10.2011 ob 10:45
Kar sem mislil, sem napisal v prvem postu.
Tim, lahko da obvladaš žogo, tega jaz ne morem vedet, lahko se tudi lažeš; to kar si napisal, so pa v 90% takšni nonsensi, da si ne bom vzel časa niti komentirat, nimam časa za proč vreč.
tim15
# 14.10.2011 ob 10:17
@B in .

A se ti zavedaš kaj pišeš?.........praviš, da Kek ni sposoben iz ekipe izvleči presežka!!!!.....kaj pa je potem storil na tekmah proti Rusiji, Slovaški, Poljski, ZDA, gostovanje pri Angliji, itd.. zgleda nekateri resnično nimate pojma o nogometu....kvaliteta trenutne reprezentance je takšna, da je treba Keku samo čestitati za dosežene rezultate. Nwm kdo bi bil sposoben iz te ekipe doseči boljše rezultate......Še glede tvojega pisanja o Katancu...Katanec je podpovprečen trener, ki je uspel samo na račun Zahoviča in neverjetnih zadetkov, medtem ko je Kek dosegel rezultate z igro. Če si mogoče pozabil je slovenija Poljsko razbila z 3:0. In to z najboljšo igro v zgodovini Slo. nogometa. Premagal je Srbijo, kar ni uspelo še nikomur........pa še glede Italijanskega selektorja: Človek a se zavedaš, da ima Italija bistveno boljše potesameznike kot SLO. Pa so kljub temu v teh kvalifikacijah premagovali boge reprezentance komaj z 1:0.....če je to za tebe napredek potem nwm. Igra Italije je sramotna glede na to, da gre za eno najbolj nogometnih držav v zgodovini nogometa.........Moje mnenje je, da mora Kek definitivno ostati. Ker samo on je v Slo. sposoben z reprezentanco igrati napadalen nogomet. Katanec in ostali so igrali tipičen bunker in tega nočem nikoli več gledati.......je pa res,d a bo moral Kek malo premešati karte in na novo postaviti ekipo. V reprezentanci do 21 let imamo nekaj igralcev, ki imajo več tehničnega znanja kot celotna 1 postava članske reprezentance. Kdor pozna Lazareviča ve, da je tehnično najboljši Slo. nogometaš po Zahoviču. On ima resnično neverjetno tehniko, in to znanje ni takšno kot pri Iličiču, ki je sposoben izvajati čarovnije na mestu. Lazarevič zna to tehniko uporabiti v polnem šprintu in zato je tako kvaliteten. Potem ne smemo pozabiti na Kampla, ki je tipičen "nemec". Igra moško, disciplirano in odgovorno. On bo zagotovo naredil dobro kariero. Potem je tukaj Vučkič, ki bo čez 3 oz 4 leta zagotovo material za A reprezentanco. Potem je tukaj tudi Rep, ki se počasi vrača v staro formo. Prihodnost je zagotovo svetla. Vendar večina teh igralcev bo sposobna pokazati svoje kvalitete šele v kvalifikacijah za EP 2016. Do takrat pa bo treba te igralce postopoma vključiti v A reprezentanco. Za začetek bi jaz poskusil na prijateljskih tekmah z Lazarevičem, Kamplom in Vučkičem. V kvalifikacijah za SP pa bi uporabil podobno postavo kot proti Srbiji. Mogoče bi v 1 postavo uvrstil Iličiča / Birso odvisno od njune forme. Oba nikakor ne smeta igrati, ker se nam to preveč pozna v obrambi. Kapetanski trak mora nositi Handanovič, ker je resnično samo on top igralec trenutno.

Pa še glede Stojanoviča in Reje. Stojanovič ima izjemne trenerske sposobnosti, vendar jaz bi njemu ponudil priložnost šele v kvalifikacijah za SP 2018, oziroma mogoče v kvalifikacijah za EP 2016 prej nikakor. Glede Reje pa menim, da on ni za reprezentanco. Kot prvo ne pozna naših nogometašev. O Slo nogometu ve ravno toliko kot nek tuj strokovnjak in zato sem proti izbiri Reje za selektorja.

Za konec pa samo še to. Se še nekaj. Toliko veselja kot nam je prinesel Kek in njegovi nogometaši nam niso še nobeni! In tega ne moremo kar tako pozabiti. Zato prosim malo več spoštovanja. Slovenija ni top reprezentanca, ki se bo vedno uvrščala na velika tekmovanja. Naša realnost je, da se borimo do konca za dodatne kvalifikacije. In če nam uspe vsake 4 oziroma 6 let bomo lahko izredno zadovoljni. Kdor pričakuje več ni realen.
Podolski-20
# 14.10.2011 ob 10:04
Keka je potrebno očitno odpeljat z prevoznim sredstvom. nevem kako sam ne vidi, da je za vse skupaj boljše in prepusti mesto nekomu drugemu. Jaz če ne izpolnim cilja prepustim mesto drugemu in konec debate. On pa se drži tega stolčka, kot da bi bil samo on sposoben te funkcije. Rezultati pa ne govorijo v to prid...že po domačem porazu z estonijo bi moral odstopit. Predolgo se vleče vse skupaj. Se vidi, da tudi glavni na zvezi nimajo jasne vizije. treba je gledat v prihodnost fantje in se učit iz preteklosti. pozdravljeni
djmiki
# 14.10.2011 ob 09:41
420

Zdj pa ti men povej kdaj bodo te ljudje igrali če ne bodo na prijateljskih tekmah a ti misliš da če nekdo skoz sedi na klopi je potem adekvatna zamenjava za nekoga ki skoz igra, trenirat al pa tekmo igrat ni eno te isto. Zato podpiram take zadeve da igrajo večinski del igralci ki so zamenjave pa še verjetnost poškodb igralcev prve ekipe se zmanjša.
MIRNČAN
# 14.10.2011 ob 21:58
Mate se strinjam s postavo. "10 min je manjkalo in bi bili na gostovanjih brez poraza". Ponavad to nekaj pomeni. Očitno je domače breme preveliko.
Mate1234567890
# 14.10.2011 ob 16:27
Kek naj ostane, Koren in Novaković naj se poslovita od reprezentance medtem ko ostale obdržimo, v reprezentanco dodati nekaj mladih igralcev, malček prevetrimo prvo postavo (Bačinović, Iličić, Vršič, Matavž), tekme pa se igrajo v ljudskem vrtu.
mutd4ever
# 14.10.2011 ob 15:44
imamo še nekaj mladih obetavnih igralcev: matic fink, boban jovič, rajko rep, nik omladič in haris vučkič pa še bi se dalo kake najdt
ales400
# 14.10.2011 ob 14:39
Super prispevek, zadnji odstavek pove vse..

Zadnja tekma proti Srbiji je potrdila, da reprezentanca ima "širino" in da zmore tudi brez nekoč "nezamenljivih". "Malo sprememb je že prineslo veliko učinka," je po torkovi zmagi dejal tudi Čeferin. Nihče nikogar ne podi iz reprezentance, dejstvo je le, da nekateri ne bi smeli "počivati" na starih zaslugah in lovorikah. Selektor mora vsakemu igralcu najti pravo mesto na ali ob igrišču.
manrose.
# 14.10.2011 ob 14:24
Ma glej... samo enega, dva ali tri igralce je treba zamenjati, pa bo sistem deloval. Ne rabimo filozofirat. Poglejte si zadnjo tekmo... Ta enajsterica naj se uigra in imamo trdno osnovo.
BACK
# 14.10.2011 ob 14:11
Slaviša Stojanovič definitivno in nujno. Mal se spomnte, kok so domžale mele prednosti pik pred osatalimi, k jih je Slave meu in so bli državni prvaki...na momente je blo tam 20 pik sem zdi
420
# 14.10.2011 ob 13:33
http://www.rtvslo.si/sport/nogomet/dvojn
i-sok-v-stozicah-estonska-lekcija-brezkrvnim-slovencem/265418#comments
camel2
# 14.10.2011 ob 12:40
Vsak se z delom uči. Kek se je mislim da veliko naučil iz teh kvalifikacij in da podobnih napak ne bo ponavljal več. Tko da bi mu jaz dal še en ciklus. Če bo ponavljal iste napake pa naj piči imamo mlado ekipo ki mislim da v vrhunec še prihaja.
Evropsko prvenstvo v nogometu
Kazalo