Valter Birsa igra najboljšo sezono v zadnjih petih letih. Nazadnje je več kot tri gole v sezoni dosegel leta 2010/2011, ko je igral še v Franciji za Auxerre, to je bilo tudi leto, ko je dosegel gol v Ligi prvakov proti Milanu. Foto: EPA
Valter Birsa igra najboljšo sezono v zadnjih petih letih. Nazadnje je več kot tri gole v sezoni dosegel leta 2010/2011, ko je igral še v Franciji za Auxerre, to je bilo tudi leto, ko je dosegel gol v Ligi prvakov proti Milanu. Foto: EPA
Josip Iličić (Fiorentina) - Gigi Buffon (Juventus)
Josip Iličić je na zadnjih 18 tekmah Serie A (6 še v lanski sezoni) dosegel 13 golov in prispeval 6 podaj, strelsko eksplozijo v dresu Fiorentine pa je začel ravno na lanskem soočenju z Juventusom konec aprila (2:3). Foto: EPA
Jan Oblak
Jan Oblak je z Atleticom Madridom edini preostali Slovenec v izločilnih bojih Lige prvakov, kjer ga marca čaka soočenje s PSV-jem. Za izločilne boje Evropske lige bo vsaj prijavljenih 8 Slovencev: Kampl (Bayer), Šporar (Basel), Iličić (Fiorentina), Jokić (Villarreal), Matavž (Augsburg), Berić (St. Etienne), Jug (Sporting) in Gorenc-Stanković (BVB). Foto: Reuters
Samir Handanović
Reprezentančni upokojenec Samir Handanović je proti Udineseju še dvignil odstotek obramb na 86,7 odstotka, s čimer je še utrdil statistično vodstvo med čuvaji mrež iz najboljših petih evropskih lig (vir Opta). Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Jan Oblak in Samir Handanović sta hkrati trenutno tudi med najboljšimi vratarji Evrope, saj sta stebra moštev, ki krojita vrh španskega in italijanskega prvenstva.

Po šestih "ničlah" klonil proti Benfici
Oblak je sicer v preteklem tednu prejel kar dva gola - v celotni sezoni 2015/16 je na 21 tekmah iz mreže Atletica Madrid pobral vsega 10 žog! Po 628 minutah nepremagljivosti je 22-letni Škofjeločan klonil na stadionu, kjer si je utrl pot med zvezde, a si s prestopno sago tudi nakopal srd navijačev. Na Da Luzu so ga navijači Benfice izžvižgali ob vsakem dotiku žoge in bučno proslavili gol Konstantina Mitroglouja v 75. minuti. A na koncu se je smejalo Oblaku, ki je po zmagi z 2:1 z Atleticom osvojil 1. mesto v skupini in tako postal nosilec osmine finala Lige prvakov, kjer Madridčane spomladi čaka PSV.

"Slovenski zid" zdržal baskovske nalete
Po točno 400 minutah je Oblak prejel gol tudi v La Ligi, ko ga je na derbiju Atletico - Athletic v 27. minuti po podaji iz kota in gneče v kazenskem prostoru matiral francoski Bask Aymeric Laporte. A v nadaljevanju je 188 cm visoki otrok Olimpije upravičil vzdevek "Slovenski zid", saj je enkrat, dvakrat ustavil Aduriza in še Boveda ter preprečil vnovični zaostanek. Na drugi strani je za zmago poskrbel Antoine Griezmann, a kljub temu je bil uradno za igralca tekme proglašen ravno Jan Oblak, Francoz in Slovenec pa sta poskrbela, da je Atletico Madrid po točkah ujel vodilno Barcelono.

Nekdanje domovanje obiskal tudi Sarma
V Italiji je boj za vrh že od začetka sezone povezan s slovenskimi nogometaši. Po sanjskem štartu je Chievo sicer zdrsnil proti pričakovani sredini, zato pa se za 1. mesto Serie A potegujeta Inter in Fiorentina, pri čemer se je v 16. krogu ustvarila pomembna razlika. Vodilni Inter je celo dosegel kakšen gol več in pri Udineseju zmagal s 4:0. A ključno vlogo kljub visoki zmagi je imel znova Samir Handanović, ki je pri svojem prvem italijanskem klubu ubranil vseh sedem strelov v okvir vrat in znova prejel najvišje ocene (8,5 po WhoScored). Z 11-krat zaklenjenimi vrati je Handa tudi ujel Ludovica Butella (Angers) kot vratarja z največkrat nedotaknjeno mrežo v nogometni Evropi. Več si preberite v reportaži s tekme Udinese - Inter.

Šest strelov z bele točke za šest ligaških golov
Na nedeljskem derbiju Serie A je Josip Iličić nadaljeval nenavadni niz - doseganje ligaških golov samo z enajstmetrovk. Že v 3. minuti dvoboja Juventus - Fiorentina so gostje prišli do sporne najstrožje kazni in še šestič v sezoni je bil Iličić pri strelu z bele točke brezhiben, nemočen je bil tudi legendarni Gigi Buffon. A prednost je bila hitro zapravljena, ob koncu pa so Iličiću in Toskancem pošle moči in izgubili so z 1:3. Zaostanek za vodilnim Interjem se je povišal na 4 točke, hkrati pa se je oblikoval kvartet izzivalcev, ki bodo lovili Handanovića in kolege.

Birsa po treh mesecih in pol spet natančen
Chievo je medtem v nedeljo zagrenil življenje Atalanti Edyja Reje. Prvič po udarnem štartu sezone v avgustu, ko je z 2 goloma in 3 podajami poskrbel za presenetljivo vodstvo osličkov, je zadel Valter Birsa. Kot napadalni vezist za obema napadalcema je v 76. minuti izkoristil požrtvovalno povratno podajo Meggiorinija in postavil piko na i dobri predstavi, s katero si je prislužil naziv igralca tekme.

"Zaslužili smo si zmago. Želeli smo navijačem podariti darilo. Vedno je lepo doseči gol in na srečo je danes šlo noter," je po tekmi povedal strelec zmagovitega gola, s katerim se je Chievo dvignil na 10. mesto. Atalanta je dve mesti višje, tekmo pa je končala z vsega devetimi igralci, saj si je v sodnikovem podaljšku Jasmin Kurtić privoščil ekspresno izključitev. Najprej je porumenel zaradi prekrška nad nekdanjim soigralcem Hetemajem, nato pa je 26-letni Belokranjec še ironični zaploskal sodniški odločitvi, kar pa je Fabrizio Pasqua takoj nagradil z rdečim kartonom. Trener Reja je po tekmi tako upravičeno dejal: "Izgubili smo glavo."


Oblak v La Ligi premagan po 400 minutah


Birsa mož odločitve Chieva, pri Atalanti Kurtić pordečel



Buffon nemočen proti Iličiću, ki ne zgreši z bele točke


"Handa" znova zaklenil vrata Interja, tokrat v Vidmu


Kirm na Cipru poskrbel za hitro vodstvo Omonie


Andraž Kirm je v 12. minuti 14. kroga ciprskega prvenstva prinesel Omonii vodstvo z 1:0 pri Nei Salamis. Na koncu so Nikozijčani slavili z 2:0, Kirmov drugi ligaški gol sezone pa je pomagal k dvigu na 5. mesto sicer 14-članske prve lige na Cipru.

Bezjak popeljal Rijeko v polfinale hrvaškega pokala


V torek je Rijeka po zaslugi gola Romana Bezjaka v gosteh ugnala Lokomotivo Zagreb in se uvrstila v polfinale hrvaškega pokala. Za 26-letnega Korošca je bil to tretji pokalni gol in že enajsti v sezoni. Varovanci Matjaža Keka so ohranili nepremagljivost na hrvaških zelenicah tudi v nedeljo v prvenstvu, kjer pa so zaradi domačega remija s Slaven Belupom (1:1) izgubili točkovni stik z vodilnim Dinamom Zagrebom (40 - 42 točk). Tako Bezjak kot reprezentančni branilec Miral Samardžić sta v celoti odigrala obe tekmi.


Domen Črnigoj v podaljšku utrl pot Luganu prek tretjeligaša


Po prvem ligaškem golu v Švici je mladinski reprezentant Slovenije Domen Črnigoj zablestel še v švicarskem pokalu. Črnigojev Lugano je na zadnji tekmi koledarskega leta 2015 v četrtfinalu veljal za nespornega favorita proti tretjeligašu Könizu, ki mu je uspelo izsiliti podaljšek. V 110. minuti je 20-letni Škofljan vzel stvari v svoje noge in prodrl skozi nasprotno obrambo ter silovito sprožil z vrha kazenskega prostora. Moštvo Zdenka Zemana se je na koncu z 2:0 uvrstilo v polfinale pokala Švice, kjer se bodo 2. marca prihodnje leto udarili z Luzernom.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Udinese - Inter 0:4vso tekmo (8,5)2. ocena tekme, 7 obramb = 11. nepremagan, 2 pobrani žogi
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Benfica - Atletico 1:2 (LP);
Atletico - Athletic 2:1

vso tekmo (6,1);
vso tekmo (7,1)

2 obrambi; 4 obrambe, 1 pobrana žoga, 1 dobljen skok
Nejc VidmarDomžale

Domžale - Rudar 4:0

vso tekmo
2 obrambi = 13. nepremagan
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Frosinone 4:1 87' (4:1) (6,1)zadnja menjava Palerma
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Freiburg 2:1vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Atalanta 1:0/

na klopi

Branko IlićAstana (KAZ)Galatasaray - Astana 1:1 (LP)vso tekmo (6,8)izpad iz LP, zadnja tekma sezone!
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Viktoria - Villar. 3:3 (EL);
Villarreal - Real M. 1:0

43 (1:1);
/

v 8' = zakrivil 11-m za 1:0, menjava zaradi poškodbe; poškodovan

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Lancioano - Cagliari 1:3; Livorno - Cagliari 1:1

87' (1:3);
/
zadnja menjava Cagliarija;
na klopi
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Lokomotiva - Rijeka 0:1 (P);
Rijeka - Slaven 1:1

vso tekmo;
vso tekmo
/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Platanias - PAS 0:1vso tekmoigral na desnem krilu
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Atalanta 1:0

86' (1:0) (7,9)

igralec tekme, v 76' za 1:0 = 3. gol, 3 streli, 2 preigravanji
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Belenenses 1:0 (EL);
Juventus - Fiorentina 3:1
/
86' (2:1
) (6,8)
/; v 3' z 11-m za 0:1 = 6. gol, 3 streli, 4 posredovanja, v 68'
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Barcelona 1:1 (LP);
Bayer - 'Gladbach 5:0

vso tekmo (7,3);
87' (5,0) (7,5)

v 29', 3 streli, 4 preigravanja, 2 posredovanji; 2 skoka, posredovanje

Andraž KirmOmonia (CIP)Salamis - Omonia 0:2vso tekmo v 12' za 0:1 = 2. gol
Rene KrhinGranada (ŠPA)Levante - Granada 1:2/
poškodovan
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Chievo - Atalanta 1:091' (1:0) (5,5)
v 91', najnižja ocena tekme, v 91' = 3. karton, 2 skoka
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Mersin 3:2

/

poškodovan
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

* konec sezone *

-

14x, 4 podaje, 7x na 39 tekmah = 3.263'

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Fenerbahce - Istanbul 1:0

73' (0:0) (5,7)

vstopil po izključitvi soigralca, 2 izgubljeni žogi
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)* zimski premor *-3x, 2 podaji, 1x na 15 tekmah = 754'
NAPADALCI (3)
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)St. Etienne - Lazio 1:1 (EL);
Monaco - St. Etienne 1:0
-

poškodba - najverjetneje odsoten do konca sezone

Roman BezjakRijeka (HRV)Lokomotiva - Rijeka 0:1 (P);
Rijeka - Slaven 1:1
vso tekmo;
vso tekmo

v 65' za 0:1, v 88';
/

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-10x, 2 podaji, 2x na 34 tekmah = 1,559'
Milivoje Novaković-* konec sezone *-7x, 2x na 30 tekmah = 1.498'
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Empoli - Carpi 3:0vso tekmo (5,5)
najslabša ocena tekme, 1 obramba
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Mersin 3:223' (0:0) (4,9)v 23', ob izključitvi še zakrivil 11-m za 0:1
Denis PetrićTroyes (FRA)Troyes - Bastia 1:1/na klopi
BRANILCI
Boban JovićWisla Krakow (POL)Lechia - Wisla 2:0/poškodovan
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)Legia - Piast 1:1vso tekmov 36' za 1:1 = 1. podaja; Piast še naprej vodi na Poljskem
Dominic MarohKöln (NEM)Werder - Köln 1:1vso tekmo (7,0)1 strel, 6 skokov, posredovanje
Martin MilecStandard (BEL)Standard - Club Brugge 2:0vso tekmo/
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Frosinone 4:1vso tekmo (7,2)3 posredovanja, 2 skoka

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Köniz *2:0 (P)vso tekmo v 110' za 1:0, v 20' = preboj v polfinale pokala
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)sandhausen - Eintracht 0:268' (0:1)/
Denis PopovićWisla Krakow (POL)Lechia - Wisla 2:0 52' (1:0)/
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *x 6,861x, 0 podaj, 5x na 18 tekmah = 1.402'
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Legia - Piast 1:1/zunaj postave
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)* zimski premor *-1x, 2 podaji, 3x na 16 tekmah = 670'
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Cercle Brugge - Lierse 2:2vso tekmo/
Tim MatavžAugsburg (NEM)

Partizan - Augsburg 1:3 (EL);
Augsburg - Schalke 2:1

vso tekmo;
93' (2:1) (6,0)

2 skoka, preigravanje, posredovanje; taktična menjava

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.