Jan Oblak je v Ligi prvakov na 5 tekmah ubranil 8 od 10 strelov, v La Ligi na 14 tekmah pa 22 od 28, kar priča o tem, kako granitno obrambo ima Atletico Madrid. Foto: Reuters
Jan Oblak je v Ligi prvakov na 5 tekmah ubranil 8 od 10 strelov, v La Ligi na 14 tekmah pa 22 od 28, kar priča o tem, kako granitno obrambo ima Atletico Madrid. Foto: Reuters
Jan Oblak (Atletico Madrid)
V torek se Oblak vrača na Da Luz, kjer je v pol leta branjenja pustil izjemen pečat, a zdaj bo skušal vrniti "orlom" za domači poraz, ko ga je Goncalo Guedes takole ukanil za 1:2. Obračun Benfica - Atletico neposredno odloča o 1. mestu v skupini C. Foto: Reuters
Samir Handanović (Inter)
Če Handanovića primerjamo z Oblakom, vidimo, da ima Samir neprimerno več dela, saj se je na 15 tekmah Serie A srečal z 52 streli. Foto: Reuters
Ludovic Butelle (Angers)
V najmočnejših petih evropskih ligah je od slovenskega dvojca Oblak-Handanović po številu nedotaknjenih mrež boljši samo Ludovic Butelle, ki je v vratih Angersa v Ligue 1 že 11-krat ostal nepremagan, a pri tem je odigral tudi 17 ligaških tekem, Handanović 15, Oblak pa 14. Foto: Reuters

kakovosti na "napačnem mestu" - v vratih. Statistično najboljši vratar Evrope je Jan Oblak.

Če se je nezgovorni Samir Handanović po neuspehu z Ukrajino poslovil od reprezentance, ima takšna odločitev še najmanj posledic na nogometno moč Slovenije, saj ima Sarma/Handa več kot dostojnega naslednika, ki ga je konec koncev novembra tudi prehitel v tržni vrednosti (15 proti 20 milijonov evrov po najnovejši oceni Transfermarkta).

"Do konca sezone je še veliko časa"
Jan Oblak
ima pri 22 letih že točno 150 članskih klubskih nastopov, kot letošnji poveljnik obrambe Atletica Madrida ima sicer malo dela, a ga več kot odlično opravlja, zaradi česar je v tem trenutku najzanesljivejši vratar v evropskih najmočnejših tekmovanjih.

"Smo še vedno sredi sezone, do konca je še veliko, a je dobro zame, dobro za moštvo, ker dobro igramo in ne prejemamo veliko golov. Zaradi tega sem vesel, a kot pravim: do konca sezone je še veliko časa," je bil v odgovorih na vprašanja, poslana prek Twitterja, tradicionalno zadržan Škofjeločan, ki je v soboto z malo dela znova ostal nepremagan ob zmagi Atletica Madrida pri Granadi z 2:0 (Rene Krhin ni igral za gostitelje zaradi poškodbe).

Nepremagan 553 minut, vse od konca oktobra
V La Ligi ni prejel gola na štirih zaporednih tekmah oz. 374 minut. V najmočnejših petih evropskih ligah prejema povprečno najmanj golov - vsega 0,43 na tekmo oz. ga nasprotniki premagajo vsakih 210 minut. Na 14 tekmah španskega prvenstva je prejel vsega 6 golov, 9-krat je ohranil mrežo nedotaknjeno. Skupno je nepremagan 6 tekem oz. 553 minut, kot zadnji ga je konec oktobra (!) premagal Lucas iz Deportiva. Tukaj je še Liga prvakov, kjer je na petih tekmah štirikrat zaklenil vrata in dobil samo 2 gola.

V torek vrnitev na "kraj zločina"
In ravno omenjena zadetka ga bosta v torek še izjemno motivirala, saj se bo vrnil na Da Luz in skušal ustaviti Benfico, pri kateri se je izstrelil med zvezde, pomagal orlom do trojčka lovorik v sezoni 2013/14, a se od nje tudi poslovil po prestopni sagi, v kateri je vodstvo lizbonskega kluba očrnilo podobo slovenskega vratarja, ki ga tako v nekdanjem domovanju čaka sovražni sprejem.

"Mislim, da smo pokazali, da imamo izredno konkurenčno moštvo tako v La Ligi kot Ligi prvakov, vidim, da gre moštvu zelo dobro, in upam, da bomo tako igrali vse do konca sezone in dosegli svoje cilje," je Oblak ponovil mantro Diega Simeoneja, ki na glas ne razkriva konkretnih ciljev. A zdaj je Atletico v španskem prvenstvu vsega 2 točki za vodilno Barcelono, hkrati pa ima že zagotovljene izločilne boje Lige prvakov ...

Nič novega: "ničla" za Handanovića, gol za Inter
Tudi Oblakov dolgoletni predhodnik kot št. 1 v vratih Slovenije Samir Handanović medtem v klubu redno zaklepa vrata. Ob sobotni zmagi Interja nad Genoo z 1:0 je 31-letni Ljubljančan že desetič ostal nepremagan v letošnji Serii A. Handanović je s tem steber moštva, ki kljub samo 18 doseženim golom vodi v italijanskem prvenstvu. Še osnovna statistika Hande: prejel je 9 golov, od tega 4 proti Fiorentini, povprečno pa je premagan na 150 minut igre.

Iličić nezgrešljiv z enajstih metrov
Ravno Fiorentina ohranja pritisk na Inter, pri čemer ključno vlogo še naprej igra Josip Iličić, ki se je v Serii A specializiral za izvajanje najstrožjih kazni. Proti Udineseju je z Nikolom Kalinićem spletel akcijo, ki je prinesla enajstmetrovko v 62. minuti. K beli točki je pristopil Jojo, petič v sezoni, in z dobro odmerjenim visokim udarcem ohranil stoodstotni izkupiček ter zadel za 2:0.

Belec prvič brez prejetega gola, in to proti Milanu
Tudi zaključek 15. kroga Serie A je potrdil, da je za tuje klube koristno, če investirajo v slovenske čuvaje mreže. Na nedeljski večerni tekmi je mali novinec Carpi ustavil domnevni preporod Milana, pri čemer je za 0:0 najbolj pripomogel Vid Belec. 25-letni Mariborčan je bil s 7 obrambami najboljši igralec Carpija, s čimer je prvič ostal nepremagan v najmočnejši italijanski ligi.

Vratarskih adutov Sloveniji ne manjka
Čeprav gre za pregled iger slovenskih nogometašev na tujem, pa velja ob vratarskih mejnikih izpostaviti še tretjega vratarja Slovenije. Nejc Vidmar je v preteklem tednu v vratih Domžal ustavil vse poskuse vodilnih dveh moštev Prve lige in že 11. in 12. v sezoni ostal brez prejetega gola. Zagotovo vratar, vreden zanimanja klubov iz tujine, ob njem pa veliko pogledov pritegne še prvi vratar mladinske reprezentance in Gorice Grega Sorčan. Skratka, Slovenija je postala res prava tovarna nogometnih vratarjev, a kaj ko lahko naenkrat brani samo eden.


Oblakovi vrhunci iz letošnje sezone



Iličić suveren z bele točke - petič v letošnji Serii A


Handanović preprečil hladno prho podrejene Genoe

Vid Belec v 87. minuti s parado ustavil Kučko


Izjemen prvenec Domna Črnigoja v Švici za zmago Lugana


Mladinski reprezentant Slovenije Domen Črnigoj je na desetem ligaškem nastopu v Švici dočakal prvi gol v dresu Lugana. V 62. minuti obračuna Lugano - Grasshoppers je 20-letnik s Škofij prejel žogo na 25 metrih, krenil proti vratom in močno udaril v levi kot nasprotnikovih vrat. Črnigojev prvenec za 2:1 se je na koncu izkazal tudi za zmagovitega, saj je moštvo Zdenka Zemana slavilo s 4:1. Črnigoj, ki je na zadnji dan poletnega prestopnega roka prišel iz Kopra, je prejel še rumeni karton in bil zamenjan v 76. minuti.

Velikonja s 13 goli na 14 tekmah druge lige v Belgiji


V drugi belgijski ligi Etien Velikonja nadaljuje strelski niz. 26-letni Šempetrčan je tokrat zabil dvakrat in pripomogel k zmagi Liersa nad Coxydejem s 3:1. Velikonja je dvakrat zadel v razmiku treh minut (v 78. in 80.) in tako odločil tekmo 17. kroga. S skupno 13 goli, do katerih je "Eti" prišel na samo 14 tekmah, si slovenski napadalec deli mesto prvega strelca Lige Proximus. V drugi belgijski ligi blesti še en slovenski nogometaš, ki je sicer francoskih korenin. Nicolas Rajšel, ki je igral eno sezono za Celje in tudi mlado reprezentanco, je na 14 tekmah za RUSG prispeval 6 golov in 7 podaj, zaradi česar se zanj pred zimskim premorom zanima kar pet belgijskih prvoligašev.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Genoa 1:0vso tekmo (7,1)2 obrambi = 10. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Reus - Atletico 1:2 (P);
Granada - Atletico 0:2

/;
vso tekmo (7,5)

na klopi; 3 obrambe, 2 pobrani žogi = 9. nepremagan
Nejc VidmarDomžale

Domžale - Maribor 0:0;
Olimpija - Domžale 0:0

vso tekmo;
vso tekmo
4 obrambe = 11. nepremagan; 1 obramba = 12. nepremagan
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Alessandria 2:3 (P);
Atalanta - Palermo 3:0
vso tekmo;
53' (2:0) (6,1)
/; v 50' = 2. karton, 2 skoka, posredovanje
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Paderborn 2:1vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Frosinone - Chievo 0:2/

kartoni

Branko IlićAstana (KAZ)TOR: Galatasaray - Astana (LP)?prvak Kazahstana; zadnja tekma sezone
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)

Huesca - Villar. 3:2 (P);
Villarreal - Rayo 2:1

vso tekmo;
/

v 33';
zunaj postave

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Sassuolo - Cagliari 0:1 (P);
Cagliari - Como 1:1

/;
vso tekmo
zunaj postave;
/
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Inter - Rijeka 0:0

vso tekmo
/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Aharnaikos - PAS 1:2 (P);
PAS - Levadiakos 0:1
66' (1:1);
/
poškodba;
poškodovan
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Frosinone - Chievo 0:2

68' (0:0) (6,6)

2. najslabša ocena Chieva, 1 strel, 3 preigravanja, 3 izgubljene žoge
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Udinese 3:0 74' (2:0) (7,3) v 62' z 11-m za 2:0 = 5. gol , 1 strel, 3 koti, 1 skok
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Hertha - Leverkusen 2:1

vso tekmo (6,8)

v 61' = 2. karton, 4 posredovanja, 3 preigravanja

Andraž KirmOmonia (CIP)AEL - Omonia 2:1vso tekmo v 39' = 2. karton
Rene KrhinGranada (ŠPA)Leganes - Granada 2:1 (P);
Granada - Atletico 0:2
/;
/
poškodovan;
poškodovan
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Udinese - Atalanta 3:1 (P);
Atalanta - Palermo 3:0
79' (3:1);
76' (2:0) (6,7)
/; najnižja ocena Atalante, v 42' = 2. karton, 1 strel, 5 skokov
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Erzincan - Antalya. 1:1* (P);
Konya. - Antalya. 3:2

/;
vso tekmo
(6,8)

izven postave; podaja v 88' za 3:2 = 3. podaja, 1 strel, 2 izgubljeni žogi
Nejc PečnikJEF United (JAP II)

* konec sezone *

-

14x, 4 podaje, 7x na 39 tekmah = 3.263'

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Istanbul - Genclerbirligi 2:0

87' (2:0) (6,0)

taktična menjava
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)Köbenhavn - OB 4:1 75' (4:1)/
NAPADALCI (3)
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)Lille - St. Etienne 1:0;
St. Etienne - Rennes 0:1
-;
-

poškodba - najverjetneje odsoten do konca sezone

Roman BezjakRijeka (HRV)Inter - Rijeka 0:0vso tekmo

/

Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-10x, 2 podaji, 2x na 34 tekmah = 1,559'
Milivoje Novaković-* konec sezone *-7x, 2x na 30 tekmah = 1.498'
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Vicenza 2:1 (P);
Carpi - Milano 0:0
/
vso tekmo (8,1)
na klopi; najboljša ocena Carpija, 7 obramb, pobrana žoga
BRANILCI
Boban JovićWisla Krakow (POL)Lech - Wisla 2:0;
Wisla - Legia 0:2
vso tekmo;
20' (0:0)
/; poškodba - do nje odigral prav vse minute v sezoni Ekstraklase
Uroš KorunPiast Gliwice (POL)Gornik - Piast 5:2;
Piast - Cracovia 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
v 36' za 1:1 = 1. podaja; Piast še naprej vodi na Poljskem
Dominic MarohKöln (NEM)Köln - Augsburg 0:1vso tekmo (6,7) v 86' = 2. karton, 2 strela, 4 posredovanja, 2 skoka
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Alessandria 2:3 (P);
Atalanta - Palermo 3:0
/;
/
na klopi;
kartoni

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Lugano - Grasshopper 4:176' (3:1) v 62' za 2:1 = prvenec za Lugano, v 68' = 2. karton
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)PON: Fortuna - Eintracht?tekma v ponedeljek
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Mordovia - Grozni 0:0vso tekmo (6,3)najnižja ocena tekme, 1 strel, 1 skok
Saša A. ŽivecPiast Gliwice (POL)Gornik - Piast 5:2;
Piast - Cracovia 2:2
/
81' (2:2)
zunaj postave; prvič zaigral po dobrem mesecu dni
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Vaduz 2:256' (2:2) v 37' = 3. karton
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - Coxyde 3:1vso tekmo v 78' za 2:0 in v 80' za 3:0 = 12. in 13. sezone
Tim MatavžAugsburg (NEM)Köln - Augsburg 0:1 86' (0:1) (5,9)
1 strel

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.