Tom Dumoulin je odgovoril na vse napade glavnih dveh konkurentov, na koncu pa je bil nanju zaradi taktike zelo jezen. Foto: EPA
Tom Dumoulin je odgovoril na vse napade glavnih dveh konkurentov, na koncu pa je bil nanju zaradi taktike zelo jezen. Foto: EPA
Nairo Quintana, Vincenzo Nibali
Nairo Quintana na letošnjem Giru vozi bistveno napadalneje, kot smo vajeni, vendar pa mu v 18. etapi vseeno ni uspelo zlomiti Toma Dumoulina. Foto: EPA
Tejay van Garderen
Tejay van Garderen je prvič v karieri slavil etapo na tritedenski dirki. Foto: EPA
V petek kolesarje čaka nova gorska etapa s tremi kategoriziranimi vzponi, ki se bo začela v San Candidu, končala pa v Piancavallu. Foto: EPA
Jan Polanc padel iz najboljše deseterice

Na tokratni etapi - eni izmed dveh najtežjih na Giru - so se kolesarji tako rekoč ves čas vzpenjali. Dumoulin je v skupnem seštevku tri etape pred koncem ohranil 31 sekund naskoka pred Quintano in minuto in 12 sekund pred Nibalijem. Vodilni trije v skupni razvrstitvi so v cilj prišli skupaj na devetem, desetem in 11. mestu. Vsi trije so poskušali z napadi, vendar so jih konkurenti uspeli odbiti. Najbolj aktiven je bil Quintana. Kolumbijec je prvič napadel na Passu Gardena, že 53 kilometrov pred ciljem. Sledil je Nibali, Dumoulin pa je potrpežljivo čakal, stika pa vendarle ni izgubil.

Znova je bilo živahno na zadnjem klancu. Ko je bilo do konca še 6,5 kilometra, je ob pomoči moštvenega kolega Winnerja Anacone znova "skočil" Quintana. V ospredju je, ko je bilo do cilja še manj kot šest kilometrov, napadel van Garderen, v ozadju pa je znova pospešil zmagovalec Gira leta 2014, toda konkurentov ni uspel zlomiti. Pet kilometrov pred ciljem je napadel še Nibali, za lanskim zmagovalcem pa je nato pospešil še Dumoulin, a sta oba odgovorila. Zatem so trije favoriti, pozorni eden na drugega, skupaj odpeljali do cilja.

Dumoulin: Očitno sta sklenila pakt
Ko so bili že na ravnini, je Dumoulin predlagal, da pospešijo v lovu za kolesarji pred njimi in se izmenjavajo v narekovanju ritma, a je Quintana le odkimal z glavo. Po etapi je Nizozemec dejal, da mu je čudno, da tega nista želela, saj ima on še dovolj časovne prednosti pred zasledovalci, njuni mesti na stopničkah pa sta po njegovih besedah zdaj bolj ogroženi. Quintana in Nibali bosta zagotovo napadala na petkovi in sobotni gorski etapi, v nedeljo pa sledi le še kronometer med Monzo in Milanom.

"Osredotočena sta le name. Namesto da bi skušala zmagati, se trudita le, da bi jaz izgubil. Veliko smo izgubili proti ostalim tekmovalcem. Res upam, da bosta zaradi takšnega dirkanja izgubila stopničke v Milanu. To bi bilo res lepo in bi bil vesel, če bi se to zgodilo. Scenarij bi bil sanjski, če se ostali tekmovalci ne bi približali, a zdaj je Pinot pridobil minuto, ker sta Quintana in Nibali očitno sklenila pakt. Imata to pravico, a bi bilo lepo, da bi bila zaradi takšnega obnašanja ob stopničke," je bil do glavnih tekmecev oster Dumoulin.

Landa znova premagan v ciljnem šprintu
V ospredju sta van Garderen in Mikael Landa na spustu približno 15 kilometrov pred ciljem naredila prednost. Španec je bil na ravnini pred ciljem na čelu, a spet ni uspel s taktiko. Tako kot v torek v Bormiu na 16. etapi, ko ga je v ciljnem šprintu prehitel Nibali, je bil tokrat močnejši Američan. 28-letni van Garderen je prvič v karieri dobil etapo na tritedenski dirki. "Zadnjih nekaj let, kar se tiče skupnega seštevka na največjih dirkah, je bilo težko, ko sem se boril za visoka mesta. Kljub slabemu začetku Gira sem skušal zadržati visoko moralo. To je moja prva etapna zmaga na največjih dirkah in občutek je res izvrsten, še posebej ker mi jo je uspelo na taki preizkušnji. Progo etape zelo dobro poznam, saj tu velikokrat treniram in praktično poznam vsak kilometer ceste," je bil zadovoljen zmagovalec etape.

Polanc izpadel iz deseterice
Tretji je v cilj prišel Thibaut Pinot, ki je v skupnem seštevku četrti. Proti prvim trem je pridobil dobro minuto. Podobno sta zaostanek zmanjšala peti v skupnem seštevku Ilnur Zakarin, ki je bil tokrat šesti, in šesti skupno Domenico Pozzovivo, ki je ciljno črto prečkal na četrtem mestu.

V nasprotju s 17. etapo Slovenci tokrat niso igrali vidne vloge. Jan Polanc, ki je bil v sredo zelo aktiven, je odpadel na drugem od petih kategoriziranih vzponov. Z nekaj manj kot sedmimi minutami zaostanka je zasedel 27. mesto, v skupnem seštevku pa je padel iz deseterice in je zdaj 13. Luka Mezgec je bil tokrat 51., v skupni razvrstitvi pa je drugi najboljši Luka Pibernik, ki je 105.

18. ETAPA, Moena-Ortisei, 137 km:                
  1. T. VAN GARDEREN   ZDA     3:54:04
  2. M. LANDA          ŠPA    isti čas
  3. T. PINOT          FRA       +0:08
  4. D. POZZOVIVO      ITA    isti čas
  5. J. HIRT           ČEŠ        0:11
  6. I. ZAKARIN        RUS        0:24
  7. S. KRUIJSWIJK     NIZ        0:34
  8. B. MOLLEMA        NIZ    isti čas
  9. T. DUMOULIN       NIZ        1:06
 10. N. QUINTANA       KOL        isti
 11. V. NIBALI         ITA         čas
 ...                                  
 27. J. POLANC         SLO        6:57
 51. L. MEZGEC         SLO       32:57
 56. L. PIBERNIK       SLO        isti
 69. J. TRATNIK        SLO         čas
137. K. KOREN          SLO       35:55
141. M. MOHORIČ        SLO    isti čas

Vrstni red po 18. etapi:              
  1. T. DUMOULIN       NIZ    80:00:48
  2. N. QUINTANA       KOL       +0:31
  3. V. NIBALI         ITA        1:12
  4. T. PINOT          FRA        1:36
  5. I. ZAKARIN        RUS        1:58
  6. D. POZZOVIVO      ITA        2:07
  7. B. MOLLEMA        NIZ        3:17
  8. S. KRUIJSWIJK     NIZ        5:48
  9. A. YATES          VB         7:06
 10. B. JUNGELS        LUKS       7:34
...                                   
 13. J. POLANC         SLO       12:24
105. L. PIBERNIK       SLO     3:15:53
110. J. TRATNIK        SLO     3:20:56
135. M. MOHORIČ        SLO     3:37:33
142. L. MEZGEC         SLO     3:42:59
143. K. KOREN          SLO     3:43:25

Jan Polanc padel iz najboljše deseterice