Nika Barič in Eva Lisec sta bili razigrani v dvorani Polaj. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Barič in Eva Lisec sta bili razigrani v dvorani Polaj. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarice ugnale Turčijo

Izbranke Damirja Grgića so s tekmama zakorakale v drugo polovico priprav.

Zanesljivo so odpravile reprezentanco Poljske in zabeležile peto zaporedno zmago. Že v tretji minuti so izbranke selektorja Damirja Grgića vodile z 12:0, v peti minuti pa 22:7. V nadaljevanju so Poljakinje vzpostavile ravnotežje, vendar so ob prvem malem odmoru zaostajale za 14 točk, takšna pa je bila prednost slovenske ekipe tudi po koncu 20 minut igre.

Drugi polčas sta z zadetima metoma za tri točke odprli Teja Oblak in Nika Barič ter prednost prvič dvignili na 20 točk. Slovenke so na krilih odlične igre v obrambi in domiselne igre v napadu še povišale svojo prednost. Dve minuti do izteka tretje četrtine je naša izbrana vrsta povišala prednost na 30 točk, še za točko več so vodile ob izteku 30. minut.

Najboljša strelka tekme je bila Nika Barič, ki je dosegla 18 točk.

Boljše tudi od Turčije
Priprav v Zrečah in Laškem se udeležuje štirinajst slovenskih košarkaric in prav vse, vključno z naturalizirano Američanko Shante Evans, je imel selektor Grgić na klopi proti Turčiji, bronasti ekipi z EP-ja 2011 in polfinalistkam SP-ja 2014. Te so pred dnevi na zaprti tekmi v Kranjski Gori nastopile z bolj ali manj rezervnimi igralkami in izgubile s 23 točkami razlike, tudi tokrat, ko so na parket stopile glavne akterke, pa so bile brez možnosti za uspeh.

Slovenke so z nepopustljivo in organizirano obrambo v desetih minutah gostjam dovolile le enajst točk, ob odmoru je bila razlika deset točk, po treh delih igre pa je Slovenija še naprej suvereno nadzirala potek tekme (62:48).

Štiri slovenske igralke so imele na koncu dvomestno število točk. Eva Lisec je 23 točkam ob metu 9/11 dodala osem skokov. Nika Barič je dosegla 16 točk (3/4 za tri), Maja Erkić jih je dodala 12, Teja Oblak pa je zbrala 11 točk, 7 podaj in 5 skokov.

Slovenija, ki bo prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu, bo uvodno tekmo na Češkem igrala 16. junija proti Franciji, naslednji dan jo čaka Grčija, 19. junija pa še Srbija.

Pripravljalna tekma, Trbovlje:
SLOVENIJA - TURČIJA
76:64 (24:11, 15:18, 23:19, 14:16)

Slovenija: Lisec 23, Barič 16, Erkić 12, Oblak 11, Abramovič 6, Piršič in Trebec po 4.

Turčija: Holingsvorth 19, Vardarli 18, Bilgic 7, Cakir, Senyurek in Koksal po 5, Cora 4, Canitez 1.

Košarkarice ugnale Turčijo