Veliko slavje Italijanov, ki so izločili evropske prvake. Foto: Reuters
Veliko slavje Italijanov, ki so izločili evropske prvake. Foto: Reuters
Giorgio Chiellini
Giorgio Chiellini se je v 33. minuti odlično znašel pred španskim golom. Foto: Reuters
Graziano Pelle
Graziano Pelle je z drugim golom na prvenstvu poslal Španijo v domovino. Foto: Reuters
Legendi svojih reprezentanc Gianluigi Buffon, ki se je izkazal z nekaj obrambami, in Andres Iniesta. Foto: Reuters

na Stade de Franceu izločila Italija, ki je bila boljša z 2:0.

Furia roja je pred štirimi leti kot prva ubranila evropsko krono. Tedaj je v finalu s 4:0 nadigrala azzurre. Italija je pred Španijo klonila tudi štiri leta prej, ko so jo Španci ob drugem pohodu na evropski vrh po enajstmetrovkah premagali v četrtfinalu. Zdaj pa so se rane teh dveh porazov nekoliko zacelile.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.

Španska era je dokončno končana. Omenjena evropska naslova so Španci nadgradili še z naslovom svetovnega prvaka leta 2010, tedanja generacija pa se počasi poslavlja. Najprej je sledil polom ob branjenju lovorike na zadnjem svetovnem prvenstvu, na katerem so se Španci v Braziliji poslovili po skupinskem delu. V Franciji so po dveh zmagah šibke točke pokazali že proti Hrvaški, proti Italiji pa so te prišle še toliko bolj do izraza.

Italija je odlično začela tekmo. V slogu predstave proti Belgiji, s katero je resno opozorila nase in zaprla usta kritikom, ki so označevali izbrano vrsto za eno najslabših v bogati zgodovini azzurrov, so Italijani dobili prvi polčas. V drugem pa tudi v slogu, ki je poznan nogometašem v modrih majicah, s čvrsto obrambo zadržali izid, zadnji žebelj v špansko krsto pa so zabili po protinapadu. V četrtfinalu Italijo čaka še ena klasika evropskega nogometa - pomerila se bo s svetovnimi prvaki Nemci.

V prvem delu Italijani nevarnejši
Italijani so bili ves prvi polčas dejavnejši od Špancev, ki si resne priložnosti sploh niso priigrali. V deževnem Saint Denisu so že v uvodnih minutah spravili nekaj žog v kazenski prostor branilcev naslova, prvič pa je bilo zelo nevarno v osmi minuti. Tedaj je Alessandro Florenzi podal s prostega strela. Najvišji je bil v skoku Graziano Pelle, ki je streljal z glavo, z odlično reakcijo pa se je izkazal David de Gea, ki je preprečil zadetek.

De Gea je še enkrat dobro branil, ko je Emanuele Giaccherini poskusil s škarjicami. Španski vratar je z zadnjimi močmi odbil v vratnico, toda sodniki so prekinili akcijo, saj je italijanski nogometaš pri strelu napravil prekršek. V 29. minuti je furia roja imela kar precej sreče, ko je Mattia De Sciglio iskal s podajo Pelleja, Sergio Ramos pa je nerodno izbijal, a je žoga zletela prek vrat.

Chiellini popeljal Italijo v vodstvo
Štiri minute pozneje pa so azzurri kronali premoč. Najprej je Sergio Ramos slabo posredoval ob Pelleju in italijanskega napadalca podrl približno 20 metrov od vrat. Eder je izvedel prosti strel. De Gea je posredoval, a je nevaren poskus le odbil. Pritekel je Giaccherini. Pred njim je španski vratar še odbil žogo, nato pa je prišel še Giorgio Chiellini in žogo je pospravil v mrežo. Nevaren je bil še poizkus Giaccherinija ob koncu polčasa, a se je s parado izkazal de Gea.
V drugem polčasu so Španci zaigrali aktivneje. Že kmalu je z glavo zapretil Alvaro Morata. Vmes je bil po desetih minutah drugega dela Eder po lepi podaji Pelleja in napaki španske obrambe prehiter za osrednja branilca furie roje, vendar se je z novo obrambo izkazal de Gea. V 70. minuti so Španci prvič izigrali italijansko obrambo. Cesc Fabregas in Andres Iniesta sta kombinirala, do strela pa je prišel Aritz Aduriz, vendar je Bask meril mimo vrat.

Pelle zapečatil špansko usodo
Zatem se je dvakrat izkazal Gianluigi Buffon. Zbranost italijanskega kapetana je najprej z volejem z roba kazenskega prostora preizkusil Iniesta, nato pa še Gerard Pique, ki je prav tako meril s 16 metrov. Oba sta streljala s slabšima (levima) nogama. Italijani so medtem prežali na protinapade. V enem je Sergia Ramosa, ki ni imel svojega dne, preigral Lorenzo Insigne, a je sprožil naravnost v dobro postavljenega de Geo.

Zgoščeno postavljena italijanska obramba je eno redkih napak naredila tik pred iztekom rednega dela, ko je dopustila, da je Pique ostal sam pred Buffonom. Katalonec ni prišel do čistega strela, bil je malce prekratek, z novim odličnim posredovanjem pa se je izkazal Buffon. Dokončno je špansko vladavino končal Pelle, ki je zadel po protinapadu. Matteo Darmian je prišel v kazenski prostor. Z desne je podal pred vrata. Žoga se je odbila od Sergia Ramosa, pred de Geo pa jo je v mrežo pospravil Pelle.

Osmina finala, St. Denis:
ITALIJA - Španija 2:0 (1:0)
76.165; Chiellini 33., Pelle 91.

Chiellini v 33. minuti kronal italijansko premoč

Pelle zapečatil špansko usodo