Prah, ki ga je dvignil napovedani Fibin suspenz, se počasi polega. Foto: EPA
Prah, ki ga je dvignil napovedani Fibin suspenz, se počasi polega. Foto: EPA

S tem je Fiba Europe razrešila tudi ugibanja o tem, kdo bo igral v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu. Pri Fibi so izrazili zadovoljstvo nad reakcijo zvez v zvezi z igranjem v evropskih klubskih pokalih, saj je večina zvez po marčevskih grožnjah vsaj s posameznimi klubi vendarle potrdila sodelovanje v Fibinem tekmovanju.

Tik pred suspenzom je bila takrat tudi Slovenija oziroma slovenska reprezentanca, a je košarkarska zveza Slovenije po grožnji Fibe svoja sprva trdna stališča hitro spremenila in skupaj z drugimi zvezami z nekdanjega jugoslovanskega prostora sprejela vse postavljene zahteve.

Tedaj je Fiba številnim zvezam, ki niso privolile v sodelovanje v Fibinih evropskih pokalih in ki so vztrajala z nastopi v okviru Evropske lige, zagrozila z izključitvijo in porajala so se vprašanja, kaj je z ekipami, ki imajo nastop na olimpijskih igrah že zagotovljen, in kaj se bo zgodilo s kvalifikacijami in evropskim košarkarskim prvenstvom.
Zdaj nobena zveza ni več pod suspenzom, kar pomeni, da bo lahko tudi slovenska reprezentanca nastopila v kvalifikacijah za EP 2017. Slovenijo septembra čakajo trije tekmeci - Ukrajina, Bolgarija in Kosovo.