Žiga Pešut je zelo motiviran po lanskem polomu v finalu državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut je zelo motiviran po lanskem polomu v finalu državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Zajc
Bojan Zajc se je spomnil tudi izjemnih bojev za naslov državnega prvaka v devetdesetih letih, ko se je iskala vstopnica več. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popovič
Marko Popovič ima veliko težav, saj je prejšnje vodstvo kluba poslovalo zelo netransparentno. Vse prispevke glavnega pokrovitelja so porabili vnaprej in v tej sezoni se je to zelo poznalo. Foto: Telemach Olimpija
Andrej Tavželj
Andrej Tavželj se zaveda, da bo uspeh prišel le s pravim pristopom. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy
Olivier Roy bo po koncu sezone zapustil Tivoli. Zmaji si ga ne bodo mogli več privoščiti. Foto: www.alesfevzer.com

Na novinarski konferenci so pričakovanja pred finalom, ki se začenja v ponedeljek ob 17.30 v Tivoliju, strnili predsednik Marko Popovič, trener Bojan Zajc, branilec Andrej Tavželj in napadalec Žiga Pešut.

Popovič pravi, da je precej bolj optimističen, kot je bil lani poleti, ko so v Ljubljani začeli reševanje kluba s prisilno poravnavo. "Prepričan sem, da bodo igralci najpozneje 11. aprila končali sezono, za nas pa takrat še zdaleč ne bo konec. Nekaj stvari moramo še urediti, potekajo pa že stvari za prihodnjo sezono."

Grenki spomini na lanski finale
V lanski sezoni so zmaji stavkali pred začetkom državnega prvenstva. V finalu so izgubili proti Jeseničanom z 1:3 v zmagah, zdaj se vsi zavedajo, da je bila stavka napaka, ki pa je letos niso ponovili. Na dveh polfinalnih srečanjih so odpravili Playboy Slavijo s 3:0 in 8:1.

"V polfinalu bi imeli še več težav, če ne bi imeli prijateljskih tekem. Ujeli smo ritem, se pa seveda poznajo težave, ki jih prinaša neigranje tekem. Pade disciplina v igri. Druga tekma proti Slaviji je pokazala realno sliko, ko ekipa igra disciplinirano in zavzeto in ko ni podcenjevanja. Takrat smo konkurenčni vsakomur. Velika želja je, da bomo ostali motivirani še 14 dni in da zvezdico pripeljemo nazaj v Tivoli. Lani se je izkazalo, da če nisi z glavo 100-odstotno pri stvari, se lahko zgodi tudi presenečenje," je pojasnil Tavželj.

Pešut: Vsi si želimo vrniti naslov v Ljubljano
"Vsi si želimo vrniti naslov v Ljubljano. Igramo v Ligi Ebel, drugi pa Ligo INL. Želimo dokazati, da smo boljši. Vsak želi zmagati s 3:0, a pride dan, ko ti ne gre, vratar tekmecev pa brani vse. Letos smo stopili skupaj. Vse je drugače kot lani," je dodal Pešut.

Zajc: Če nekaj časa ne igraš na določeni ravni, izgubiš reakcijo na ledu
Trener Zajc je bil lani v vlogi pomočnika, zdaj je po odhodu Fabiana Dahlema glavni trener. Ima nekaj težav s poškodbami, branilec Boštjan Groznik je na tekmi z Založani dobil globoko ureznino na podlakti, poškodovan je Gal Koren, manjkal bo tudi branilec Kristijan Čepon.

"V zadnjem mesecu smo odigrali zelo malo tekem. Težko je dobiti močne tekmece v tem trenutku, ko potekajo končnice. K sreči smo igrali proti Crveni zvezdi in Triglavu. Trenirali smo zavzeto in vsi komaj čakamo na začetek finala. Na papirju smo favoriti, a je to treba dokazati na ledu. Nimamo tekmovalnega ritma, če nekaj časa ne igraš na določeni ravni, izgubiš reakcijo na ledu, tu pa se lahko marsikaj zgodi," opozarja Zajc in dodaja, da ni lahko delovati v amaterskih pogojih v profesionalni Ligi Ebel.

Popovič: Vratarja Roya ne bo mogoče zadržati
Popovič se je dotaknil številnih tem, tako tekmovalnih želja kot finančnih skrbi. A je izrazil tudi optimizem, saj so v klubu v zadnjem času sklenili nekaj novih pogodb: "Zadeve pri nas trajajo dolgo, tudi v pisarni pa še nismo izboljšali stvari. To je cilj za naprej, a mislim, da je to glavni razlog, da fantje vztrajajo. Imajo zaupanje v to, kar delamo. Stvari se obračajo izjemno počasi, se pa vidi napredek v zadnjih 14 dneh. Kaže se pozitiven trend, ki ga bomo skušali izkoristiti."

"Ko primerjam pogon v profesionalnih klubih in stanje pri nas, lahko ugotovim, da smo bolj amaterski klub. Delujemo na bazi prostovoljcev. Ves denar, ki pride v klub, namenimo za plače igralcev, za prehrano in namestitve," je razmišljal predsednik kluba.

Najbolj zaželen igralec Olimpije je odlični vratar Olivier Roy, ki mu ne manjka ponudb. "Vratarja Olivierja Roya ne bo mogoče zadržati. Preprosto ne moremo dati take ponudbe, da bi lahko bili konkurenčni. Prihodnjo sezono bo dobil veliko več, kot si lahko dovolimo. V finalu bo zanesljivo igral," je pojasnil Popovič.

V celotni sezoni Lige Ebel prodali 4.380 vstopnic
Popovič je tudi predstavil številke gledanosti tekem v dvorani Tivoli, ki je v tej sezoni precej samevala. Statistika je pokazala, da se je po odstotkih obisk povečal, toda konkretne številke so precej nižje, kot bi si želeli v klubu. Prodali so štirikrat več letnih vstopnic kot lani, številka pa je le 182. Klub je na ta način iztržil 18.000 evrov. V celotni sezoni so prodali 4.380 vstopnic, 1.322 več kot lani.
"Po odstotku je rast velika, a vse skupaj ni nič, iz tega ne moreš pokriti ničesar. Financiranje kluba je izključno na pokrovitelju in tako stanje ni vzdržno na daljši rok. Lahko zagotovim, da niti en evro ne gre za druge stvari kot za plače za igralce. To je najtežja sezona za naš klub. Moramo preživeti. Lažje bi bilo zapreti klub in začeti znova, a to ne bi bilo pošteno," je predsednik zeleno-belih pokazal na vse bilance na svojem prenosnem računalniku.

V teh dneh poteka končnica Lige Ebel, kjer se na eni tekmi zbere več gledalcev kot v Tivoliju v celotni sezoni Lige Ebel (27 domačih tekem). V Celovcu prodajo 3.500 letnih vstopnic in s tem zagotovijo pol milijona proračuna, seveda pa potem svoje doda še bogata mecenka Heidi Horten.

Popovič razmišlja dolgoročno, do leta 2019 želi biti na zeleni veji. Ves čas je v pogovorih z morebitnimi pokrovitelji, tudi na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici je bil navzoč, srečal se je z nekaterimi vplivnimi poslovneži.

"Pogodbe so sklenjene tudi za naprej. Avgusta, ko bomo začeli novo sezono, bomo imeli nekaj v žepu. Upam, da bo to, kar se dogaja zadnji mesec, tudi olajšalo pot do sredstev. Ljudje vidijo, da se dela transparentno in da je klub tisti, ki dobi denar, dobijo ga igralci. Tudi zato si želim, da bi bile tekme dobro obiskane, kajti vsaka kupljena vstopnica pomeni šest ali deset evrov več za fante," je še povedal Popovič.