Daniel Ricciardo je postal šele prvi dirkač po Kimiju Räikkönenu, ki svoji prvi zmagi v formuli ena ni dosegel z enega izmed treh najboljših štartnih položajev. V Kanadi je dirko začel s šestega mesta, tokrat je začel s četrtega. Räikkönen je prvo zmago - VN Malezije 2003 - osvojil s sedmega štartnega položaja, drugo v Belgiji leta 2004 pa z desetega. Foto: EPA
Daniel Ricciardo je postal šele prvi dirkač po Kimiju Räikkönenu, ki svoji prvi zmagi v formuli ena ni dosegel z enega izmed treh najboljših štartnih položajev. V Kanadi je dirko začel s šestega mesta, tokrat je začel s četrtega. Räikkönen je prvo zmago - VN Malezije 2003 - osvojil s sedmega štartnega položaja, drugo v Belgiji leta 2004 pa z desetega. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso, ki je ob prihodu pod zmagovalni oder požel glasne ovacije, je uspeh sezone dosegel na prizorišču svoje prve zmage v kraljici motošporta. Alonso se je v Budimpešti 97-ič povzpel na zmagovalni oder in je le tri uvrstitve med najboljše tri oddaljen od elitne druščine dirkačev, ki so se 100-krat ali večkrat uvrstili na stopničke. Do zdaj je to uspelo le Michaelu Schumacherju in Alainu Prostu. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton bi lahko v nedeljo postal prvi dirkač, ki bi se veselil zmage po štartu iz boksa. Na koncu se je moral Britanec zadovoljiti s sicer odličnim tretjim mestom. Foto: EPA
Nico Rosberg
Prvič v letošnji sezoni se je zgodilo, da je Nico Rosberg končal dirko in se po njej ni povzpel na zmagovalni oder. Foto: EPA
Valtteri Bottas in Felipe Massa
Williamsa, Valtteri Bottas in Felipe Massa, nista bila tako hitra, kot bi si želela. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je z Alonsom Ferrariju pridobil dovolj točk, da je ta v konstruktorskem seštevku s tretjega mesta izrinil Williamsa. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel počasi, a zanesljivo postaja drugo ime Red Bulla v letošnji sezoni. Foto: EPA
Taktična zmaga Ricciarda v Budimpešti
Zaključek dirke na Hungaroringu


Dirka na Hungaroringu že dolgo ni bila tako zanimiva kot nedeljska: na njej je odločitev o zmagovalcu padla šele v zadnjih krogih. Bili smo priča številnim nesrečam, neizprosnim bojem, dvakrat je moral na stezo zapeljati tudi varnostni avtomobil, ki je dodobra premešal vrstni red dirkačev.
Na koncu je najboljšo taktiko izbral Ricciardo, ki je opravil postanek več od kolegov na zmagovalnem odru, zaradi česar je imel na koncu madžarske preizkušnje najbolj sveže gume, posledično je bil najhitrejši in si je lahko privoščil tudi najbolj agresivno dirkanje. Avstralec je tako slavil še drugič v sezoni in je znova popolnoma zasenčil moštvenega kolega Vettla, ki se je moral zadovoljiti s sedmim mestom.
Ricciardo izkoristil edino priložnost
"Občutki po tej zmagi so isti kot ob prvi. Na začetku nam je šel na roko prihod varnostnega avtomobila, njegov drugi prihod nekoliko manj. Vseeno nam je na koncu uspelo. Še posebej mi je všeč, ker sem moral za zmago na koncu prehiteti še dva dirkača," je bil po dirki do ušes nasmejan Daniel Ricciardo, ki je po dirki na Hockenheimringu zelo hitro prišel do novega dvoboja z Alonsom, ki ga je moral za zmago prehiteti dva kroga pred koncem. "Vedel sem, da bo treba hitro ukrepati, na razpolago mi je bil sistem DRS, vedel sem, da je bila tisto moja edina priložnost. Izkoristil sem jo, na koncu se je vse izplačalo," je še povedal.
Alonso se je opravičil moštvu
Fernando Alonso je znova dokazal, da je najbrž najboljši posameznik v trenutni dirkaški zasedbi formule ena. Pri Ferrariju so s postankom manj veliko tvegali in vse upe položili v roke dvakratnega svetovnega prvaka, ki je upravičil zaupanje in se uvrstil tik pod vrh. "Zelo sem vesel. Za mano je težek konec tedna, pravzaprav zelo težka dirka, in uvrstitev na zmagovalni oder še kako zaleže," je dejal 32-letni voznik, ki se mu je dalj časa nasmihala prva zmaga po lanski dirki za VN Španije, na koncu pa je moral s popolnoma razcefranimi gumami le priznati premoč mlajšemu Avstralcu. "Danes smo vse tvegali za zmago. Bili smo ji zelo blizu, a kljub vsemu nismo razočarani. Zelo sem ponosen na ekipo in na delo, ki smo ga skupaj opravili na Madžarskem. Zelo, zelo sem vesel. Kot kaže, za uvrstitev na zmagovalni oder potrebujemo nore dirke," je dejal Alonso, ki se je takoj po prečkanju ciljne črte po radijski zvezi moštvu opravičil, ker mu Ricciarda ni uspelo zadržati za seboj in ekipi priboriti prvo zmago v sezoni.
Hamilton: Izgubili smo veliko točk
Na najnižjo stopničko je stopil Lewis Hamilton, ki je po novih spodletelih kvalifikacijah dirko začel iz boksa, nato pa s pametno vožnjo osvojil pomembnih 15 točk v boju za naslov prvaka. "To je bil zares nor konec tedna," je na novinarski konferenci sedmi sili uvodoma dejal Britanec in nadaljeval: "Rad bi se zahvalil ekipi za odlično opravljeno delo, urnost med postanki, tudi odlično postavljeno taktiko. Dal sem vse od sebe. Dirkalnik je fantastičen - deluje, tako kot mora. Izgubili smo sicer veliko točk, lahko bi se odrezali precej bolje." Svetovni prvak iz sezone 2008 je na vprašanje, ali je bila to njegova najboljša predstava v kraljici motošporta, odgovoril nikalno.
Rosberg obstal v zadnjem krogu
Slabše se je odrezal Hamiltonov moštveni kolega Nico Rosberg, ki si je po odličnih kvalifikacijah - zagotovil si je šesti 'pole' v sezoni - obetal zmago, a se je moral na koncu zadovoljiti z zgolj 12 točkami. "Na koncu mi je še uspelo ujeti vodilno trojko, a za kaj več mi je zmanjkalo sreče. Prav ta zadnji krog me najbolj jezi. Ponudila se mi je priložnost, ki pa je nisem znal izkoristiti. Res mi je žal," je o izdihljaju dirke, ko se je s Hamiltonom udaril za tretje mesto, povedal Nemec, ki pa kljub slab(š)emu izidu ni ostal črnogled. "Vseeno bom z dirke odnesel tudi nekaj pozitivnih stvari, ki pa jih za zdaj zaradi tega, ker sem še vedno v tistem zadnjem krogu, ne vidim," je odkrito priznal.
Räikkönen: Zaslužili smo si več, toda ...
Ob Alonsu je nasmeške na obraze Ferrarijevih navijačev narisal tudi Kimi Räikkönen, za katerim je po težavni sezoni vendarle dober dirkaški konec tedna - čeprav so ga v moštvu polomila v prvem delu kvalifikacij, ki ga je Finec sklenil na 17. mestu. 34-letnik vseeno s končnim razpletom ni bil najbolj zadovoljen. "Šesto mesto mi ni prineslo veliko, zaslužili smo si boljši izid, a ne po sobotnih kvalifikacijah. Tu sem, da poskušam dobiti dirke. Resda sem osvojil nekaj točk, a to ni tisto, kar želim. Dirkalnik je bil ves konec tedna dober, toda težko je bilo dirkati in osvojiti boljšo uvrstitev po slabem začetnem položaju," je dejal Räikkönen, ki je pred dirko v Silverstonu razkril, da se utegne po koncu naslednje sezone dokončno posloviti od kraljice motošporta.
Massa vesel, da je dokončal dirko
Po sobotnih kvalifikacijah so si veliko od dirke obetali pri Williamsu, kjer pa so na koncu osvojili le 14 točk. Deset jih je s petim mestom pobral Felipe Massa, štiri z osmim pa Valtteri Bottas. Razlog za slabši izid dirkačev je predvsem slaba taktika oziroma napačna odločitev glede izbire gum. "Lepo je bilo končati dirko in osvojiti nekaj točk," je dejal Massa, ki je pred nedeljsko preizkušnjo dvakrat zapored odstopil že v prvem krogu. "Vseeno to ni dovolj. Nismo imeli dovolj hitrega dirkalnika, s katerim bi se lahko postavili proti red bulloma in ferrarijema. Bili smo enostavno prepočasni. Dirka ni bila najlažja, morali smo tvegati, nismo ubrali pravih odločitev glede gum, a to so storila tudi druga moštva. McLaren, recimo. Ko vse to vzameš v zakup, so bile osvojene točke kar dobre," je še dodal.
Vettlu se dirka ni posrečila
Le šest točk pa je tokrat osvojil Sebastian Vettel, ki ni bil tako hiter kot Ricciardo, za nameček pa je storil še veliko napako na štartno-ciljni ravnini, po kateri ga je zavrtelo in odneslo proti zaščitni ogradi. Na njegovo srečo je ogrado le oplazil, tako da je lahko dirkanje nadaljeval. "Dirka se mi ni posrečila. Za napako, ko me je zavrtelo, sem kriv izključno jaz. Predtem sem imel veliko smole s prihodom varnostnega avtomobila na stezo," je pojasnil Heppenheimčan in poudaril, da se veseli Ricciardove zmage.

Taktična zmaga Ricciarda v Budimpešti
Zaključek dirke na Hungaroringu