V Prvi ligi daleč največ tujcev igra v Zavrču. Med 27 registriranimi nogometaši, ki igrajo v Prvi ligi, so le 3 Slovenci (dobrih 11 odstotkov). Foto: www.alesfevzer.com
V Prvi ligi daleč največ tujcev igra v Zavrču. Med 27 registriranimi nogometaši, ki igrajo v Prvi ligi, so le 3 Slovenci (dobrih 11 odstotkov). Foto: www.alesfevzer.com

Športni SOS je tik pred koncem kvalifikacij za preboj na evropsko prvenstvo pozornost usmeril kralju športov.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


625. Bral sem prispevek o tem, koliko nogometašev določenih narodnosti igra v Ligi prvakov. Katere evropske države imajo v svojih prvih ligah po odstotkih največ domačih nogometašev? Zdi se, da bodo "zmagovalke" majhne države, ki si tujcev ne morejo privoščiti, in tujcev zaradi nekakovosti lige ne privlačijo?

Samo Mikuš

Football observatory se je te tematike lotil lani, ko je v posebni raziskavi prečesal 31 nogometnih lig po Evropi. Po njihovih podatkih največ domačih nogometašev igra v Srbiji (86,8). Po tem merilu ji sledijo Slovaška (78,1), Belorusija (77,9) in Švedska (77,6). Slovenijo najdemo v zlati sredini - na 14. mestu (68,8).

Na dnu lestvice so Ciper (30,8), Anglija (41) in Italija (45,7). Podrobnosti vseh 31 lig lahko preverite v spodnjem zemljevidu. Njegovo velikost lahko spreminjate s klikom na + in -.

626. Kakšna je uspešnost reprezentanc na mednarodnih tekmovanjih v odvisnosti od odstotka domačih igralcev v državnih ligah?
Samo Mikuš

Uporabil sem zgornje podatke za leto 2014 in preveril reprezentance, ki so se uvrstile na svetovno prvenstvo leta 2014. Korelacija je negativna (r = -0,44). Delež domačih igralcev je negativno povezan z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo. Večji delež tujcev tako pomeni večjo verjetnost za preboj na zaključni turnir.

Med 19 ligami, ki imajo manj kot 35 odstotkov tujcev, so se na SP uvrstili le Hrvati, Nizozemci in Francozi. Od 12 lig, ki ima več kot 35 odstotkov tujcev, se je v Brazilijo 2014 uvrstilo kar 9 lig (to ni uspelo le Cipru, Turčiji in Škotski).

Ta značilnost je pri uvrstitvi na prihodnji EP manj izrazita. Če upoštevamo reprezentance, ki trenutno zasedajo prvi dve mesti v vsaki skupini, in delež tujcev, je korelacija padla na -0,22.