Borut Božič bo najizkušenejši slovenski kolesar na SP-ju. Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO
Borut Božič bo najizkušenejši slovenski kolesar na SP-ju. Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO
Miguel Indurain, Abraham Olano in Marco Pantani
Leta 1995 se je Špancema Miguelu Indurainu in Abrahamu Olanu na odru za zmagovalce najboljših na cestni dirki pridružil Italijan Marco Pantani. Foto: AP

V teh dneh v Richmondu poteka svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, temu dogodku je ta teden posvečen portal Športni SOS.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


618. Katerim kolesarjem je v istem letu uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka in dobiti katero od treh največjih dirk na svetu?

Andraž P.

Svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu obstaja od leta 1927. Od takrat je devetim svetovnim prvakom prej uspelo dobiti vsaj eno od treh velikih dirk. Zanimivo - nikomur ni uspelo povezati španske pentlje in naslova svetovnega prvaka.

Junaka posebne vrste sta Eddy Merckx (1974) in Stephen Roche (1987), ki sta v istem letu najprej dobila Giro, nato Tour, na koncu pa dodala še češnjico v podobi naslova svetovnega prvaka.

Kolesarji, ki so v istem letu zmagali na eni veliki dirki in postali svetovni prvaki, so v spodnji tabeli.

GiroTour
Alfredo Binda 1927Georges Speicher 1933
Fausto Coppi 1953Louison Bobet 1954
Ercole Baldini 1958Eddy Merckx 1971
Bernard Hinault 1980

Greg LeMond 1989

619. Katerim kolesarjem je na istem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu uspelo osvojiti medaljo v obeh posamičnih kategorijah?
Andraž P.

Miguel Indurain in Abraham Olano sta edina kolesarja, ki sta na istem svetovnem prvenstvu osvojila medaljo v obeh posamičnih kategorijah. Indurain je leta 1995 v Kolumbiji postal svetovni prvak v kronometru, Olano je osvojil srebro. Španca sta na cestni dirki zamenjala mesti.