Najboljše tri na uvodnem veleslalomu sezone (od leve proti desni): Mikaela Shiffrin, Lara Gut in Marta Bassino. Foto: EPA
Najboljše tri na uvodnem veleslalomu sezone (od leve proti desni): Mikaela Shiffrin, Lara Gut in Marta Bassino. Foto: EPA
Lara Gut je v Söldnu slavila drugič. Prvo zmago je na ledeniku Rettenbach dosegla leta 2013. Foto: EPA
Ana Drev je prišla do najboljše uvrstitve v Söldnu v karieri. Foto: EPA
Gutova zmagovalka Söldna; Drevova 10.
Gutova pometla s tekmicami
Finalni nastop Ane Drev
Finalni nastop Tine Robnik

Gutova si je na s soncem obsijanem ledeniku Rettenbach že v prvi vožnji prismučala skoraj sekundo in pol prednosti pred najbližjo zasledovalko Mikaelo Shiffrin, ki jo je brez kakršnih koli težav obdržala tudi v finalu. Na koncu je lanska dobitnica velikega kristalnega globusa slavila s prednostjo 1,44 sekunde.
Najvišja prednost od leta 2004
To je najvišja prednost v ženskem veleslalomu po letu 2004, ko je Anja Pärson slavila z naskokom 1,98 sekunde. Gutova je slavila 19. v karieri in drugič v veleslalomu.
Američanka Shiffrinova je bila zanesljivo druga, prve stopničke v karieri pa si je priborila Italijanka Maria Bassino, ki je še edina zaostala pod dvema sekundama. Enak je bil tudi vrstni red po prvi vožnji.

Obe Slovenki v finalu nazadovali, a uvod v sezono je uspešen
Drevova je bila po prvi vožnji osma. V finalu je do zadnjega vmesnega časa kazalo, da bo zanesljivo prevzela vodstvo, a je v spodnjem položnejšem delu ogromno izgubila in v cilj prišla kot četrta. Na koncu se je izšlo za deseto mesto, kar je njena najbojša uvrstitev v Söldnu. Pred tem je bila tu najvišje na 13. mestu v letih 2005 in 2012.

"V drugi vožnji sem se počutila bolje, kot pa v prvi. V strmini sem imela precej boljši občutek, le v spodnjem delu strmine sem izgubila zelo veliko, a ne vem natančno, zakaj, to bo treba še videti. Sem zadovoljna s tem desetim mestom, saj je precej boljše, kot pa prejšnja leta. Grem naprej, s sabo pa bom vzela pozitivne stvari," je bila razpleta vesela 31-letna Drevova.

Izvrstno je v prvi vožnji svoje delo opravila Tina Robnik, ki je s številko 36 prismučala kar na 11. mesto. V finalu je podobno kot Drevova največ izgubila spodaj. Kljub temu je 19. mesto njena druga najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu po lanskem Areju, ko je bila 15.

"Če pogledam generalno, sem zadovoljna z obema vožnjama. S prvo malo bolj, ker je bil končni čas boljši, tudi z drugo sem zadovoljna, a na nekaterih delih se stvari tehnično niso postavile na svoje mesto, tako da sem tam več izgubila. Zagotovo je dobro, ker se že na prvi tekmi prebiješ v finale, to je dobro za samozavest in za dober občutek za naslednje tekme," je dejala 25-letna Robnikova.
Ana Bucik je bila prepočasna za finale (+4,66). Katarina Lavtar je po skromnih vmesnih časih odstopila v spodnjem delu prve proge.

V nedeljo veleslalom s Kranjcem in Hrobatom
Konkurenca je bila nekoliko okrnjena, saj so uvodno preizkušnjo zaradi poškodb oziroma pomanjkljive veleslalomske forme izpustile v zadnjih letih najboljša Avstrijka Ana Veith, Američanka Lindsey Vonn in Nemka Viktoria Rebensburg.

V nedeljo bo na sporedu še moška tekma, od Slovencev se bosta v boj za premierne točke svetovnega pokala v novi sezoni podala Žan Kranjec in Miha Hrobat. Prva vožnja bo ob 10.00, finale pa ob 13.00. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Končni vrstni red:                   
 1. L. GUT             ŠVI    2:23,02
 2. M. SHIFFRIN        ZDA      +1,44
 3. M. BASSINO         ITA       1,93
 4. S. BRUNNER         AVT       2,28
 5. S. GOGGIA          ITA       2,77
 6. T. WORLEY          FRA       2,82
 7. M. KIRCHGASSER     AVT       3,01
 8. P. VLHOVA          SLK       3,23
 9. F. BRIGNONE        ITA       3,24
10. A. DREV            SLO       3,29
11. C. FRASSE SOMBET   FRA       3,55
12. R. SCHNEEBERGER    AVT       3,56
19. T. ROBNIK          SLO       3,93

Po prvi vožnji:                      
 1. L. GUT             ŠVI    1:10,11
 2. M. SHIFFRIN        ZDA      +1,42
 3. M. BASSINO         ITA       1,84
 4. F. BRIGNONE        ITA       1,97
 5. K. KLING           ŠVE       2,13
 6. S. BRUNNER         AVT       2,25
 7. M. KIRCHGASSER     AVT       2,28
 8. A. DREV            SLO       2,51
 9. T. WORLEY          FRA       2,77
10. S. GOGGIA          ITA       2,81
11. T. ROBNIK          SLO       3,11
  . E. M. BREM         AVT       3,11
13. R. MOWINCKEL       NOR       3,12
14. N. LÖSETH          NOR       3,18
39. A. BUCIK           SLO       4,66
Odstop: Lavtar 

Gutova zmagovalka Söldna; Drevova 10.
Gutova pometla s tekmicami
Finalni nastop Ane Drev
Finalni nastop Tine Robnik