Veselje Lucije Polavder po presenetljivo hitrem koncu dvoboja. Foto: EPA
Veselje Lucije Polavder po presenetljivo hitrem koncu dvoboja. Foto: EPA
Lucija Polavder
Met, ki je Luciji Polavder prinesel zlato medaljo. Foto: EPA
Vladimir Putin
Vladimir Putin, častni predsednik Evropske judoistične zveze, si je dvoboje ogledal v družbi avstrijskega obrambnega ministra Norberta Darabosa. Foto: EPA
Polavderjeva evropska prvakinja

167 cm visoka Polavderjeva je precej težjo in višjo Rusinjo vrgla na hrbet z metom prek glave po vsega minuti in pol finala v kategoriji nad 78 kg. Nad tehniko slovenske kraljice tatamijev je bil navdušen tudi ruski predsednik vlade Vladimir Putin, ki je bil med gledalci. Vselej hladni Putin, sam odličen judoist, je 25-letni Grižanki celo zaploskal, nato pa ji je tudi podelil zlato medaljo.

Polavder: Rusinja je bila pod pritiskom
"Res sem izredno vesela. Osvojila sem novo kolajno, po štirih bronih prvo zlato, še najbolj pa sem vesela, da mi je pripadla krona Evrope. V finale sem krenila odločno, cilj je bil, da v prvih dveh minutah borbe tekmico čim bolj utrudim, a mi je ipon uspel že veliko prej. Nisem imela česa izgubiti, mislim, da je bila Rusinja pod večjim pritiskom, ker jo je prišel gledat tako ugleden predstavnik njene države, sama pa sem si dejala, da bom napadala tako, kot znam, in uspelo mi je," je po dvoboju dejala Polavderjeva, ki je bila približno 15 centimetrov nižja in kakih 30 kilogramov lažja od tekmice v finalu.

V polfinalu padla nepremagljiva Britanka
"Luca" je vse štiri dvoboje končala predčasno, z iponom. Najprej je padla Ukrajinka Svitlana Jaromla, nato še Italijanka Lucia Tangorre. V polfinalu je premagala še Britanko Karino Bryant, od katere je bila v šestem medsebojnem dvoboju boljša sploh prvič. Višja tekmica je bila proti koncu borbe vse bolj utrujena in nedejavna, česar sodniki niso spregledali. Polavderjeva se je zmage veselila 50 sekund pred koncem dvoboja.

Polavderjeva najmanjša in najlažja
"Saj ste sami videli, daleč najmanjša je, najlažja na svetu v supertežki kategoriji in tako zmagati s štirimi iponi, to je nekaj najlepšega. Današnji dan si bom prav gotovo zapomnil. Še posebej zato, ker sem se v času Jugoslavije prav v tej dvorani boril tudi sam in na avstrijskem državnem prvenstvu osvojil bron. Zdaj bodo spomini še lepši," je bil presrečen tudi trener ženske reprezentance Marjan Fabjan.

"Silaka" hitro končala prvenstvo
Ana Velenšek
je v kategoriji do 78 kg v repasažu izgubila proti Poljakinji Darii Pogorzelec in zasedla končno 7. mesto. Primož Ferjan (do 100 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg) sta izgubila že svoja uvodna dvoboja in ostala brez uvrstitve.

Slovenska reprezentanca se bo z Dunaja že v noči na nedeljo vrnila v domovino.

Polavderjeva evropska prvakinja