Slovenski odbojkarji sodelujejo na tretjem evropskem prvenstvu. Do zdaj na osmih tekmah niso dosegli niti ene zmage. Foto: STA
Slovenski odbojkarji sodelujejo na tretjem evropskem prvenstvu. Do zdaj na osmih tekmah niso dosegli niti ene zmage. Foto: STA
Slovenija je po dveh porazih tako rekoč brez možnosti za drugi del EP-ja v Turčiji. Foto: EPA
Odbojkarje reši le še teorija
Še vedno brez zmage v Turčiji

Slovenski kolektivni športniki so kot po pravilu vrhunski posamezniki, zaželeni v veliki klubih v svojih športih, in igralci z lepo prihodnostjo. Ko se zberejo v državni reprezentanci, so zbrani upi, želje in potencial, ki ga premore dvomilijonski narod. Željni dokazovanja odhajajo na velika tekmovanja in želijo Slovenijo vrisati v zemljevid tega ali onega športa ali pa poseči po najvišjih mestih. Skupna značilnost vseh je na koncu razočaranje.

Radi se spominjamo prve slovenske uvrstitve na svetovno prvenstvo, rokometašev na olimpijske igre, pa košarkarjev na svetovno prvenstvo - verjetno pa se vsi zelo dobro spominjate tudi razpleta slovenskih avantur.

Kaj manjka slovenskim odbojkarjem?
V podobnem položaju so se letos znašli odbojkarji. V Turčiji ne gre za njihovo premierno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Gre za tretje, a prvo s ciljem po preboju v drugi del. Da ima slovenska odbojka kljub pregovorni majhnosti, ki tako ali tako velja za vse športe, velik potencial, ni dvoma. Nekateri igralci so že v evropskih velikanih, drugi na poti tja, žal pa so tudi z nastopom na prvenstvu zapravili pospešek k eliti. Brez pomena je iskati krivce za odbojkarski spodrsljaj, a samo od sebe se ob zgoraj navedenem poraja vprašanje: "Ali ima Slovenija res tako dobre odbojkarje in kaj jim manjka, da niso uspešni, kot bi si želeli?".

Odgovor v misli Marka Miliča
Če ti igralci niso vrhunski, jih bogati klubi z velikimi načrti ne bi kupovali. V letošnjem letu jim na pripravah na vrhunec sezone ni manjkalo ničesar, razen kakšne močne pripravljalne tekme, a stroka je bila zadovoljna tudi s pripravami na Kopaoniku. Je to slovenska miselnost, ko v klubih po Evropi, ne le v odbojki, lahko igrajo ob zvezdnikih drugih držav? Je premalo poguma in nacionalnega naboja, kot ga premorejo, denimo, naši južni sosedje?

Sam mislim, da je še najlaže odgovor poiskati v misli Marka Miliča, ki je pred leti dejal: "Če se lahko zberemo najboljši igralci v državi, zakaj se za naše nastope ne zbere najboljša stroka, družno v pomoč in ideje drug druge?"

Generacija prerasla Hribarja
Gregor Hribar je večletni selektor slovenske reprezentance in človek z veliko znanja, a če ga je generacija in selekcija prerasla, potrebuje pomoč, ne da bi se mu odrekli, vsak je lahko še kako pomemben kamenček v mozaiku. Morda potrebuje pomoč ali pa bi bil on še kako dobrodošla pomoč posamezniku, ki naših igralcev ne pozna. Preprosto, Slovenija na splošno premore večji igralski kot strokovni potencial in velikokrat se tekme odločajo s klopi.

Boštjan Reberšak, Jutranja športna zgodba, Val 202

Odbojkarje reši le še teorija
Še vedno brez zmage v Turčiji