Odbojka
Dejan Vinčić je po lanskem porazu v četrtfinalu evropskega prvenstva resno razmišljal o koncu reprezentančne poti, a ga je prepričala podpora družine in tako ostaja ključni mož vrste Slobodana Kovača. Foto: www.alesfevzer.com
V torek je Slovenija za zaprtimi vrati s 3:2 v nizih klonila pred Avstralijo. Zdaj jo na turnirju v Ljubljani čakajo ZDA, Kanado in Iranom. Foto: Aleš Oblak
Slovenija na svetovni lestvici zaseda 23. mesto, nasprotniki na stoženskem turnirju pa so vsi med osem, Američani so celo drugi. Foto: Aleš Oblak
Slovenija bo skupinski del igrala v Firencah. Najboljše štiri reprezentance napredujejo v drugi del, kjer bodo štiri skupine s po štirimi, nato pa se v tretjem delu oblikujeta še dve skupini s po tremi reprezentancami, ki pa bosta dali polfinaliste. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Stoženski turnir s svetovnim vrhom bo pokazal, kam sodi Slovenija

Pogovor z Dejanom Vinčićem
6. september 2018 ob 09:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Na turnirju, ki ga organiziramo doma, bomo videli, kje smo," je povedal Dejan Vinčić, od katerega je v veliki meri odvisna igra slovenske odbojkarske reprezentance.

Izbrana vrsta se pripravlja na premierni nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo začelo 9. septembra v Italiji in Bolgariji. Slovenijo prva tekma sicer čaka v sredo, ko se bo v Firencah, kjer bo igrala skupinski del v Nelson Mandela Forumu, pomerila z Dominikansko republiko. Nato sledijo še obračuni z Japonsko, Belgijo, Argentino in Italijo, še pred tem pa močan turnir v Stožicah, kjer sodelujejo Iranci, Američani Kanadčani.

"Za zdaj še nismo v tisti najboljši formi, kar je razumljivo, ampak mislim, da je v teh zadnjih dveh tednih pred prvenstvom, ko vadimo v Ljubljani in ko je za nami del posvečanja fizični pripravi, bilo in je dovolj časa, da se povsem uigramo in povežemo našo igro. Noge so lažje, smo eksplozivnejši in tako bo laže teklo. Na turnirju, ki ga organiziramo doma, bomo videli, kje smo," je dejal 31-letni izkušeni podajalec, ki si kruh služi na Poljskem pri ekipi Cerrad Czarni Radom.

Da pridejo tako močne ekipe, ni majhna stvar
V Stožicah čakajo Slovenijo – še pred tem se je za zaprtimi vrati pomerila z Avstralijo – obračuni z elito svetovne odbojke. Namreč, Iran je na svetovni lestvici po julijski spremembi trenutno osmi, Kanada šesta, ZDA pa so samo za Brazilijo druge: "Turnir je nedvomno ena lepa in dobrodošla stvar, kajti v Ljubljano prihajajo res kakovostne reprezentance. Da pridejo tako močne ekipe, ni majhna stvar. Ritem bo podoben kot na svetovnem prvenstvu, ko si bodo tekme sledile dan za dnem. Za zdaj tudi še nismo imeli tistega pravega preizkusa, saj vemo, da Egipt, s katerim smo igrali dve tekmi, ni enakovreden tekmec. V tistem času, ko smo imeli precej težke noge, ko smo bili sredi fizičnih priprav, smo ga gladko premagali. Nemci so na drugi strani začeli priprave teden dni pred našima tekmama, zato bo ta turnir res prav prišel, da vidimo, kje smo."

Na tekmi proti Egiptu je Vinčić staknil poškodbo mečne mišice, zaradi katere je po navodilih zdravniške službe počival teden dni. Že lani je imel težave z mečno mišico, a zdaj normalno vadi, za izbrano vrsto pa sta sicer že skoraj dva meseca priprav: "Mislim, da so bile priprave časovno pravilno tempirane. Na začetku so vedno v vseh reprezentancah in v vseh športih uvodni trije tedni peklenski. Takrat so noge težke in igra seveda ni prava. Popoldanski trening z žogo ne teče, a je zdaj to že za nami. Mislim, da smo fizično zelo dobro pripravljeni. Ni resnejših poškodb, le nekaj tistih mikro, ampak bo do prvenstva vse v najlepšem redu."

Slovenija je z Nemci na obeh tekmah igrala 3:2, vsak reprezentanca pa je dobila eno srečanje. Nemčija, ki jo vodi Andrea Giani, je zdajšnji evropski podprvak, tako kot je bila pod taktirko italijanskega strokovnjaka tudi Slovenija. Izkušnje s turnirja najboljših reprezentanc stare celine leta 2015 v Bolgariji in Italiji bodo na šampionatu, ki ga znova gostita ti dve državi, prišle zelo prav: "Ko se enkrat boriš za medalje, so to izkušnje, ki pridejo zelo prav. Zagotovo bo to pomembno, saj vemo, da je svetovno prvenstvo zelo zgoščeno. Vmes ni veliko premora. To je tekmovanje, kjer bodo vsi dobili priložnost. Šest ali sedem igralcev takega ritma ne more zdržati. Zelo pomembno bo, da bomo vsi na pravem nivoju."

Ob olimpijkih igrah SP največje tekmovanje
Pred tremi leti je na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji Slovenija med 9. in 18. oktobrom odigrala sedem tekem. Tokrat bo prvenstvo še daljše, med 12. in 30. septembrom čaka finalista 12 obračunov: "To poudarjam, se pravi, da je vseh 12 oziroma 14 igralcev, kolikor nas bo, pripravljenih, da v vsakem trenutku dajo maksimum in da bodo vsi na pravi ravni, da pridejo v igro in naredijo svoje delo. Noben športnik na takem tekmovanju ne more zdržati takega ritma, da ne bi potem trpela kakovost, če ni rotacije. Res bo pomembno, da bomo vsi dobro pripravljeni."

"Iskreno o prvenstvu še ne razmišljam, zagotovo pa bliže, ko bo, bolj se mu bomo posvečali in bomo tudi z glavami pri turnirju. Za zdaj se ukvarjamo še s sabo in s svojo igro, ne pa še s tekmeci, za kar bo še čas. Čaka nas velik izziv, saj je to največje tekmovanje poleg olimpijskih iger, ki se ga športnik lahko udeleži. Seveda smo vsi zelo motivirani, saj je to prvo svetovno prvenstvo za slovensko odbojko. Kot ves čas poudarjamo, bomo šli iz tekme v tekmo in bomo videli, kam nas bo to poneslo. Zagotovo moramo priti iz skupine, najprej pa bomo videli," je dodal Vinčić, ki je bil leta 2015 najboljši posameznik Evropske lige, ki jo je Slovenija osvojila še pred srebrom na evropskem prvenstvu.

LJUBLJANA, Volleyball Challenge, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA - KANADA
Ob 21.15:
ZDA - IRAN

Petek ob 17.00:
KANADA - ZDA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - IRAN

Sobota ob 18.00:
SLOVENIJA - ZDA
Ob 21.15:
IRAN - KANADA

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
threepointer
# 06.09.2018 ob 09:48
Takoj na prvem SP sicer ne moremo pričakovati kar medalje, a visoko uvrstitev lahko. Gre za igralce z zmagovalno mentaliteto, kar so že večkrat dokazali. Moja srednjeročna in dolgoročna pričakovanja za to reprezentanco so zelo visoka, uvrstitev na OI in tam borba za medalje.
kar_nekdo
# 06.09.2018 ob 12:22
Fantje, želm vam veliko uspeha tako na tem turnirju kot tudi na SP.
Škoda samo ,da se temu lepemu športu posveča tako malo pozornosti...
Ve kdo, bo mogoče kje prenos tega turnirja? Hvala za odgovor.
Bregas
# 06.09.2018 ob 13:14
@threepointer, ta ekipa kakšnih dolgoročnih pričakovanj ne more imeti. Mogoče najdlje do OI 2020, potem pa bodo večini tehle fantov najboljša leta že minila. To je doslej naša najboljša odbojkarska generacija in prav veliko priložnosti, kot je ta na letošnjem SP, ne bo več imela, zato je prav, da razmišljajo o medalji. Prestari so že, da bi razmišljali: Bomo medaljo dobili čez dve, tri, štiri leta...
kar_nekdo
# 06.09.2018 ob 12:29
@Partyboy: Hvala.
Partyboy
# 06.09.2018 ob 12:27
Športklub
pan
# 06.09.2018 ob 15:55
@Bregas

Žebljico na glavico!
Popolnoma se strinjam, da bo za to generacijo zadnja priložnost morda celo to SP!
Če pa ujamejo za rep še OI je to več, kot je lahko kdorkoli pričakoval!!
threepointer
# 06.09.2018 ob 15:08
@Bergas, tudi jaz sem imel v mislih predvsem OI 2020. Ne bi pa bil takšen pesimist tudi za dolgoročno prihodnost, še sploh, če jim uspe na SP ali na OI osvojiti medaljo. Vemo, da uspehi prinašajo porast popularnosti športa, kar se sicer potem pozna šele čez kakšno desetletje.

Včasih so govorili, da smo Slovenci samo za individualne športe. Kaj pa vem, košarka, rokomet, odbojka, hokej... Ne gre več za naključja, ampak očitno počnemo v ekipnih športih nekaj zelo pravilno, čeprav mi ni čisto jasno, kaj to je :).
Henrik
# 06.09.2018 ob 14:11
To bo resen test sposobnosti nase reprezentance. Izgubili so z Avstralijo za zaprtimi vrati? Avstralci, kolikor sem gledal zlato ligo, znajo odigrati odlično.
Menim, da je bila napaka, da srebrne lige nismo igrali z najboljšo ekipo. Ne glede na tekmece je vedno bolje igrati tekme kot trenirati. Pa dobro, selektor ima veliko boljši vpogled kot mi od zunaj.
No bomo videli. Sam sem upal, da si bom v Firencah lahko ogledal vec tekem, a je razpored tak kot je ...
zlopi
# 06.09.2018 ob 10:24
Kot Slovenija, tudi Nemčija ni bila evropski prvak z Gianijem ...
gospod iskreni
# 06.09.2018 ob 14:16
Trener se ni izkazal
Kazalo