Odbojkarice Maribora so blizu novemu naslovu. Foto: Primož Mahkovec
Odbojkarice Maribora so blizu novemu naslovu. Foto: Primož Mahkovec
Mariborske odbojkarice blizu novega naslova
Mariborske odbojkarice zmagale še drugič

Nervozni prvi tekmi je sledila torkova reklama za žensko odbojko. V slovenski odbojki se že vrsto let govori o posebni, vrhunski moški generaciji, ki v zadnjih letih dozoreva na mednarodni sceni, a še čaka vrhunski rezultat, ki bi tudi reprezentanco, ne le posameznike, umestil med najboljše.

Ženska reprezentanca ima drugačne temelje, oziroma jih je - bolje rečeno - imela skozi zadnja leta. Peščica vrhunskih igralk, ki se je odločila za pot v tujino, se je večkrat izognila nastopu v reprezentanci. Odnosi med igralkami in zvezo niso bili na želeni ravni, a to se lahko spremeni v naslednjih letih. Prihaja namreč tudi generacija igralk, ki bo ob pravilnem razvoju sposobna igrati v najboljših evropskih klubih in bo lahko tvorila tudi zelo kakovostno reprezentančno jedro.

V torek je v mariborski Luknji zasijala 18-letna Iza Mlakar, ki je na drugi tekmi finala DP-ja dosegla kar 37 točk. Ob sebi ima pri Braniku še tri vrstnice, vse s pomembno vlogo v ekipi, ki ima obilo mladostnega zagona, a se ji hkrati na daleč vidi, da še ni izpiljena, da so igralke še sredi razvoja. Tudi pri Kamniku, ki je letos osvojil že dve kroni in zdaj v finalu v seriji na tri zmage zaostaja z 2:0, sta dve igralki na prehodu v polnoletnost s ključno vlogo.

Druga tekma finala pa je dokaz, da lahko dva kluba s tako mladima zasedbama uprizorita tudi zelo atraktivno odbojkarsko predstavo. Tekmo z malo napakami, taktično zrelo igro in atraktivnimi zaključki. Še dve študentki, ki sta med boljšimi igralkami ameriške študentske lige, sodita v generacijo, ki prihaja.

V letošnji sezoni se bodo lahko v reprezentanci, ki jo bo vodil Mariborski strateg Bruno Najdič, predvsem učile od izkušenejših igralk. Kakovosti v lovu na prvi nastop na evropskih prvenstvih ne gre zanemariti, a že poleti bodo imele v evropski ligi priložnost, da se preizkusijo tudi v članskem reprezentančnem dresu.

Zveza se je letos odločila, da v reprezentančni ligaški del vključi tudi žensko reprezentanco, prav z željo po razvoju teh igralk, ki še nimajo težav s pripadnostjo ne klubom ne reprezentanci. Na poti razvoja jih v Mariboru že vrsto let zelo modro usmerjajo, letos pa je korak naprej v delu in treningu napravil tudi Kamnik pod vodstvom Gašperja Ribiča. Ne glede na končni razplet, ali bo Maribor morda ekspresno postal še 13. državni prvak, si lahko želimo le še eno vrhunsko predstavo in podobno atraktivno tekmo, kot je bila torkova v Ljudskem vrtu pred okoli tisoč gledalci tudi na sobotni tretji tekmi finala v Kamniku.

Mariborske odbojkarice blizu novega naslova
Mariborske odbojkarice zmagale še drugič