Odličen prvi niz ni bil dovolj za zmago nad Finci. Foto: EPA
Odličen prvi niz ni bil dovolj za zmago nad Finci. Foto: EPA
Mitja Gasparini
Gasparini je dosegel 21 točk. Foto: OZS

Slovenci so po začetnem izenačenju in nato prednosti Fincev za +3 (5:8) zaigrali odlično. Po njihovem vodstvu z 9:8 je slovenski korektor pokazal svoje sposobnosti in svoji ekipi posredno ali neposredno zagotovil kar sedem zaporednih točk, po slovenskem vodstvu s 15:9 pa se Finci niso več pobrali. Odlični servisi (v prvem nizu kar sedem asov), zelo dober sprejem, trden blok in tudi učinkovitost v napadu (Mitja Gasparini, Tine Urnaut) so bili elementi, zaradi katerih so jih Slovenci povsem nadigrali.

Finci vstali od mrtvih
Odlično igro so nadaljevali tudi v drugem nizu. Ko so Slovenci z odličnimi servisi Andreja Flajsa povedli s 6:2, je bilo videti, da bodo gladko dobili tudi ta niz, toda po vodstvu s 17:13 so se začele težave. Prej in potem so sodniki Skandinavcem pripisali kar štiri točke (prestopa Gasparinija in Flajsa, dva dotika, ki jih mogoče ni bilo), kar se je pokazalo pri rezultatu. V slovensko vrsto se je naselila nervoza, medtem ko si je tekmec vračal samozavest, z delnim izidom 7:0 pa povedel z 20:17.

Tretji niz je potekal po podobnem scenariju kot prvi - večji del izenačeno, ob koncu pa so bili bolj zbrani Finci (22:25). Vuković je poskušal z menjavami, v igro poslal Jana Planinca, v četrtem nizu tudi Klemna Čebulja, toda pravega učinka ni bilo. V tretjem nizu je bil rezultat zadnjič izenačen na 19:19. V končnici sta sodnika (Srb in avstrijski Hrvat) pri servisu Gasparinija spet dosodila prestop in končnico so dobili Finci.

V zadnjem nizu so Finci povedli že z 12:20. Čebulj je s točkami v napadu še dajal moralo soigralcem, toda nasprotniki preobrata niso dovolili in Finci so zasluženo slavili (20:25). Finci so bili previsoka ovira za varovance Veselina Vukovića že septembra na tekmi za vstop v četrtfinale evropskega prvenstva. Na Dunaju so bili v repasažu boljši s 3:2 v nizih.

Dolga pot do Londona
Slovenija ima kot drugouvrščena reprezentanca še minimalne teoretične možnosti za uvrstitev na drugi predolimpijski turnir. Ali bo maja naslednje leto potovala v Sofijo po vozovnico za London, bo odvisno od dosežka evropskih reprezentanc na turnirju svetovnega pokala in kakovostne lestvice drugouvrščenih reprezentanc preostalih treh skupin prvega kvalifikacijskega kroga. Na olimpijskih igrah bo nastopilo vsega 12 reprezentanc. Preverite, kako dolga pot do tja vodi Slovenijo.

Finale:
SLOVENIJA - FINSKA
350; 1:3 (15, -23, -22, -20)

Slovenija: Gasparini 21,Urnaut 19, Pajenk 9, Flajs 6, Vidič in Čebulj po 5, Satler 3, Planinc 2.

Finska: Mi. Oivanen 18, Siltala 11, Kunnari 10, Ma. Oivanen 8, Sammelvuo 6, Ojansivu, Lehtonen in Hyvarinen po 5, Shumov 2, Heitanen 1.