Najboljše tri šprinterke (od leve proti desni): Vita Semerenko, Anastazija Kuzmina in Olga Viluhina. Foto: EPA
Najboljše tri šprinterke (od leve proti desni): Vita Semerenko, Anastazija Kuzmina in Olga Viluhina. Foto: EPA
Anastazija Kuzmina
Rusi verjetno danes razmišljajo, zakaj so Anastazijo Kuzmino spustili na Slovaško, saj bi jim v nasprotnem primeru priborila prvo zlato medaljo v Sočiju. Foto: Reuters
Teja Gregorin
Teja Gregorin je zgrešila šestega od desetih strelov, kar ji je vzelo upe na medaljo. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič

Po razburljivi preizkušnji sta se veselili še srebrna Rusinja Olga Viluhina in bronasta Ukrajinka Vita Semerenko. Vse dobitnice medalj si na strelišču niso privoščile napake. Poražene so bile zlasti Nemke, saj nobene ni bilo med prvih deset.


Če Teja ne bi zgrešila ...

Najboljša slovenska biatlonka je bila na prvem strelskem postanku brezhibna in med peterico, na streljanju stoje pa ni pokrila prve tarče. V cilju je imela za Kuzmino 42 sekund zaostanka, za srebrno Viluhino pa 23 sekund, kar približno pomeni en kazenski krog.

Zgrešen strel posledica nervoze
"Zadovoljna sem. Škoda prvega strela stoje, kar je bila posledica majhne nervoze pred stoječim položajem, sem pa dokazala, da lahko hitro streljam. Komaj čakam zasledovanje, zaostanki so majhni. Treba bo čim bolje streljati, čakam tisto ničlo in - bomo videli. Znana sem po tem, da sem iz tekme v tekmo hitrejša," je povedala Teja Gregorin, ki je imela v teku 17. čas. Najhitrejša je bila Darja Domračeva.

Gregorinovo po neprespani noči vse bolelo
Dan se za Gregorinovo ni začel najbolje, saj jo je prejšnji večer uščipnilo v rami. "Če bi se dan končal tako, kot se je začel, potem bi bilo zelo slabo. Že včeraj, pred spanjem, me je rahlo uščipnilo v rami. Samo priklonila sem se in dvignila računalnik, pa me je 'usekalo' v rami. Ponoči nisem skoraj nič spala, ko sem se zjutraj zbudila, me je vse bolelo. Na srečo smo ob pomoči češkega fizioterapevta odpravili težavo in sem lahko nastopila. Vse skupaj me je oviralo čez dan, ker nisem vedela, kako se bo razpletlo. Med tekom pa sem to pozabila, skušala to odmisliti, ko me je zabolelo. Tudi med streljanjem me ni motilo in je tekma dokaj normalno potekala," je pojasnila Gregorinova.

Velepec: Z ničlo bi bila na stopničkah
Glede na okoliščine je bil z razpletom zadovoljen tudi glavni trener biatloncev Uroš Velepec: "Glede na to, da jo je še danes zjutraj skušal pozdraviti češki fizioterapevt, se je še dobro razpletlo. Z ničlo pa bi bila na stopničkah, kar ji v tej zimi še ni uspelo. Veseli nas, da je sploh lahko tekla. Ker vedno napreduje na zasledovalnih tekmah, so zaradi majhnega zaostanka na naslednji tekmi stopničke dosegljive. Tekla je odlično. Izgubila je 20, 25 sekund v primerjavi z najboljšimi tekačicami, kar je zelo malo. Poleg tega je Kuzmino v zadnjem krogu prehitela za sedem sekund. Imela je res najboljši, ali pa enega najboljših tekov v tej sezoni. Zdaj je treba čim bolj pozdraviti ramo."

Zasledovalna tekma bo v torek ob 16.00.

Biatlon, šprint, 7,5 km (Ž):     * 
 1. A. KUZMINA     SLK  21:06,8 (0)
 2. O. VILUHINA    RUS    +19,9 (0)
 3. V. SEMERENKO   UKR     21,7 (0)
 4. K. OBERHOFER   ITA     27,9 (0)
 5. A. BESCOND     FRA     29,9 (1)
 6. D. WIERER      ITA     30,6 (0)
 7. W. NOWAKOWSKA  POL     30,8 (1)
 8. E. GASPARIN    ŠVI     31,4 (0)
 9. D. DOMRAČEVA   BLR     31,8 (1)
10. T. BERGER      NOR     33,8 (1)
...                                  
15. T. GREGORIN    SLO     42,1 (1)
                                     
* - zgrešeni streli/kazenski krogi

15. mesto lep dosežek Gregorinove, a v igri je bila celo kolajna
Gregorinova zadovoljna, zdaj komaj čaka na šprint
Gregorinova zgrešila šesti strel
15. mesto lep dosežek Gregorinove, a v igri je bila celo kolajna
Gregorinova zadovoljna, zdaj komaj čaka na šprint
Gregorinova zgrešila šesti strel